“Charles Michel broedt op plan om Ursula von der Leyen een tweede ambtstermijn te ontnemen”

Volgens de politieke nieuwswebsite Politico zou Charles Michel (MR), voorzitter van de Europese Raad, campagne voeren om zijn grote rivaal Ursula von der Leyen een tweede termijn als voorzitter van de Europese Commissie te ontnemen. De twee liggen al geruime tijd met elkaar in de clinch.

In het nieuws: Volgens acht EU-diplomaten en functionarissen die Politico sprak, zou Michel uit zijn op wraak.

 • “Het maakt iedereen gek, omdat zijn spel zo duidelijk is. Von der Leyen laten struikelen en dromen van zijn eigen topfunctie”, verklaarde een functionaris aan Politico.
 • De rivaliteit tussen de twee leiders, die al jarenlang aansleept, kwam duidelijk naar voren tijdens incidenten zoals ‘Sofagate’ in 2021. Daarbij Michel eiste een zitplaats op naast de Turkse premier Erdogan op de bank en von der Leyen aan de zijkant moest aanschuiven.
 • Michel zou mogelijk de functie van Hoge Buitenlandvertegenwoordiger ambiëren, een post waar volgens de geruchten ook Alexander De Croo (Open Vld) op aast. Twee Belgische liberalen voor dezelfde post, dus. Opmerkelijk daarbij: in zijn functie van voorzitter van de Europese Raad is Michel net degene die straks de benoeming van de verschillende functies in goede banen moet leiden.
 • Daarnaast zou hij staatshoofden individueel te benaderen om zijn plannen te realiseren, iets wat wrevel opwekt binnen Europa. “Veel lidstaten zijn bezorgd dat Charles Michel geen constructieve rol zal spelen, maar eerder een persoonlijke wraakagenda zal nastreven”, legt een diplomaat uit.
 • Het feit dat Michel eerst vroegtijdig zijn post als voorzitter wilde opgeven om voor de MR de Europese lijst te trekken, werd hem niet in dank afgenomen. Ondanks dat hij die beslissing vervolgens weer introk, heeft hij de reputatie van egoïst en opportunist gekregen.
 • Volgens het team van Michel is er niets aan van de beweringen. “Hij is geen kandidaat. Zoals de voorzitter al vaak heeft gezegd, is en blijft hij volledig gefocust op zijn taak als voorzitter van de Europese Raad”, vertelde woordvoerder Ecaterina Casinge aan Politico.

Blijft von der Leyen standvastig?

Gevolgd: Is Von der Leyen überhaupt te verslaan?

 • Von der Leyen staat sterk met haar partij, de Europese Volkspartij, die goed scoort in de peilingen. Haar leiderschap tijdens crisissen zoals de pandemie en de Russische invasie van Oekraïne heeft haar reputatie versterkt.
 • Tegelijk worstelde von der Leyen wel met Pfizergate na de coronacrisis en met Piepergate, een schandaal rond de Duitse politicus Markus Pieper. Die laatste nam ontslag uit zijn functie als gezant voor kleine en middelgrote bedrijven voor de Europese Commissie. Daarmee lijkt von der Leyens vel grotendeels gered.
 • Pieper maakte bij zijn ontslag wel ruzie met de Franse Eurocommissaris Thierry Breton. Het legde de wrevel tussen Duitsland en Frankrijk bloot. Von der Leyen krijgt mogelijk wel wat weerstand bij haar mogelijke herbenoeming uit Franse hoek.
 • Michel heeft zich dus nog niet publiekelijk uitgesproken over wat hij na de verkiezingen wil doen. De vraag blijft of hij, ondanks het proberen slijmen, een nieuwe topjob binnen kan halen. Onder de EU-leiders zou hij weinig steun krijgen.
 • Maar met Hoge Buitenlandvertegenwoordiger buiten zijn bereik en mogelijke tegenstanders van von der Leyen op zijn hand, zou Michel wel kunnen azen op een andere job: de hare. Dat lijkt evenwel een droomscenario.
Meer