Meer bevoegdheden voor EU-lidstaten moeten de Russische gasimport verder aan banden leggen

Meer bevoegdheden voor de lidstaten om de Russische gaskraan dicht te draaien. Dat is het idee van de EU om volledig weg te stappen van Russisch gas, zonder enorme schadevergoedingen te moeten betalen voor contractbreuk.

Waarom is dit belangrijk?

Na een mindere periode zitten de gas- en olie-inkomsten van Rusland opnieuw in de lift, waardoor Poetin nog meer geld heeft om zijn oorlog in Oekraïne voort te zetten. De inkomsten zijn vorige maand verdubbeld. Dit is slecht nieuws voor het Westen, dat nieuwe tactieken moet ontwikkelen om de Russische inkomstenbron droog te leggen.

In het nieuws: In een poging om de laatste gasimport uit Rusland teniet te doen, bereidt de EU zich voor om de lidstaten meer speelruimte te geven. Ze zullen nu Russische en Wit-Russische bedrijven kunnen verbieden transportcapaciteit te kopen in hun pijpleidingen en LNG-terminals.

  • Op dit moment importeert de EU nog steeds ongeveer 10 procent van haar gas uit Russische bronnen, maar de hoeveelheid varieert sterk van land tot land. De Baltische staten en Polen hebben hun energievoorzienin
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer