McAfee-oprichter opgepakt en aangeklaagd voor belastingontduiking

John McAfee wordt officieel beschuldigd van belastingontduiking. Volgens de openbare aanklager heeft de legendarische software-ondernemer miljoenen aan inkomsten die hij verdiende als consultant, als spreker, en door het verkopen van de rechten op zijn levensverhaal, niet aangegeven aan de Amerikaanse fiscus. 

Hij zou ook belangrijke eigendommen verborgen hebben voor het IRS, de Amerikaanse belastingdienst, door het op iemand anders naam in te schrijven. Dat staat te lezen in de openbare aanklacht. 

Inkomsten verduisteren

De oprichter van het gelijknamige antivirusbedrijf werd maandag opgepakt in Spanje, en wacht nu op zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. 

Volgens de aanklacht heeft McAfee van 2014 tot 2018 geen belastingaangifte ingediend, ondanks het feit dat hij toen ‘aanzienlijke inkomsten’ ontving. Dat inkomen blijkt wel niets te maken met het bedrijf McAfee. 

De mens McAfee omzeilde belastingen door het geld dat hij verdiende te versluizen naar bankrekeningen en ‘crypto wallets’ die op naam van anderen stonden, luidt de akte van beschuldiging. Als de ondernemer schuldig wordt bevonden aan alle aanklachten kan hij tot 30 jaar gevangenisstraf krijgen. 

Excentriekeling

McAfee maakte naam en fortuin in de jaren 90, nadat hij als een van de eersten inzette op beveiligingssoftware voor internet. Al heeft hij nu niets meer te maken met het bedrijf dat zijn naam draagt. 

Het is niet de eerste keer dat de excentrieke miljonair in aanraking komt met het gerecht. Hij woont sinds 2008 in Belize en zou daar naar eigen zeggen een harem hebben met een moordenares in de rangen. Dat leidde ertoe dat McAfee constant gewapende lijfwachten over straat liet lopen en een buurman klaagde dat zijn honden mensen aanvielen.

Niet veel later werden zijn honden vergiftigd, maar McAfee schoof daarvoor de schuld in de schoenen van de Belizaanse regering. Toen nog een beetje later ook zijn buurman dood werd teruggevonden wees iedereen op McAfee, maar hij beweerde dat de regering hem erin wilde luizen. Kort daarna werd hij gearresteerd in Guatemala omdat hij het land illegaal zou zijn binnengekomen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20