Key takeaways
- De marktonzekerheid leidde tot voorzichtige handel in verschillende valuta.
- De dollar maakte wat verliezen goed, terwijl de yen zijn winsten terugschroefde.
- De consumentenprijzen in China versnelden, maar de deflatie van de producentenprijzen verergerde.
De recente beraadslagingen van de Federal Reserve over mogelijke renteaanpassingen wierpen een schaduw over de valutamarkten, wat leidde tot voorzichtige handel over de hele linie. De dollar wist wat van zijn eerdere verliezen goed te maken, terwijl de yen zijn winsten terugschroefde toen beleggers worstelden met het gebrek aan duidelijkheid over de omvang van de aanstaande verlaging.
Gegevens uit China onthulden een versnelling van de consumentenprijzen in augustus, het snelste tempo in een half jaar. Daarentegen verergerde de deflatie van de producentenprijzen, wat leidde tot hernieuwde oproepen voor extra stimuleringsmaatregelen om de nog steeds kwetsbare economie te ondersteunen. De onshore en de offshore yuan daalden licht in waarde.
De ontwikkelingen op de valutamarkt
Het gebrek aan consensus na de langverwachte Amerikaanse banencijfers op vrijdag, liet traders in onzekerheid over het beleid van de Federal Reserve. Hoewel de werkgelegenheidsgroei achterbleef bij de verwachtingen, daalde het werkloosheidscijfer en bleef de loongroei robuust. Dit duidt op een geleidelijke afkoeling van de arbeidsmarkt, maar niet genoeg om significante zorgen over de economische groei te veroorzaken.
De yen, die in de voorgaande week was gestegen door de toegenomen risicomijding, gaf wat van zijn winst prijs na het payrolls report. Het sloot de dag 0,44 procent lager. De markt negeerde data die aangaven dat de Japanse economie in april-juni iets langzamer groeide, vooral door bijgestelde cijfers voor zakelijke en particuliere uitgaven.
Wereldwijde economische vooruitzichten
De euro en het pond sterling daalden marginaal, terwijl de dollarindex met een verwaarloosbaar bedrag steeg. De vooruitzichten voor de dollar blijven onzeker, waarbij beleggers wachten op de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers op woensdag, die naar verwachting meer aanwijzingen zullen geven over de mogelijke omvang van de komende interventie van de Federal Reserve.
Verschillende economen spraken voorzichtige verwachtingen uit over toekomstige beleidsaanpassingen. Hoewel grotere verlagingen mogelijk zijn als de economische cijfers verslechteren, suggereert het huidige basisscenario een conventionele verlaging met 25 basispunten in september, met waarschijnlijk verdere versoepelingsmaatregelen in december. De Australische dollar vertoonde een licht herstel, terwijl de Nieuw-Zeelandse dollar verder daalde.
Wil je toegang tot alle artikelen, geniet tijdelijk van onze promo en abonneer je hier!