Merkel blijft populairste politica van Duitsland

Ook na 14 jaar regeren en op het einde van haar politieke loopbaan blijft bondskanselier Angela Merkel de populairste politica van Duitsland.

In januari zag de 65-jarige Merkel haar waarderingscijfers met 6 procentpunten stijgen, in vergelijking met een maand voordien. Meer dan de helft van de Duitsers, 53 procent om precies te zijn, toont zich nog altijd fan van ‘Mutti’, blijkt uit een peiling van televisiezender ARD. Daarna volgt defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer, met 23 procent.

Paradoxaal genoeg lijkt de onzekerheid rond de opvolging van Merkel haar imago juist te boosten. De bondskanselier, die aan haar laatste ambtstermijn bezig is, geldt als een rustige vastheid in tijden van onrust, zoals momenteel in het Midden-Oosten het geval is.

In eigen land is Angela Merkel meer gecontesteerd. Ze werd het afgelopen jaar geconfronteerd met een vertraging in de economie, grote manifestaties rond het klimaat en spanningen binnen haar eigen regering. De nieuwe partijleiding van coalitiepartner SPD, die al sinds 2013 onafgebroken reageert met de partij van Merkel, dreigde ermee de regering te doen vallen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20