Nu het coronavirus ook in België opduikt, stijgt de ongerustheid bij bedrijven. Tal van ondernemingen nemen maatregelen, sommige al creatiever of opvallender dan andere. Maar wat moet u nu echt toepassen? En wat is er wettelijk toegestaan? Een overzicht.
Volg alle laatste ontwikkelingen rond het coronavirus via onze liveblog.
Een Kortrijks bedrijf verbiedt zijn personeelsleden al sinds vorige week om een hand te geven of te kussen. Grootbank BNP Paribas vraagt aan collega’s die in Noord-Italië geweest zijn om minstens veertien dagen thuis te blijven. En dan is er nog Belfius, waar elke werknemer die momenteel op reis is, verplicht wordt om bij zijn of haar terugkeer zeven dagen thuis te werken.
Ondernemersorganisatie Voka hield ondertussen een enquête bij 300 werkgevers. Daaruit blijkt ook dat veel Vlaamse bedrijven zich ongerust maken over het nieuwe coronavirus Covid-19. Vandaar enkele vragen en antwoorden rond maatregelen die bedrijven moeten of kunnen nemen.
1) Welke basismaatregelen kan ik nemen op de werkvloer?
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) somt enkele basismaatregelen op:
- Zorg ervoor dat de werkplekken schoon en hygiënisch zijn. Zo moeten bureaus, tafel, toetsenborden, … regelmatig schoongemaakt worden met desinfectiemiddel.
- Spoor iedereen aan de handen meermaals per dag met water en zeep te wassen. Plaats ook dispensers met handontsmettingsmiddel op goed zichtbare plaatsen.
- Voorzie papieren zakdoekjes voor wie een loopneus heeft of moet hoesten en niezen. Zorg dat men deze tissues in een gesloten vuilbak kan weggooien.
2) Mag ik mijn personeel verplichten om thuis te werken? Of eisen dat ze verlof nemen?
Neen. Ondernemingen mogen hun personeelsleden niet dwingen om thuis te werken of verplicht recuperatie- en verlofdagen te nemen. Dat komt de facto neer op de werknemer in quarantaine plaatsen, wat een bevoegdheid is van de overheid. Bovendien gaat het dan om een eenzijdige wijziging van de arbeidsovereenkomst. ‘Daarom zal de werkgever het loon moeten doorbetalen’, klinkt het bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).
3) Moeten we alle meetings of vergaderingen schrappen?
Er zijn verschillende voorbeelden van bedrijven die het aantal fysieke meetings drastisch terugschroeven en overstappen op teleconferenties. Zo gaf voedingsproducent Nestlé al aan dat het vanaf nu digitale communicatiemiddelen gaat gebruiken voor vergaderingen. Als u het corona-risico binnen uw onderneming wat wil verlagen, kan dit een interessante piste zijn.
Er zijn verschillende softwareprogramma’s op de markt om zo’n teleconferenties te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan Skype, de gratis tool voor videogesprekken tot 10 personen van Microsoft. Die softwarereus heeft ook nog Microsoft Teams in de aanbieding, een betalende variant waarbij tot 250 mensen samen kunnen videobellen. Rivaal Google heeft ten slotte nog Google Hangouts, maar dat vereist speciale hardware.
4) Kan ik mijn personeel nog op dienst- of zakenreis sturen?
Over dienstreizen naar het buitenland verwijst VOKA door naar het reisadvies dat de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken opstelt. Zo worden bijvoorbeeld alle reizen naar de Chinese provincie Hubei afgeraden. Ook niet-essentiële reizen naar andere Chinese provincies worden beter uitgesteld, staat er te lezen. Indien de reis kan doorgaan, geeft de WHO nog enkele aanvullende tips:
- Overweeg om de werknemers kleine flesjes handgel op basis van alcohol te bezorgen, zodat ze regelmatig hun handen kunnen wassen.
- Zorg ervoor dat de werknemers de instructies van de lokale autoriteiten opvolgen.
- Werknemers die terugkeren uit een regio waar Covid-19 zich verspreidt, moeten zichzelf twee weken controleren op symptomen en twee keer per dag hun temperatuur meten.
Een dagelijkse update over de stand van zaken in de Europese lidstaten en het Verenigd Koninkrijk kan u overigens terugvinden bij het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC).
5) Wat als een werknemer besmet raakt met het coronavirus?
In dat geval zijn dezelfde regels als bij een ‘gewoon’ ziekteverzuim van kracht. De werkgever betaalt de eerste maand een gewaarborgd loon, daarna krijgt de werknemer in kwestie een ziekte-uitkering.