Groen licht voor Chips Act: VS gaat eigen productie van computerchips stimuleren

Na de Amerikaanse Senaat heeft nu ook het Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel goedgekeurd dat 52 miljard dollar aan steunmaatregelen voor de Amerikaanse productie van halfgeleiders voorziet.

De subsidies en andere stimuli uit de zogeheten Chips Act moeten de Verenigde Staten minder afhankelijk maken van Aziatische chips en tegelijk circa 100.000 extra banen in de Amerikaanse halfgeleiderfabrieken opleveren.

Het is nu alleen wachten op de handtekening van president Joe Biden. Dat is evenwel slechts een formaliteit, want het Witte Huis zal maar wat graag met deze politieke opsteker voor de president willen uitpakken. Het voorstel haalde het in het Huis van Afgevaardigden met 243 ja-stemmers versus 187 tegenstanders. Cruciaal was de steun van 24 Republikeinen.

Pelosi

Saillant detail: Nancy Pelosi, de Speaker van het Huis, en haar echtgenoot hadden in de aanloop van de stemming nog in allerijl een pakket aandelen van de Amerikaanse chipsbakker Nvidia met verlies van de hand gedaan, nadat er twijfels waren gerezen over haar onpartijdigheid in het dossier.

Het mag weinig verbazen dat een andere gigant in de sector, Intel, met applaus reageerde op de goedkeuring.

De Verenigde Staten zijn niet alleen met hun voornemen. Eerder dit jaar presenteerde ook de Europese Unie een plan om de eigen productie van computerchips op te krikken.

(fjc)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20