McAfee gaat 7 procent onderuit op eerste beursdag

Het antivirusbedrijf McAfee presteerde ondermaats op zijn eerste beursdag donderdag. Het aandeel opende al 5 procent in het rood en sloot de dag 7 procent lager af.

Het bedrijf van de legendarische oprichter John McAfee haalde wel 740 miljoen dollar (627 miljoen euro) op met de beursgang, maar deed het verder niet goed. Meteen na de opening ging het aandeel 5 procent onder zijn introductieprijs van 20 dollar naar 18,86 dollar. Het sloot op 18,57 dollar, 7 procent onder de introductieprijs.

McAfee ging nochtans in een goed klimaat naar de beurs. Techaandelen hebben een gigantische hausse achter de rug omdat zij redelijk immuun zijn aan corona door hun thuiswerkoplossingen. McAfee had gehoopt daarvan te kunnen profiteren. Het verkocht 37 miljoen aandelen, waarvan 6 miljoen van bestaande aandeelhouders kwamen. Het bedrijf is nu ongeveer 8 miljard dollar waard.

Meer cybercriminaliteit

Ook McAfee kon profiteren van de coronacrisis. De Californiërs beveiligen computers tegen cybercriminaliteit en tijdens de coronacrisis waren er meer meldingen van hackers onder impuls van het thuiswerken. Er is minder sociale controle thuis en mensen trappen dus sneller in de val.

In 2019 boekte McAfee een omzet van 3 miljard dollar, maar verlies. In 2020 kon het tot nu toe een kleine winst voorleggen, vermoedelijk door de sterke stijging van cybercriminaliteit.

Oprichter

Toch zijn beleggers er niet helemaal gerust op. Het bedrijf heeft ook niet de beste reputatie. Zijn oprichter John McAfee is nogal berucht en werd onlangs nog aangeklaagd voor belastingontduiking.

Hij kwam de laatste jaren vooral in het nieuws met eigenaardige uitspattingen. Hij woont sinds 2008 in Belize en zou daar naar eigen zeggen een harem hebben met een moordenares in de rangen. Dat leidde ertoe dat McAfee constant gewapende lijfwachten over straat liet lopen en een buurman klaagde dat zijn honden mensen aanvielen.

Niet veel later werden zijn honden vergiftigd, maar McAfee schoof daarvoor de schuld in de schoenen van de Belizaanse regering. Toen nog een beetje later ook zijn buurman dood werd teruggevonden wees iedereen op McAfee, maar hij beweerde dat de regering hem erin wilde luizen. Kort daarna werd hij gearresteerd in Guatemala omdat hij het land illegaal zou zijn binnengekomen.

Voorts doen er wilde verhalen over drugsfeestjes en wapenhandel de ronde over hem. Hij heeft wel niets meer met het bedrijf te maken.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20