Key takeaways
- Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de Mekong rivier en de enorme omvang maakt de rivier kwetsbaar voor plasticvervuiling.
- De vervuiling van de rivier bedreigt duizenden diersoorten en vormt een groeiend gezondheidsrisico voor mensen door de consumptie van microplastic.
- Lokale gemeenschappen in hotspots zoals Chiang Saen (Thailand), Phnom Penh en het Tonle Sap meer (Cambodja) en Can Tho (Vietnam) werken aan de bestrijding van plasticvervuiling, ondanks wereldwijde onenigheid over het door de VN geleide Global Plastic Treaty.
Miljoenen mensen zijn afhankelijk van de Mekong rivier, een 4.300 kilometer lange waterweg die zich uitstrekt van het Tibetaanse Plateau door Zuidoost-Azië naar de Zuid-Chinese Zee. De enorme omvang en het gedeelde beheer door verschillende naties maakt de rivier echter bijzonder kwetsbaar voor plasticvervuiling en draagt in belangrijke mate bij aan het afval van de oceanen wereldwijd.
Deze vervuiling bedreigt duizenden diersoorten die afhankelijk zijn van de vrije stroming van de rivier en vormt een groeiend gezondheidsrisico voor mensen door de consumptie van microplastic. Ondanks de hoop dat een wereldwijd plasticverdrag onder leiding van de VN deze druk zou verlichten, resulteerde onenigheid over de productie van plastic en het gebruik van chemische stoffen eerder deze maand in een niet-ondertekend verdrag. Hoewel de onderhandelaars streven naar afronding tijdens de bijeenkomst volgend jaar, wachten de Mekong-gemeenschappen niet op wereldwijde oplossingen.
De uitdagingen van het bestrijden van plasticvervuiling
Vier hotspots in het lager gelegen stroomgebied – Chiang Saen (Thailand), Phnom Penh en het Tonle Sap meer (Cambodja) en Can Tho (Vietnam) – laten zowel de uitdagingen als de lokale inspanningen zien om plasticvervuiling tegen te gaan. De regio van de Gouden Driehoek, die grenst aan Thailand, Myanmar en Laos, fungeert als toegangspoort tot het lager gelegen stroomgebied en benadrukt de grensoverschrijdende aard van de Mekong en de complexiteit van het beheer ervan.
De vitale rol van de Mekong in Zuidoost-Azië
Als de Mekong Cambodja binnenstroomt, vormt het Phnom Penh, gelegen aan de samenvloeiing van de Mekong, Bassac en Tonle Sap rivieren. Het Tonle Sap meer, ook wel “het kloppende hart van de Mekong” genoemd, ervaart jaarlijks een unieke overstromingspuls die tijdens het moessonseizoen vijf keer zo groot wordt. Dit zorgt ervoor dat de Tonle Sap rivier van richting verandert, een fenomeen dat wereldwijd zijn weerga niet kent.
De Mekongdelta en regionale uitdagingen
Verder zuidwaarts naar Vietnam vertakt de Mekong zich in zijrivieren, moerassen en eilanden en vormt zo de Mekongdelta, die bekend staat als de “rijstkom” van Vietnam. Terwijl vruchtbare landbouwgrond een rijstindustrie van vele miljoenen dollars ondersteunt, vormen kunststoffen een toenemende bedreiging voor deze vitale landbouwgronden. Can Tho, de grootste stad van de delta, is een brandpunt geworden voor regionale uitdagingen op het gebied van afvalbeheer.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!