Terwijl Poetin “vredestroepen” inzet in Oost-Oekraïne, storten beleggers zich op goud en sputtert het aanbod aan ruwe olie.
De Amerikaanse aandelenmarkt was maandag gesloten wegens President’s Day, en misschien maar goed ook. Maandagavond culmineerden de spanningen tussen Rusland en Oekraïne in een langdradige toespraak van Russisch president Poetin, waarin hij de legitimiteit van Kiev systematisch ontkende en rebelse regio’s in het oosten erkende.
Futurescontracten voor de Dow Jones, de oudste aandelenindex van de Verenigde Staten, zakten onmiddellijk met 500 punten. Volgens persbureau Reuters zou dat kunnen leiden tot een verlies van 1,8 procent voor de S&P 500, een index van de grootste bedrijven op de Amerikaanse markt, en een daling van 2,5 procent voor de NASDAQ.
Aziatische markten kleuren bloedrood, beleggers zoeken goud op
Zoals verwacht, openden de aandelenmarkten in Azië met forse angst en bloedrode koersen. De Hang Seng-index in Hongkong is momenteel de grootste verliezer en tekent een algemene daling van 3,11 procent op in de middaghandel.
Beleggers zoeken massaal de veiligheid van staatsobligaties en edelmetaal op. De prijs van goud steeg op het moment van schrijven boven de 1.900 dollar per troy ounce. Dat zou een prijsstijging van 0,14 procent in de afgelopen 24 uur betekenen.
Wall Street speculeert over geldbeleid van de Fed
Ruwe olie werd opnieuw duurder en zet daarmee zijn rally van de afgelopen dagen verder. De prijs van een vat ruwe olie noteert op dit moment aan zo’n 93,86 dollar. Dat komt omdat handelaars bezorgd zijn over onderbrekingen van de wereldwijde energiebevoorrading, indien Moskou of Brussel besluit de handel van Russisch gas stop te zetten. Ook andere grondstoffen, zoals aluminium en nikkel, worden fors duurder op de markten.
De wereldmarkten zetten zich dus schrap voor zware klappen deze week omdat ze opgezadeld worden met enorme hoeveelheden onzekerheden. Wall Street verwacht bovendien dat de nieuwe geopolitieke ontwikkelingen misschien een impact zullen hebben op het beleid van de Federal Reserve, dat net meer hawkish werd en renteverhogingen zou doorvoeren. Beleggers zullen allicht speculeren dat het monetair beleid opnieuw zal versoepelen.
(kg)