Melbourne in lockdown: avondklok van 20 uur tot 5 uur

De Australische stad Melbourne ziet opnieuw een sterke stijging in het aantal coronagevallen en gaat daarom over op een drastische avondklok.

Australië, en dan specifiek de deelstaat Victoria, heeft een coronaprobleem. In de hoofdstad Melbourne, waar zowat 5 miljoen mensen wonen, is het aantal coronabesmettingen sterk gestegen. Op 24 uur tijd kwamen er 671 besmettingen bij.

Avondklok

Dat noodzaakte premier Dan Andrews tot scherpe maatregelen. Hij kondigde daarom een avondklok af die nog een stuk strenger is dan diegene die wij in Antwerpen kennen. Van 20 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends mogen de Australiërs het huis niet meer verlaten. Er zijn enkel uitzonderingen om medische zorg te verlenen of te krijgen, en om te gaan werken.

De avondklok gaat op zondagavond in en zal zeker zes weken aanblijven. Ze maakt deel uit van een totaalpakket maatregelen dat sterk doet denken aan onze eigen lockdown.

Geen sport, geen horeca

Zo mogen de Australiërs een keer per dag buiten om in een straal van 5 kilometer rond hun huis te gaan sporten. Winkelen mag door een persoon van het gezin gedaan worden, opnieuw in een winkel in een straal van 5 kilometer rond het huis.

Er zijn nog maatregelen: thuiswerk is de norm, net zoals scholen sowieso afstandonderwijs moeten gebruiken. Sporten in groep mag niet meer. En ja, de horeca moet er opnieuw bijna volledig sluiten. Enkel afhaal is er nog mogelijk.

Noodtoestand

Er geldt momenteel een noodtoestand in Australië, maar Andrews heeft ook het rampenplan afgekondigd. Daardoor kan politie ingrijpen als burgers zich niet aan de richtlijnen houden.

In totaal heeft de deelstaat Victoria 11.500 bevestigde gevallen van het coronavirus. De 671 nieuwe besmettingen zijn dan ook een grote shock. Contactonderzoek kan 73 gevallen terugbrengen naar gekende besmettingshaarden. De overige gevallen moeten nog onderzocht worden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20