Markten:
Markten inladen...

WOENSDAG 15 JUL

Business 24/7

Zoeken
scrollTop top

Na het Wirecard-schandaal: Duitsland hervormt controles op financiële sector

Logo Business AM
Business

29/06/2020 | Marc Horckmans | 3 min leestijd

De Bafin zal voortaan weer zelf de boeken van financiële bedrijven moeten controleren. - Boris Roessler/Picture Alliance

De regulering van de bedrijfsrevisies heeft een radicale aanpassing nodig. Dat hebben woordvoerders van het Duitse ministerie van Financiën gezegd in een reactie op het schandaal bij het betaalbedrijf Wirecard.

Meteen werd beslist om de samenwerking met de Financial Reporting Enforcement Panel (FREP), een privaatrechtelijke entiteit die belast is met financiële controles, op te zeggen. De activiteiten van de instelling zouden worden overgenomen door de toezichthouder Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (Bafin).

Duitse Enron

Het Duitse betaalbedrijf Wirecard moest eerder erkennen dat er op zijn balansen een fictief bedrag van 2,1 miljard dollar was ingeschreven. Markus Braun, topman van Wirecard, nam ontslag en werd later opgepakt. Hij wordt van marktmanipulatie verdacht. Er zijn volgens de autoriteiten aanwijzingen dat hij de cijfers van het bedrijf bewust verkeerd heeft voorgesteld.

Wirecard moest bescherming tegen zijn schuldeisers aanvragen.

Maar al vlug rezen ook vragen over accountant EY, al meer dan tien jaar bedrijfsrevisor van Wirecard. De accountant zegt nu dat Wirecard – dat inmiddels steeds meer als de Duitse versie van het grote Amerikaanse Enron-schandaal wordt bestempeld – fraude pleegde.

Critici merken op dat EY voordien nooit van enige problemen gewag gemaakt. Een groep investeerders in Wirecard heeft tegen de revisor inmiddels een groepsklacht ingediend. De investeerders zeggen dat EY de praktijken bij Wirecard onvoldoende in het oog heeft gehouden.

Zelfregulering

Vervolgens kwam echter ook het Duitse Financial Reporting Enforcement Panel onder vuur te liggen. De FREP moet op last van de Duitse overheid de balansen van bedrijven opvragen en controleren. ‘Maar ondanks alle signalen van mogelijke problemen heeft die dienst nauwelijks onderzoek naar Wirecard uitgevoerd,’ aldus Duitse media.

De Bafin wijst er daarbij wettelijk niet zelf een onderzoek te mogen opstarten, maar daarvoor op een rapportage van de FREP te moeten wachten. De Duitse autoriteiten hebben nu beslist om het onderzoek naar financiële rapportages terug aan de Bafin toe te wijzen.

‘Een deskundige en efficiënte controle van de boeken is belangrijk om een optimaal functioneren van de kapitaalmarkt te garanderen,’ aldus het Duitse ministerie van justitie.

Volgens Jörg Kukies, Duits staatssecretaris voor Financiën, heeft de Wirecard-affaire nog maar eens duidelijk gemaakt dat zelfregulering bij financiële controles niet functioneert.

Source: Handelsblatt


Gelijkaardige artikels


Logo BusinessAM

Business AM | Zo gezegd

Watermark

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Logo Business AM

Business AM | Zo gezegd

Yuval Harari

‘Een politicus die in 2021 aan de macht komt, gaat naar een feestje dat afgelopen is. Er valt niets anders meer te doen dan de afwas.’

Denker Yuval Harari
Quote Merkel

‘We moeten op Europese schaal handelen om goed en versterkt uit deze crisis te komen.’

Duits bondskanselier Angela Merkel
Zo gezegd: Gita Gopinath

‘De coronacrisis is veel groter dan de bankencrisis. Een schok als deze hebben we niet meegemaakt sinds de Grote Depressie. Misschien is dit wel de Grote Lockdown.’

Gita Gopinath, de hoofdeconome van het IMF

Quote van de dag Elon Musk

‘Ik denk dat de universiteit er in essentie is om plezier te maken en om te bewijzen dat je je huiswerk kan maken. Maar ze is er niet om te leren.’

Elon Musk
zo gezegd michel barnier

‘Er zijn veel ernstige verschillen tussen het VK en de EU over de toekomstige handelsrelatie. Een akkoord is mogelijk… al is het moeilijk.’

Michel Barnier, hoofdonderhandelaar brexit voor de EU
Logo Business AM

Business AM | Stocks