Samsung wil (misschien) strijd aangaan met TSMC door maar liefst 200 miljard dollar te investeren in Amerikaanse chipfabrieken

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics heeft aangegeven in de komende twee decennia tot 200 miljard dollar te willen investeren om chipfabrieken te bouwen in de VS. Daardoor zou het wel eens een waardige concurrent kunnen worden van ‘s werelds grootste chipproducent, het Taiwanese megabedrijf TSMC.

De potentiële toekomstplannen van de techgigant blijken uit documenten die werden ingediend in de Amerikaanse staat Texas en woensdag openbaar werden gemaakt. Wat wel moet worden vermeld, is dat de beslissing nog niet vaststaat. Samsung heeft al laten weten dat het momenteel nog geen specifieke plannen heeft om fabrieken te bouwen. 

De documenten dienen enkel om aan te tonen dat het bedrijf de investering overweegt. Eerst wil Samsung echter evalueren of de plannen levensvatbaar zijn. Als zou blijken dat dit het geval is, gaat de investering door.

In dat geval zou het bedrijf in de komende twintig jaar 11 fabrieken bouwen in de Lone Star State. Het gaat om negen faciliteiten in de stad Taylor, met een totale kostprijs van 170 miljard dollar, en twee gebouwen in Austin voor 25 miljard. De eerste fabriek zou echter pas in 2034 chips beginnen te produceren.

Nu al drie fabrieken in Texas

Dat Samsung juist Texas overweegt om in te investeren, is geen toeval. Het bedrijf is een gevestigde waarde in de staat. Er staan al twee fabrieken van het bedrijf en vorig jaar kondigde het aan een derde te zullen bouwen. Die chipfabriek moet in 2024 operationeel worden en zal Samsung zo’n 17 miljard dollar kosten.

Er is nog een reden dat Samsung uitgerekend nu met het potentiële plan op de proppen komt: de regering van de VS wil in de komende jaren 50 miljard dollar investeren om de Amerikaanse chipproductie op te schalen, om zo competitiever te worden op het internationale podium. Momenteel domineert Taiwan de wereldwijde chipproductie: marktleider TSMC produceert zelfs meer dan de helft van alle chips in de wereld.

Die fondsen laten echter op zich wachten, dus voorlopig lijkt Samsung af te wachten om te zien of de wetgeving wel wordt doorgevoerd. Concurrenten zoals Intel zijn hun eigen plannen om fabrieken te bouwen om diezelfde reden aan het uitstellen.

(evb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20