Mercedes roept een miljoen oude wagens terug: “verbinding tussen rempedaal en remsysteem kan falen”

De Duitse autobouwer Mercedes-Benz roept 993.407 wagens terug vanwege een mogelijk probleem met de remmen. Dat meldt de Duitse verkeersautoriteit KBA (Kraftfahrt-Bundesamt).

Het gaat om een terugroepactie van de SUV’s ML en GL, en de luxeminivan R-Klasse, die geproduceerd zijn tussen 2004 en 2015. Wereldwijd zou het gaan om 993.407 auto’s, met daarvan ongeveer 70.000 in Duitsland. Het is niet duidelijk hoeveel Belgische auto’s worden teruggeroepen.

Volgens de KBA zou corrosie van de rembekrachtiger (het apparaat in een hydraulisch remsysteem dat de uitgeoefende kracht op de rempedaal verhoogt) er “in het ergste geval” toe kunnen leiden dat de verbinding tussen het rempedaal en het remsysteem stuk gaat. En daardoor zouden de remmen dus niet meer werken.

“Risico op een aanrijding of letsel”

De autobouwer zei aan persbureau AFP dat de terugroepactie gebaseerd is op “een analyse van geïsoleerde meldingen voor bepaalde voertuigen”. “In zeldzame gevallen van zeer ernstige corrosie zou het mogelijk kunnen zijn dat een bijzonder sterke of harde remmanoeuvre mechanische schade aan de rembekrachtiger veroorzaakt. Daarbij zou de verbinding tussen het rempedaal en het remsysteem zou falen”, aldus Mercedes.

“In zo’n zeer zeldzaam geval zou het niet mogelijk zijn om het voertuig via de rempedaal af te remmen. Het risico op een aanrijding of letsel zou dus toenemen.”

Mecedes-Benz zou onmiddellijk met de terugroepactie beginnen en contact opnemen met de eigenaren van de “mogelijk getroffen voertuigen”.

“Het proces zal inhouden dat de mogelijk getroffen voertuigen worden geïnspecteerd en dat, afhankelijk van de resultaten van de inspectie, de onderdelen waar nodig worden vervangen”, aldus het bedrijf. “Totdat de inspectie heeft plaatsgevonden, vragen wij onze klanten om niet met hun voertuigen te rijden.”

Verkoopcijfers

Mercedes zag dit jaar zijn verkoopcijfers naar beneden gaan, maar boekte in het eerste kwartaal wel meer winst dan vorig jaar.  “Ondanks de sterke vraag moest bij de verkoop van Mercedes-Benz Cars een daling met 10 procent tot 487.008 wagens worden gemeld”, zei Harald Wilhelm, financieel directeur van Mercedes-Benz, bij de voorstelling van de kwartaalcijfers. “Dat was vooral te wijten aan een verstoring in de levering van halfgeleiders, lockdowns en de oorlog in Oekraïne.”

Het bedrijf kon in de eerste drie maanden van het jaar wel rekenen op een omzet van 34,9 miljard euro, een stijging van 6 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021. De winst kwam uit op 3,59 miljard euro, een stijging van 3 procent.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20