Terwijl de regulatoren vrezen dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft de concurrentie op de gamemarkt in gevaar kan brengen, probeert de Amerikaanse onderneming het omgekeerde te bewijzen door deals met enkele andere bedrijven uit de sector te sluiten.
In het nieuws: Microsoft heeft een deal gesloten met Nvidia om de spellen van Xbox Studios naar de gamestreamingdienst Nvidia Geforce Now te brengen.
- Dit is een overeenkomst die zowel in voordeel van Nvidia als Microsoft is. De producent van grafische kaarten ziet het aantal games in zijn catalogus toenemen, terwijl de techgigant zijn publiek van potentiële spelers vergroot, want GeForce Now stelt gamers in staat om spellen op verschillende platformen te spelen. De titels van Xbox Studios zullen speelbaar zijn op smartphones, tablets, Chromebooks en Macs.
- Opgemerkt: Microsoft voegde er tijdens een persconferentie aan toe dat de games van Activision Blizzard, waaronder Call of Duty, enkel beschikbaar zullen zijn op GeForce Now wanneer de overname van het gamebedrijf is afgerond.
Zoom out: deze aankondiging volgt kort op de bekendmaking dat Call of Duty naar Nintendo komt. Microsoft heeft daarvoor een overeenkomst van tien jaar gesloten met het Japanse bedrijf.
“We zetten ons in om Call of Duty op lange termijn toegankelijk te maken voor andere spelplatforms, zodat meer spelers het spel kunnen spelen. Dat zal ook de concurrentie bevorderen.”
Brad Smith, topman bij Microsoft.
- Opmerkelijk is ook dat de topman niet direct verwijst naar de Nintendo Switch. Die gameconsole is waarschijnlijk te oud is om de meest recente Call of Duty-games te kunnen draaien.
- De laatste titel uit die reeks voor Nintendo dateert van 2013. Toen was het spel beschikbaar voor de Wii U.
Goed doordachte aankondigingen
We moeten de aankondigingen van Microsoft in een breder plaatje zien. Door met andere bedrijven samen te werken wil de techgigant aantonen dat de overname van Activision Blizzard geen nefaste gevolgen zal hebben voor de concurrentie op de markt.
- De overname wordt nog steeds onderzocht door verschillende mededingingsautoriteiten die vrezen dat Microsoft te veel macht zal krijgen op de gamemarkt, bijna een monopoliepositie.
- De kritiek komt ook van Sony, een andere grote naam uit de gamewereld. Dat bedrijf wil garanties dat de games van Activision Blizzard ook beschikbaar zullen blijven voor de PlayStation.
- Gevreesd wordt dat Microsoft de games van de spelletjesontwikkelaar exclusief zal voorbehouden voor de xbox- en pc-eigenaars, waardoor meer en meer spelers voor die consoles zullen kiezen in plaats van een PlayStation.
Een aanval op PlayStation
De president van Microsoft, Brad Smith, gebruikte zijn toespraak om Sony een hak te zetten en kwam met cijfers om aan te tonen dat het Japanse bedrijf altijd al meer gesloten is geweest dan het Amerikaanse bedrijf.
- Terwijl Sony bijvoorbeeld slechts twee games van PlayStation Studios (MLB the Show 21 en MLB the Show 22) ter beschikking heeft gesteld van Microsoft, werden 58 door Xbox Studios ontwikkelde games op de PS4 en PS5 gelanceerd.
- Brad Smith voegde eraan toe dat Sony 286 exclusieve titels heeft uitgebracht voor PlayStation – over alle generaties heen – in vergelijking met slechts 59 exclusieve games van Microsoft voor Xbox, meldt BFMTV, dat bij de persconferentie aanwezig was.
De bovenstaande samenwerkingen kunnen de regulatoren over de streep trekken om de overname van Activision goed te keuren. Voorts zouden ze Sony tot actie kunnen dwingen. De toenadering tussen Xbox en Nintendo voorspelt niet veel goeds voor de PlayStation, die – althans voorlopig – uitgesloten zou kunnen worden van mogelijke toekomstige platformoverschrijdende projecten, wat het bedrijf duur zou kunnen komen te staan.
(ns/fjc)