Gevolgen sancties tegen Rusland: mijnbouwbedrijf Petropavlovsk ziet goudproductie stijgen, maar moet op zoek naar nieuwe kopers

Petropavlovsk, een in Londen gevestigd goudmijnbedrijf dat goud delft in Rusland, verklaarde vandaag dat zijn goudproductie in het eerste kwartaal is gestegen, terwijl zijn verkoopcijfers een daling lieten zien. Het bedrijf zei ook een nieuwe exportvergunning aan te hebben gevraagd, nadat het werd verboden om goud te verkopen aan de door sancties getroffen Gazprombank – de enige afnemer van zijn productie.

Waarom is dit belangrijk?

Petropavlovsk was ooit een van de grootste goudproducenten in Londen.

De onderneming zei dat haar goudproductie voor het kwartaal, eindigend op 31 maart, met 8 procent steeg tot 103 kilo ounces. De goudverkoop, daarentegen, daalde met 6 procent.

De op de Londense beurs genoteerde mijnbouwer heeft ook zijn jaarlijkse productievooruitzichten verlaagd. Het bedrijf verwacht nu een productie tussen 375 en 405 kilo ounce, terwijl het eerder nog uitging van 380 tot 420 kilo ounce.

De aandelen van het bedrijf stegen deze ochtend eventjes met 38 procent, na een daling van ongeveer 91 procent te hebben genoteerd sinds de Russische troepen zich aan de grens met Oekraïne zijn beginnen opstellen.

Petropavlovsk merkte nog op dat het, ondanks het conflict in Oekraïne, zonder verstoringen heeft gewerkt. Niettemin zouden de daarmee samenhangende sancties geleid hebben tot “verschillende uitdagingen op bedrijfsniveau”.

Gazprombank

Eén van die uitdagingen is het feit dat het omwille van Britse strafmaatregelen verboden is om goud te verkopen aan Gazprombank, zijn enige afnemer en tevens de belangrijkste kredietverstrekker van het mijnbouwbedrijf. De gouddelver heeft nog veel schulden af te lossen bij de zwaar gesanctioneerde financiële instelling.

Zo riep Gazprombank Petropavlovsk deze week op tot onmiddellijke terugbetaling van een termijnlening ter waarde van 201 miljoen dollar, en tot een retributie van ongeveer 87 miljoen dollar, verschuldigd op grond van andere doorlopende kredietfaciliteiten, vóór 26 april. Naast zijn schulden bij Gazprombank moet de goudproducent in november ook een converteerbare obligatie van 304 miljoen dollar uitbetalen.

“Het bedrijfsmodel van Petropavlovsk is in feite ingestort nadat het Verenigd Koninkrijk na de invasie van Oekraïne sancties heeft opgelegd aan Gazprombank, een van de grootste kredietverstrekkers van Rusland”, werpt de Britse financiële website MoneyWeek op. “De bank is niet alleen een van de grootste schuldeisers van de mijnbouwer, maar koopt en verkoopt ook de hele goudproductie van Petropavlovsk.” Zo verhandelde het instituut vorig jaar 450.000 ounces goud voor de producent.

“De markt verwacht dat Petropavlovsk in gebreke zal blijven, en zelfs in het beste geval denken obligatiebeleggers, die meer zekerheid hebben over de activa van het bedrijf dan gewone aandeelhouders, niet meer dan 0,12 dollar terug te krijgen voor elke 1 dollar die het concern verschuldigd is aan schuldeisers”, aldus nog MoneyWeek.

Goudprijs

Voor beleggers in goud zijn het weer interessante tijden. Zo rondde de goudprijs de afgelopen weken weer bijna de symbolische kaap van 2.000 dollar per ounce. Zorgen over de Oekraïne-oorlog en de stijgende inflatiedruk zouden investeerders terug naar de “veilige haven” geloodst hebben.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.