‘The Big Short’-belegger Michael Burry waarschuwt dat de beursrally niet zal aanhouden en dat de consumentenschulden op hol kunnen slagen

Michael Burry, de legendarische belegger en baas van het Scion Asset Management-fonds, heeft aan de alarmbel getrokken over de schulden die consumenten oplopen. Hij waarschuwt ook dat de recente beursrally waarschijnlijk niet lang zal aanhouden.

In een serie tweets legt Burry uit waarom hij dat denkt. “De netto kredietsaldi van consumenten stijgen in recordtempo, omdat consumenten geweld kiezen in plaats van te bezuinigen op hun uitgaven door de inflatie”, tweette de belegger. Met geweld bedoelt Burry dat consumenten chaos veroorzaken op de markt.

“Herinner je je het probleem met de spaaroverschotten? Niet meer”, klinkt het verder. Door wat Burry “COVID-helikoptergeld” noemt, kiezen consumenten er nu voor om geld uit te geven in plaats van te besparen. “De winter komt eraan”, concludeert de legendarische belegger, een verwijzing naar de populaire televisieserie Game of Thrones. 

In mei voorspelde Burry al dat veel Amerikanen tegen het einde van 2022 al hun spaargeld zullen zien verdampen. 

Aan de tweet voegde Burry ook een grafiek toe, waarin te zien valt dat het Amerikaanse consumentenkrediet momenteel met 40 miljard dollar per maand toeneemt, zo’n 40 procent hoger dan het historisch gemiddelde. 

“Wie verzint dit allemaal?”

Burry denkt verder dat de herstelbeweging op de aandelenmarkt niet lang zal aanhouden. De Nasdaq Composite, de Amerikaanse techbeurs, is sinds het midden van juni met meer dan 20 procent hersteld, maar staat nog altijd een stuk lager dan tijdens het begin van 2022. 

“Nasdaq een stierenmarkt omdat het 20 procent hersteld is sinds het laagtepunt? Wie verzint dit allemaal?”, zei Burry in een verwijderde tweet. Hij verwijst naar het barsten van de techbubbel tijdens het begin van het millennium, toen de Nasdaq maar liefst zeven keer zo’n herstel kon optekenen, voordat het uiteindelijk 78 procent van zijn waarde in rook zag opgaan tijdens het laagtepunt.

Burry noemt zo’n kortstondige schijnherstelbewegingen zelfs “dodekatstuiteringen”. Dat betekent simpelweg dat aandelen vaak dreigen te herstellen tijdens marktsdalingen, maar dat die herstelling nooit van lange duur is.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20