Met deze tips is uw volgende ‘elevator pitch’ gegarandeerd een succes

Een ‘elevator pitch’ is een ideale opportuniteit om uw idee of ontwerp te verkopen. In minder dan een minuut is het de bedoeling om uw idee zo duidelijk en effectief mogelijk uit te leggen en dat is niet zo simpel. Hier zijn enkele tips om u in de toekomst de ideale pitch te laten geven.

1. Verzin een goede openingszin

Het valt niet te onderschatten hoe belangrijk een eerste indruk is. Het kan zelfs doorslaggevend zijn in de uiteindelijke beslissing van de persoon tegenover u. Probeer dus met een sterke openingszin de interesse te wekken.

Het allerbelangrijkste in de eerste zin is uw naam en uw kernboodschap vermelden. Uw kernboodschap kan zijn: Ik heb een plan om uw bedrijf beter te maken of ik heb 5 jaar ervaring in het vak en zou graag sollicititeren bij uw bedrijf.

2. Benoem uw kernkwaliteiten

Hoewel het één van de meest voor de hand liggende zaken is bij een pitch, wordt dit toch vaak vergeten. Meestal kennen we onze eigen kwaliteiten niet eens. Daarom is het belangrijk om in uw dichte kring eens rond te vragen wat uw kwaliteiten zijn. Vraag bijvoorbeeld aan uw leidinggevende: wat zijn volgens jou mijn sterke punten?

Als dat niet werkt , heeft u nog altijd het internet. Er bestaan eindeloos veel websites die testen wat uw kwaliteiten zijn. Ook naast het werkleven is het belangrijk om te weten waar uw kwaliteiten zitten. Dit kan u zowel in uw persoonlijke als uw professionele leven enorm helpen.

3. Houd het kort én krachtig

De richttijd van een echte ‘elevator pitch’ zit tussen de 30-60 seconden. In die minuut moet u dus kunnen vertellen wie u bent, wat u wil doen en wat u al heeft gedaan. Het is dus belangrijk om concreet te blijven en niet af te dwalen.

Een minuut is sneller voorbij dan u denkt en u hoeft ook enkel de belangrijkste dingen te pitchen. Andere zaken kunnen later besproken worden, als de handdruk door beide partijen gegeven is. U zal aan de lichaamstaal van de persoon tegenover u zien of het hem/haar interesseert , speel daar dus ook op in.

4. Vermijd stopwoordjes

Iedereen gebruikt stopwoordjes en het is ook zeer moeilijk om dit te voorkomen. Toch is het belangrijk om hier in het dagelijks leven op te oefenen. Probeer bewust te worden van uzelf en in te grijpen wanneer u merkt dat u ‘euh’ wil zeggen.

Korte stiltes in een gesprek zijn juist krachtig. Vul die stilte dus niet op met een stopwoord. Geef de persoon waar u tegen pitcht ook de tijd om na te denken, een reactie te geven of te reageren.

(jvdh)

Meer