De vorig jaar gesloten EU-deal om Russisch gas te vervangen door LNG mislukt nu al: “Onhaalbaar”

Kort na het begin van de oorlog in Oekraïne haastte de EU zich om overeenkomsten te sluiten met “betrouwbaardere” landen om Russisch gas te vervangen door LNG. Het had onderhandeld met de twee grootste producenten in het oostelijke Middellandse Zeegebied: Israël en Egypte. De samenwerking tussen de drie partijen valt nu al deels in het water, als gevolg van het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Waarom is dit belangrijk?

Ondanks bezorgdheid heeft de recente escalatie van het Israëlisch-Palestijnse conflict tot nu toe geen echte gevolgen gehad voor de Europese energievoorziening. De angst was des te sterker omdat het vorige grootschalige conflict (Rusland/Oekraïne) Europa in een ernstige energiecrisis stortte. Maar we kunnen nooit nooit zeggen.

In het nieuws: De EU kan het Egyptische LNG vergeten.

  • Volgens een rapport van het Oxford Institute of Energy Studies, dat door Reuters wordt geciteerd, hoeft de Europese Unie op korte en middellange termijn geen LNG meer van Egypte te verwachten.

De context: een drielandenovereenkomst om Russisch gas te vervangen.

  • In juni 2022 verzekerde de EU zich van nieuwe aanvoer van LNG via een protocolakkoord over gasexport met Egypte en Israël. De drie partijen verplichtten zich toen om "
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer