‘Merkel ontving onvolledige informatie over Wirecard’: financieel schandaal hangt als zwaard van Damocles boven laatste regeermaanden van de Mutti

Het Duitse ministerie van Financiën heeft bondskanselier Angela Merkel selectieve informatie over Wirecard AG verstrekt, weet persbureau Bloomberg. Deze informatie impliceerde dat het betalingsbedrijf het slachtoffer was van manipulatie (en dit niet op grote schaal zelf uitvoerde).

Voorafgaand aan Merkels reis naar China eind 2019, toen ze lobbyde namens Wirecard, verstrekte het ministerie weinig informatie over klaarblijkelijk wangedrag van het bedrijf. Kritische berichten in de krant Financial Times of details over een officieel onderzoek naar de beschuldigingen werden verzwegen.

In plaats daarvan werd in het antwoord op het verzoek om informatie van de kanselarij de aandacht gevestigd op verslagen over de opname van een gesprek door een privédetective. Daaruit bleek volgens Wirecard dat de FT en short-verkopers tegen de onderneming samenspanden. 

Het verwees ook naar een controversieel verbod van de Duitse financiële toezichthouder BaFin op het short-verkopen van Wirecard-aandelen, dat voordelig leek te zijn voor het bedrijf. Ter info: short-verkopers hopen te kunnen profiteren van een daling van de koers van de activa tussen de verkoop en de terugkoop.

Van rijzende ster tot nationale schande

De val van Wirecard vorig jaar, van rijzende ster tot nationale schande, was het grootste financiële schandaal in Duitsland in de recente geschiedenis. Dit leidde tot het aftreden van de BaFin-top en een parlementair onderzoek in Berlijn. 

Duits onderminister van Financiën Joerg Kukies krijgt vragen van wetgevers over de manier waarop het ministerie het schandaal heeft aangepakt. Merkel en minister van Financiën Olaf Scholz leggen later deze week een getuigenis af.

De wetgevers willen weten waarom Merkel in China voor Wirecard heeft gelobbyd, zelfs nadat beschuldigingen van wanpraktijken bij het bedrijf al lang in de media circuleerden. 

Wat met de rustige vastheid?

Wirecard onthulde in juni vorig jaar dat de 1,9 miljard euro die het als activa had opgegeven, waarschijnlijk nooit heeft bestaan. Dat schokte de Duitse financiële sector en schaadde de reputatie van het land, die er één van rustige vastheid is.

(mah)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.