Hoe computerchips een oorlog tussen de VS en China zouden kunnen veroorzaken

Een oorlogsscenario van het Center for a New American Security illustreert hoe afhankelijk de wereld is van Taiwanese computerchips – en hoe die afhankelijkheid de Verenigde Staten en China in verschillende soorten conflicten zou kunnen brengen.

Het oorlogsscenario dat werd bedacht door een denktank in Washington begint met een plotselinge panne bij drie Taiwanese halfgeleiderfabrikanten die hoogwaardige computerchips maken die worden gebruikt in onder meer smartphones, auto’s en militaire uitrusting. De stopzetting van de productie roept de vraag op of een cyberaanval door Peking verantwoordelijk is – en het veroorzaakt een internationale crisis tussen China en de Verenigde Staten. Die kan volgens de onderzoekers de wereldeconomie tot stilstand brengen en leiden tot een militaire confrontatie.

Het komt op het moment dat het Amerikaanse Congres wetsvoorstellen nieuw leven heeft ingeblazen die de productie van halfgeleiders in de Verenigde Staten moet verhogen. Het diversifiëren van de wereldwijde toeleveringsketen voor computerchips is sowieso een belangrijke aanbeveling in het rapport. “Tegenwoordig produceren we amper 10 procent van de computerchips, ondanks dat we de leider zijn op het gebied van chipontwerp en onderzoek”, zei president Biden vorige week nog. “En we hebben nu niet de mogelijkheid om de meest geavanceerde chips te maken – op dit moment. Vandaag vindt 75 procent van de productie plaats in Oost-Azië. Negentig procent van de meest geavanceerde chips wordt in Taiwan gemaakt. China doet er alles aan om de wereldmarkt over te nemen, zodat ze kunnen proberen de rest van ons te overtreffen – inclusief op militair vlak.”

De VS zijn afhankelijker geworden van de hoogwaardige microchips van Taiwan dan van olie uit het Midden-Oosten

Maar zelfs als het Congres nieuwe overheidsinvesteringen in Amerika’s microchip-productiecapaciteit goedkeurt, is het nog jaren nodig om de Taiwanese expertise te matchen, als dat al mogelijk is, zeggen de auteurs van het rapport. De Verenigde Staten zijn de afgelopen decennia afhankelijker geworden van de hoogwaardige microchips van Taiwan dan van olie uit het Midden-Oosten, staat er in het rapport.

China, zo voorspelt het oorlogsscenario, zou economische dwang, cyberoperaties en andere tactieken kunnen gebruiken om te proberen de Taiwanese halfgeleiderindustrie te grijpen of te schaden – en de Verenigde Staten moeten beter in staat worden om Chinese tactieken te identificeren en tegen te gaan.

Taiwan heeft voor zijn verdediging vertrouwd op zijn dominantie van de microchip-industrie. De “silicium shield”-theorie gaat ervan uit dat, omdat de halfgeleiderindustrie zo belangrijk is voor de Chinese productie en de Amerikaanse consumenteneconomie, acties die de chipfabrieken bedreigen, te riskant zouden zijn. Martijn Rasser, een co-auteur van de studie en een voormalig C.I.A. analist, stelt dat het van cruciaal belang is voor de internationale gemeenschap om Taiwan ervan te overtuigen dat zijn silicum shield-strategie moet worden geïnternationaliseerd.

Taiwan en zijn halfgeleiders zijn veel belangrijker voor de Amerikaanse economie dan Oekraïne

De regering-Biden heeft duidelijk gemaakt dat in het geval van Oekraïne, hoewel de Verenigde Staten Rusland economisch zouden straffen voor elke invasie, ze geen troepen zou inzetten om samen met Kiev te vechten om een interventie van Moskou te stoppen. Het is ook maar de vraag of Washington militair zou ingrijpen in een conflict over Taiwan. Maar Taiwan en zijn halfgeleiders zijn veel belangrijker voor de Amerikaanse economie dan Oekraïne – wat betekent dat het voor de Verenigde Staten zeer waarschijnlijk veel moeilijker zou zijn om buiten een conflict met Taiwan te blijven.

Taiwan is goed voor de helft van de totale productie van microchips die essentieel zijn voor het functioneren van mobiele telefoons, consumentenelektronica, auto’s, militaire uitrusting en meer. Zuid-Korea, de naaste concurrent, heeft ongeveer 17 procent van de totale markt in handen. Maar Taiwanese chips zijn de kleinste en snelste, en de chipfabrieken zijn er goed voor 92 procent van de meest geavanceerde halfgeleiders.

Het is bijna onmogelijk om de Taiwanese productiecapaciteit van high-end chips of low-end chips te dupliceren. Het is gewoon het productiecentrum van de wereld. Hoewel de Verenigde Staten en Europa proberen hun eigen binnenlandse ontwerp en productie van halfgeleiders te stimuleren, hebben ze niet de capaciteiten om de meest geavanceerde ontwerpen in massa te produceren die de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, of TSMC, kan maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20