Mediagigant News Corp slachtoffer van cyberaanval

News Corp, het bedrijf van mediagigant Rupert Murdoch, is vorige maand het slachtoffer geweest van een cyberaanval. Mandiant, het consultancybedrijf dat de aanval voor News Corp onderzoekt, vermoedt dat de cyberaanval het werk is van Chinese hackers. De hackers waren vooral verlekkerd op persoonlijke gegevens van journalisten.

De hackers zouden in januari een cloudnetwerk van News Corp regelmatig aangevallen hebben. Zo kregen ze toegang tot de mails en contactgegevens van verschillende medewerkers van het mediabedrijf, waaronder enkele journalisten van The New York Post en The Washington Post.

News Corp schakelde Mandiant in, een bedrijf gespecialiseerd in cyberbeveiliging, om de aanval te onderzoeken. Zij zeggen dat de aanval vermoedelijk georkestreerd werd door hackers die een link hebben met de Chinese overheid. Zo zouden de hackers op informatie uit geweest zijn die “in het belang van China” was.

Volgens News Corp werd geen financiële informatie ontvreemd, louter de gegevens van hun medewerkers. Daarom vermoedt het mediabedrijf dat de hackers uit waren op journalisten omwille van hun berichtgeving. Wel maakt het bedrijf zich naar eigen zeggen enorme zorgen over de veiligheid van hun personeel.

Het is niet de eerste keer dat media het slachtoffer worden van Chinese hackers omwille van hun verslaggeving. In 2013 vielen The New York Times en Wall Street Journal – die laatste is eveneens onderdeel van News Corp – ook al ten prooi aan hackers die gelinkt werden aan de Chinese overheid.

Cybercriminaliteit neemt toe

Het aantal gevallen van cybercriminaliteit neemt de laatste jaren enorm sterk toe. In Europa zouden er in 2021 tot 68 procent meer cyberaanvallen geregistreerd geweest zijn dan het jaar ervoor.

België blijkt bovendien een aantrekkelijk slachtoffer voor de criminelen: in 2021 werden er 88 procent meer gevallen van cybercriminaliteit geregistreerd dan in 2020.

(fjc)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.