Via Skype kan u niet knuffelen, maar met deze technologie wel

Nu de lockdown langzaam aan versoepelt, kunnen we langzaam maar zeker dromen van een dikke knuffel. Voor wie in een risicogroep zit, blijft het echter afwachten. Over Skype een knuffel geven, lukt nog niet, maar de technologie blijft niet achter.

Een knuffel, zowat het hoogstgewaardeerde goed van het moment. En toch niet haalbaar, tenminste niet voor iedereen. Een goed gesprek of aperitief laat zich nog vervangen met een goede wifiverbinding, maar aanraking valt niet te faken. Of toch?

Rustig met de robot

Want robots die u aanraken, dat werkt. Dat blijkt toch uit een beperkte studie die twee groepen mensen naast een robot parkeerde. De ene groep keek naar een film en raakte het robotje regelmatig aan. De tweede groep deed dat niet. Tijdens een volgende sessie raakte de robot alle deelnemers van de studie aan: zowel de aanrakers als de niet-aanrakers kalmeerden tijdens de aanrakingen van de robot. Of u nu wordt aangeraakt door een robot of een mens, dat maakt dus niet uit voor uw lijf.

Een andere studie merkt op dat als u de hand van een hulprobot schudt, u meer geneigd bent om ermee te interageren dan wanneer u dat niet doet. We ontwikkelen dus wel degelijk een band met een robot. In sommige rusthuizen worden robothondjes ingeschakeld om de senioren te troosten.

Roboknuffels

Maar dat is verzorging. Echte knuffels kunnen ook. De Hugvie, bijvoorbeeld, is een soort kussen uit Japan, met plaats voor een telefoon. Hij ziet er een beetje uit als een klein spookje. Tijdens het bellen knuffelt u met het kussen en de Hugvie reageert vervolgens door te vibreren en pulseren aan de hand van de stempatronen aan de lijn.

U kan met een ander gadget, de CuteCircuit Hug Shirt, ook langeafstandsknuffels sturen. Die heeft sensoren die een knuffel registreren en dat patroon naar een ander Hug Shirt kunnen sturen.

Volgens Niketa Kumar, een psychologe uit San Francisco, weet uw lichaam niet precies waar aanrakingen vandaan komen en is het dus ook prima als een robot die geeft. ‘De sleutel is dat u druk op de huid simuleert’, zegt Kumar. Aanrakingen zorgen voor de vrijgave van oxytocine, het knuffelhormoon, of het liefdeshormoon. ‘Dat effect kan u krijgen van een gewenste aanraking, door een vriend, uzelf of dus een robot.’

Iedereen die ooit geprobeerd heeft om een kind te kalmeren, weet dat een aanraking van een ouder of vreemde een ander effect zal hebben. Volledig het menselijk contact vervangen, kan een Hugvie of Hugshirt dus niet. Maar een zelfmassagecursus, daar kan u zich ongetwijfeld wel online voor inschrijven.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.