Depraetere (Vooruit) lijkt bocht te hebben ingezet: De Wever als premier kan, PS als partner is niet nodig

Bij Vooruit lijkt er een bocht in de maak: voorzitter Melissa Depraetere haalde aan dat haar partij ook in een regering wil stappen zonder de PS. Nu gaat ze nog een stap verder: ook aan een regering met Bart De Wever (N-VA) als premier wil Vooruit deelnemen. Dat staat haaks op het standpunt van de PS.

Opvallend: Depraetere kiest mogelijk voor andere partners dan de PS.

  • De twee socialistische partijen trekken niet in tandem naar de kiezer. In De Verkiezingstafel op Play4 geeft Depraetere aan dat als ze gevraagd wordt om in een centrumrechtse regering te stappen, ze dat dan wil doen. Ook als dat zonder de PS is. “Dat is nog gebeurd in het verleden. Dat kan”, zegt ze.
  • “We zijn twee aparte partijen, al hebben we wel een gezamenlijke sterke sociale basis”, haalt de Vooruit-voorzitter aan. Zo denken beiden anders over het heractiveringsbeleid voor langdurig zieken, maar zaten ze op dezelfde lijn als het gaat over minimumlonen, pensioenen en de btw-verlaging op energie, die deze regeerperiode werden doorgevoerd.
  • Daarbij benadrukt Depraetere dat verder beleid voeren “altijd makkelijker is met twee sociale partijen dan alleen”. Maar het kan dus wel zonder de PS.
  • Verder heeft ze geen probleem met een regering die geleid wordt door N-VA-voorzitter Bart De Wever. “Ja, dat kan”, antwoordde ze op een vraag bij Qmusic of die mogelijkheid er was.

Eerst “niet denkbaar”, nu wel

Ingezoomd: Daarmee kiest Depraetere voor solo-koers.

  • Waar Depraetere begin mei nog van mening was dat het “niet denkbaar” was om in een regering te stappen zonder PS, lijkt een bocht in de maak. Regeringsdeelname lijkt daarmee het doel voor Vooruit. En dat blijkt dus ongeacht de partners, op Vlaams Belang na.
  • Dat is een radicaal andere lijn bij Vooruit dan bij de PS. Voorzitter Paul Magnette stelde duidelijk: “PS stapt niet in een regering die geleid wordt door iemand die het einde van België wil”.
  • De Wever blijft benadrukken dat hij de PS nodig heeft om tot een staatshervorming te komen. Misschien kan met Vooruit alvast aan boord, er toch ook een bocht komen bij de Franstalige socialisten.
Meer