In de gamesector is er een ware overnamegolf aan de gang. Het laatste wapenfeit staat op naam van Sony. Die gamegigant heeft 3,6 miljard dollar betaald voor de ontwikkelaar Bungie. Het bedrijf reageerde daarmee op de overname van Blizzard Activision door Microsoft. Het overnamenieuws heeft er tot nu toe niet tot geleid dat de marktwaarde van die twee bedrijven hoger ligt dan bij de start van het jaar.
De overnames in de gamesector hebben elkaar in rottempo opgevolgd in januari. Eerst was er de overname van Zynga door Take-Two Interactive voor 12,7 miljard dollar. Even later verraste Microsoft de wereld met de aankondiging dat het Blizzard Activision, een uitgever met enkele populaire titels voor PlayStation in zijn portefeuille, heeft overgenomen. Prijskaartje: 68,7 miljard dollar. Een reactie van Sony kon dan ook niet uitblijven. De gamegigant kondigde eerder deze week aan dat het Bungie heeft gekocht.
Zynga en Blizzard Activision profiteren
Blizzard Activision heeft alvast optimaal kunnen profiteren van het overnamenieuws. Het aandeel van het gamebedrijf schoot zo’n 25 procent hoger tot ruim 82 dollar. Het aandeel van Zynga is in enkele dagen zelfs met 50 procent gestegen toen de overname werd bekendgemaakt. Daardoor ligt de marktwaarde van die twee bedrijven dan ook hoger dan bij de start van het jaar.
Door in de handen van Sony en Microsoft te komen kunnen die bedrijven een breder publiek bereiken. Voorts kan Microsoft bij Blizzard Activision wat orde op zaken stellen. Het bedrijf kwam de afgelopen maanden meermaals onder vuur te liggen voor onder meer grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.
Chiptekort en dreigende renteverhogingen
Het overnamenieuws heeft de koersen van Microsoft en Sony dan weer niet de hoogte ingejaagd. Na de sluiting van de beurzen woensdag was het aandeel van Microsoft zo’n 6,4 procent minder waard dan bij de start van 2022. De marktwaarde bedraagt momenteel zo’n 2.310 miljard dollar. Sony noteerde zelfs 11,1 procent lager. De marktwaarde bedraagt momenteel zo’n 136 miljard dollar.
Net zoals de andere aandelen zitten Microsoft en Sony in woelig vaarwater. De afgelopen weken was er heel wat volatiliteit op de beurzen door onder meer de vrees voor renteverhogingen en de spanningen aan de grens tussen Oekraïne en Rusland. Ook het chiptekort speelt de gamebedrijven parten. Sony zei tijdens de bekendmaking van de kwartaalresultaten dat het verwacht dit financieel jaar (dat in maart afloopt) 11,5 consoles te hebben verkocht. Eerder ging de gigant uit van 14,8 miljoen verkochte consoles.
(lp)