Mega World krijgt geen bescherming tegen schuldeisers, rechtbank stelt bewindvoerders aan

Blokker-opvolger Mega World is zo goed als failliet. Het bedrijf heeft van de ondernemingsrechtbank in Mechelen geen bescherming gekregen tegen zijn schuldeisers. Wel werden er twee voorlopige bewindvoerders aangesteld.

Mega World is geen lang leven beschoren geweest. Acht maanden geleden nam de Nederlander Dirk Bron de Belgische Blokker-winkels over en vormde hij ze om tot de discountketen Mega World, maar aan dat verhaal is maandag een einde gekomen. De voorspelling van de vakbonden werd vroeger dan verwacht bewaarheid.

Het bedrijf had drie weken geleden bescherming tegen zijn schuldeisers gevraagd, maar heeft dat uiteindelijk niet gekregen. De rechter vond dat er te weinig cruciale boekhoudstukken bijzaten die een juist financieel beeld geven van de onderneming. Bovendien was het businessplan een beetje onrealistisch. Volgens De Standaard wilde Mega World ‘op korte termijn’ zijn omzet verdubbelen. Met corona in het achterhoofd klinkt dat erg ongeloofwaardig.

Bewindvoerders

Twee bewindvoerders, Thierry Lammar en Kristin Van Hocht, nemen het werk over van CEO Rudy Claes, die nog maar twee weken geleden aangesteld was. Zij mogen alle beslissingen nemen die ze willen, maar het zal er naar alle waarschijnlijkheid op neerkomen dat ze Mega World naar het faillissement begeleiden.

Ze zouden nog naar eventuele overnemers kunnen zoeken, maar de vakbonden hebben daar geen goed oog in. ‘Ik zie weinig opties’, zegt Inge De Beul van de socialistische BBTK. ‘Hema heeft geen geld en werd net zelf overgenomen door Jumbo, dat een totaal ander concept heeft dan Mega World. De andere discounter Action focust meer op andere zaken. Het zou nog kunnen dat er wat panden op een goede locatie verkocht geraken, maar daar zal het bij blijven.’

Schimmige rekeningen in Monaco

Al is er wel tevredenheid dat er bewindvoerders zijn aangesteld. ‘Zo kan het bedrijf voortwerken en is er ondertussen toezicht of alles wel juist verloopt’, zegt Eric Vuchelen van de liberale vakbond ACLVB. Vuchelen verwijst daarmee naar geruchten dat er geld op schimmige rekeningen in Monaco zou terechtkomen. Voormalig CEO Rudy Claes heeft altijd weerlegd dat er iets schimmigs aan is.

De weigering komt echter niet als een verrassing. ‘Al in maart vroeg ik naar een businessplan en toen was het antwoord: gewoon veel verkopen’, klinkt het. ‘Daarna werden de cijfers niet goedgekeurd en nam de revisor ontslag. Allemaal signalen die op een slechte afloop wezen.’

Bron had gezegd dat hij in beroep zou gaan als de bescherming werd afgewezen, maar het is niet duidelijk of hij dat nog steeds van plan is.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.