‘De crisis veroorzaakt door het coronavirus vergt meer uitzonderlijke maatregelen dan de bankencrisis.’ Dat heeft bondskanselier Angela Merkel gezegd na een ontmoeting met de leiders van 16 Duitse deelstaten. Daarom vindt de Duitse regering dat een begroting in evenwicht niet langer haar belangrijkste focus moet zijn. Vrijdag kondigde de regering Merkel een pakket maatregelen aan om Duitse ondernemingen te helpen.
Merkel: ‘We bevinden ons in een situatie die in alle opzichten ongewoon is, ongewoner zelfs dan tijdens de bankencrisis, omdat we te maken hebben met een gezondheidsprobleem waarop wetenschappers en de geneeskunde nog geen antwoord hebben. Dus is onze eerste taak om mensenlevens te redden en daarna moeten we de economische activiteit beschermen.’
Berlijn zou de focus op haar begrotingsevenwicht wel degelijk laten varen om de economie te stimuleren. Andere EU-landen en vooral Frankrijk hebben er al vaker voor gepleit dat EU-landen die over meer budgettaire armslag beschikken meer overheidsuitgaven zouden doen.
Schuldenplafond
Het Duitse schuldenplafond beperkt de bewegingsvrijheid van de federale overheid. De schuld mag maximaal 0,35% van het bbp bedragen. Maar dit zijn uitzonderlijke omstandigheden, aldus Merkel, die eerder deze week had gezegd dat 60 tot 70 procent van de Duitse bevolking besmet zou kunnen worden.
500 miljard euro ligt klaar
Volgens de krant Der Spiegel is de Duitse regering bereid miljarden in de economie te pompen om daarmee bedrijven die worden geraakt door het nieuwe coronavirus bij te staan. Olaf Scholz, de Duitse minister van Financiën, zei dat het steunprogramma voor bedrijven ‘ongelimiteerd’ zal zijn. Er komt belastingverlichting voor bedrijven en ook wordt gekeken of er uitstel van belastingafdrachten kan worden geregeld. Volgens Scholz zullen de maatregelen de Duitse schatkist miljarden kosten. Later dit jaar zou er dan nog een fiscaal stimuleringspakket komen. Staatsbank KfW heeft alvast 500 miljard euro klaarliggen om de grootste economie van Europa te ondersteunen.