Meer leerlingen mogen weer naar school vanaf 2 juni, ook groen licht voor zomerkampen

Het Vlaamse onderwijsveld raakte het vrijdag op voorstel van Vlaams onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) eens over een bredere heropening van het onderwijs vanaf 2 juni.

  • De kleuterscholen gaan volledig openen, en wel zonder afstandsregels. Dat betekent dat voor de kleuters de anderhalvemeterregel niet van toepassing zal zijn, omdat die in de praktijk nauwelijks te handhaven is. De dagopvang voor kleuters valt weg.
  • In het basisonderwijs gaat het om een gedeeltelijke heropening, bovenop de eerdere heropstart van het eerste, tweede en zesde leerjaar. De scholen zouden vanaf 2 juni in alle leerjaren minstens de helft van de onderwijstijd kunnen voorzien, met een maximum van vier dagen per week. De scholen beslissen zelf over de modaliteiten. De anderhalvemeterregel geldt voor deze leerlingen wel.
  • In het middelbaar zouden de leerlingen van het tweede en vierde jaar de lessen vanaf 2 juni kunnen hervatten, in navolging van de laatstejaars. De overige jaren kunnen dan minstens één dag terug naar school, al kan dat ook meerdere dagen zijn indien mogelijk. Ook in het secundair onderwijs moeten de leerlingen afstand houden.

Perspectief

De Nationale Veiligheidsraad moet nog formeel het licht op groen zetten voor de bredere heropening, maar de regeling is afgetoetst met de bevoegde expertengroep. ‘Het zou bizar zijn als de Veiligheidsraad hier nog van afwijkt’, zegt onderwijsminister Weyts.

‘Zelfs een beperkte terugkeer naar school maakt een enorm verschil. Want scholen bieden meer dan alleen onderwijs: ze vervullen ook tal van sociale functies voor de leerlingen. Het is ontzettend belangrijk voor álle kinderen en jongeren dat ze de kans krijgen om samen in de klas dit schooljaar neer te leggen.’

‘Dit is ontzettend goed nieuws’, reageert Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens. ‘Dit geeft perspectief. Wij kregen erg veel meldingen van ouders die vonden dat hun kleuter buitengewoon geïmpacteerd werd door het virus en bijvoorbeeld veel te weinig in contact kwam met leeftijdsgenootjes. Ook voor de ouders zelf is dit belangrijk, zo kunnen zij bijvoorbeeld makkelijker gaan werken.’

Zomerkampen en speelpleinen

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), zijn collega-ministers uit de Franstalige en Duitstalige gemeenschap en de jeugdsector zetten vrijdagavond ook het licht op groen voor zomerkampen en -activiteiten voor kinderen en jongeren. In totaal zullen meer dan 23.000 zomerkampen en activiteiten kunnen doorgaan in Vlaanderen en Brussel, waaronder de speelpleinwerking.

De sector werkte enkele basisregels uit.

  • De belangrijkste is de ‘contactbubbel’. Alles moet gebeuren binnen een groep van maximaal vijftig personen, begeleiders inbegrepen.
  • Mondmaskers hoeven niet, behalve bij contact met buitenstaanders en op het openbaar vervoer als de kinderen ouder zijn dan twaalf jaar. Ook ouders, die de kinderen komen afzetten of ophalen, moeten dat met een mondmasker doen.
  • Zoveel mogelijk activiteiten in de buitenlucht.
  • Op de locaties staan op zich weinig beperkingen, al moeten buitenlandse kampen wel beperkt worden tot een afstand van 150 kilometer vanaf de Belgische grens – als de grenzen opnieuw opengaan tenminste.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20