Microsoft experimenteert met reclame in het Start-menu van Windows 11

De kans bestaat dat er binnenkort advertenties te zien zullen zijn in het Start-menu van Windows 11. Microsoft test die mogelijkheid namelijk momenteel bij bètagebruikers in de Verenigde Staten. Eerder experimenteerde het al met iets gelijkaardigs bij Windows 10, maar dat werd snel afgevoerd doordat er veel kritiek op kwam.

In het nieuws: Vorige week lanceerde Windows voor Windows Insiders, gebruikers die aangegeven hebben bèta-updates te willen testen, een nieuwe versie van Windows 11. Een opvallende nieuwigheid daarbij zijn advertenties die in het Start-menu getoond worden.

  • Meer specifiek gaat het om advertenties voor applicaties die beschikbaar zijn in de Microsoft Store. Die advertenties worden getoond in het gedeelte ‘Aanbevolen’.
  • Standaard staan advertenties in Windows 11 ingeschakeld, maar gebruikers hebben wel de kans om die optie uit te schakelen in de instellingen.
  • Het is momenteel nog onduidelijk of Microsoft in de toekomst alle gebruikers advertenties zal beginnen tonen of niet. In een blogpost geeft het expliciet aan dat het hier gaat om een test, waarbij geluisterd zal worden naar de feedback.

Inkomsten

Het is niet de eerste keer dat Microsoft experimenteert met advertenties in Windows. Zo waren er in de eerste versies van Windows 10 ook al promoboodschappen te zien op het vergrendelscherm en het Start-menu. En ook bij Windows 11 waren er in Verkenner al advertenties te zien. Daarop kwam toen telkens veel kritiek, waarna de advertenties opnieuw verdwenen.

  • Naar de reden voor deze advertenties is het uiteraard niet ver zoeken. Windows is voor Microsoft al lang niet meer de grootste bron van inkomsten, al is het wel een manier om een enorme hoeveelheid gebruikers te bereiken. Als het die kan overtuigen om bepaalde applicaties, of games, te downloaden en te gebruiken, kan dit een nieuwe bron van inkomsten vormen voor Microsoft.
Meer