Michael O’Leary haalt fors uit naar Boeing: “Tijd voor een reboot of een schop onder de kont”

Michael O’Leary, CEO van Ryanair, is niet te spreken over het feit dat Boeing de levering van een aantal vliegtuigen van het type 737-MAX heeft uitgesteld. “De bestuursleden lopen rond als kippen zonder koppen”, zei hij tijdens een telefoongesprek met de investeerders.

Ryanair heeft in april enkele vliegtuigen van het type 737-MAX besteld bij Boeing. De vliegtuigproducent is er tot nu toe nog niet in geslaagd om die toestellen te leveren aan de luchtvaartmaatschappij. En dat is niet naar de zin van O’Leary. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite Quartz.

Vluchten annuleren

“De vliegtuigen die we besteld hebben, waren oorspronkelijk gebouwd voor een andere maatschappij, maar die heeft de bestelling geannuleerd”, merkte hij op in het gesprek met de investeerders. “Dat betekent dus dat de late leveringen niet het gevolg zijn van problemen met de toeleveringsketens.”

O’Leary had naar eigen zeggen gehoopt dat hij de toestellen tegen het eind van de maand zou hebben. Het zou gaan om zes vliegtuigen in totaal. Verwacht wordt dat Ryanair ze ten vroegste in juni in ontvangst mag nemen. Als gevolg daarvan, aldus O’Leary, heeft zijn luchtvaartmaatschappij vluchten moeten annuleren en 600.000 tot 800.000 potentiële ticketverkopen moeten opgeven tijdens Europa’s piekseizoen in de zomer.

“Ik kan begrijpen dat er verschillende uitdagingen zijn bij de productie van nieuwe vliegtuigen”, merkte hij in zijn intussen bekende furieuze stijl op. “Maar de toestellen die wij hebben besteld zijn twee jaar geleden gebouwd. Het enige wat Boeing moet doen is ze voltanken met benzine en verdomme naar Dublin voeren. Ik begrijp de vertraging van twee tot drie maanden echt niet.”

“Schop onder de kont”

Hij verweet de bestuursleden van Boeing dat ze als kippen zonder koppen rondlopen. “Tijd voor een reboot of een schop onder de kont”, voegde hij er nog aan toe. O’Leary is overigens niet de eerste persoon die kritiek uit op het management van de vliegtuigbouwer. Zo zei Domhnal Slattery, CEO van ’s werelds op één na grootste vliegtuigleasemaatschappij Avolon, tijdens de conferentie Airfinance Journal dat Boeing de weg kwijt is. Volgens Tim Clark, president van de luchtvaartmaatschappij Emirates, moet Boeing “zijn zaakjes op orde krijgen.”

De reputatie van Boeing heeft hoe dan ook een enorme deuk gekregen na de twee crashes met toestellen van het type 737-MAX in 2019. Daarbij hebben in totaal 346 mensen het leven gelaten. Ryanair was overigens de eerste luchtvaartmaatschappij die nieuwe 737-MAX-vliegtuigen bestelde toen regelgevende instanties toestemming gaven om ze in december 2020 weer in gebruik te nemen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20