Affaire-Wirecard: parket start onderzoek naar bedrijfsrevisor EY

Het openbaar ministerie van München voert een onderzoek naar EY wegens de rol van de bedrijfsrevisor in het Wirecard-schandaal. Dat kwam er na een klacht van toezichthouder Apas, die het OM vorige maand geïnformeerd had over mogelijke strafbaar handelen van EY.

De door Apas ingediende documenten ‘werden in detail onderzocht’, zegt het OM. ‘Aangezien het concrete aanklachten en strafrechtelijke bepalingen aanduidt, zijn we een onderzoek gestart tegen de genoemden.’

Big Four

EY is een van de grote vier internationale accountancykantoren (naast KPMG, Deloitte en Pwc) en heeft de voorbije jaren de jaarrekeningen van de betalingsverwerker Wirecard gecontroleerd. Het krijgt al langer kritiek dat het de fraude bij het intussen failliete fintechbedrijf niet eerder heeft ontdekt.

Ook KPMG kwam onder vuur. ‘De zaak straalt negatief af op de hele sector’, is in de wandelgangen van de Big Four te horen. De Duitse toezichthouders broeden op hervormingen.

Wirecard boekte in juni voor 1,9 miljard aan fictieve transacties. Daarna verklaarde het bedrijf zichzelf insolvent. Het parket in München gaat ervan uit dat het bedrijf sinds 2015 fictieve winsten rapporteerde. Er loopt een onderzoek wegens commerciële fraude en bendevorming. Een onderzoekscommissie in de Duitse Bondsdag gaat op zoek naar politieke verantwoordelijkheden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20