Micron wil Amerikaanse productie van geheugenchips vervijfvoudigen: dit is hoe

Micron Technology Inc., de Amerikaanse vervaardiger van computerchips, wil tegen 2030 maar liefst 40 miljard dollar investeren om chips op eigen bodem te produceren. Dat zou het wereldwijde aandeel van de VS in de geheugenchipmarkt vervijfvoudigen.

Dat het bedrijf die aankondiging nu doet, is geen toeval. Het wil gebruikmaken van kersverse subsidies die de Amerikaanse overheid vorige week goedkeurde. Dat pakket, de CHIPS and Science Act, voorziet 52 miljard dollar om te investeren in de Amerikaanse chipindustrie. 

Micron zegt dat het tussen nu en 2030 zo’n 40.000 nieuwe banen zal creëren, waaronder 5.000 voor hoogopgeleiden. Hoewel momenteel nog niet veel details bekend zijn, zal de onderneming in de komende weken meer informatie vrijgeven. 

Met de investering wil het bedrijf het marktaandeel in de wereldwijde geheugenchipmarkt van de VS opkrikken van 2 procent naar 10 procent. Dat proces zal vanaf het midden van het decennium van start gaan. “Vandaag de dag wordt minder dan één op de 50 geheugenchips in de wereld in de VS geproduceerd,” zei CEO Sanjay Mehrotra in een interview met Bloomberg. “Met de inzet van Micron zullen we in staat zijn om één op de tien chips van de wereldwijde geheugenconsumptie in de VS te produceren.”

Amerika wil Taiwan inhalen

De monsterdeal die door het bicamerale Amerikaanse Congres werd goedgekeurd, moet ervoor zorgen dat de lokale productie van halfgeleiders fors wordt opgevoerd. Momenteel produceert het land wel al chips, maar het volume valt in het niets vergeleken met de grootste spelers wereldwijd.

Absolute koploper is Taiwan, dat bijna twee derde van alle computerchips in de wereld uitpompt. Op de tweede plaats staat Zuid-Korea, dat met een marktaandeel van zo’n 18 procent ook niet te onderschatten valt. Samen produceren de twee Zuidoost-Aziatische landen meer dan 80 procent van alle chips in de wereld.

Door de sterker in te zetten op de eigen productie, willen de VS minder afhankelijk worden van die paar grote spelers. 

Niet enkel Micron

Sinds de CHIPS-deal werd ondertekend, schoten een aantal grote chipproducenten in actie. Het Amerikaanse Qualcomm zou bijvoorbeeld 4,2 miljard investeren om chips te produceren in de staat New York. Het bedrijf wil binnen vijf jaar 50 procent meer halfgeleiders fabriceren dan het momenteel doet.

Ook buitenlandse spelers kijken nu naar de VS. Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung wil mogelijk zelfs tot 200 miljard investeren in Amerikaanse chipfabrieken. Dat is echter nog niet zeker, en de productie zou pas in de jaren 2030 van start gaan.

Intussen wacht het Amerikaanse Intel al sinds januari met zijn plannen, tot de CHIPS-act werd goedgekeurd. Het kondigde toen aan tot 100 miljard dollar te willen investeren om de productie een boost te geven. 

Meer