Europese beurzen hoger de dag uit

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, na stevige bewegingen in de afgelopen drie handelsdagen, waarin het monetaire beleid en corona elkaar bestreden om de meeste aandacht.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot woensdag 1,7 procent hoger op 470,86 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 2,5 procent naar 15.472,67 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 2,4 procent met een slotstand van 6.881,87 punten. De Britse FTSE steeg 1,6 procent naar 7.168,68 punten.

"De Europese beurzen hebben vandaag een aardige ommekeer gemaakt en zijn de maand december positiever begonnen dan de maand november is geëindigd", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. Hewson sprak van een "zigzaggende" beweging van de beurzen in de afgelopen handelsdagen, voornamelijk door de ontwikkelingen rond de omikronvariant van het coronavirus.

Vooral de DAX heeft volgens Hewson een sterke dag achter de rug, ondanks zorgen over de manier waarop het Duitse gezondheidsstelsel omgaat met de aanpak van de deltavariant van het coronavirus. De Britse FTSE 100-index bleef vandaag juist wat achter, zo zag de analist.

"We kunnen wat stabilisatie zien, na de forse bewegingen van de afgelopen dagen", zo zei Hewson, die tegenslagen rond omikron daarbij buiten beschouwing laat.

Volgens Hewson zijn er diverse redenen waarom de toon op de beurzen momenteel wat positiever is, waaronder uitspraken van CEO Ugur Sahin van BioNTech, dat de huidige vaccins een redelijke bescherming zouden bieden tegen de nieuwste variant, ondanks dat ze wel minder effectief zijn. "Als viroloog biedt hij een goed tegenwicht aan de alarmerende toon van CEO Stephane Bancel van Moderna, die op dinsdag nog zorgde voor een verkoopgolf."

Ook wees Hewson op uitspraken van een topman bij de Wereldgezondheidsorganisatie, die stelde dat nieuwe vaccins waarschijnlijk niet nodig zijn en dat de bijwerkingen van de nieuwe variant tot dusver mild zijn. Ook dit doet het sentiment goed, aldus de analist.

Inkoopmanagersindices van de industrieën in Europa, lieten zonder uitzondering in november groei zien. De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie steeg in november van 58,3 naar 58,4. Een voorlopige indicatie wees op 58,6.

"Een sterk cijfer maskeert hoe zwaar de marktomstandigheden op dit moment zijn voor fabrikanten", zei econoom Chris Williamson van Markit in een toelichting. De vraag is goed, maar de problemen in de aanvoerketen worden in hoog tempo groter, aldus de econoom. Corona blijft een donderwolk boven de markt, waarschuwt Williamson.

In de VS wezen de cijfers Markit op een kleine groeivertraging, maar die van ISM lieten een versnelling zien.

Verder kwam er uit de VS nog een meevallend banenrapport van ADP. Vrijdag volgt het officiële rapport.

Olie noteerde woensdag tot 1,7 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1328. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1321 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1311 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Sanofi heeft woensdag de outlook voor de middellange termijn herhaald en houdt vertrouwen in zijn vaccinkandidaten. Het bedrijf neemt verder voor een onbekend bedrag Origimm Biotech over. Het aandeel sloot 2,4 procent hoger.

In tegenstelling tot dinsdag kleurden de belangrijkste aandelenkoersen groen. Stellantis was een blikvanger in Parijs met een plus van 5,7 procent. Het aandeel Eurofins leed een verlies van 5,8 procent.

In Frankfurt zag het aandeel Hellofresh de koers met 3,5 procent onderuit gaan en ook die van het aandeel Sartorius zakte 3,8 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten wonnen de Amerikaanse beurzen circa 1,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Shurgard opent nieuwe opslagfaciliteit in Berlijn

(ABM FN) Shurgard heeft een nieuwe opslagfaciliteit met meerdere verdiepingen in Berlijn geopend. Dit bleek woensdag nabeurs uit een persbericht van de opslagspecialist. 

Het project maakt deel uit van de expansieplannen van het bedrijf in Berlijn. Shurgard Berlin Hohenschönhausen biedt ongeveer 1.000 opslagunits op een oppervlakte van 5.700 vierkante meter aan particulieren en bedrijven.

Financiële details van het project werden niet gegeven. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Bestuurders Deliveroo verkopen aandelen

(ABM FN-Dow Jones) Bestuurders Will Shu en Adam Miller van Deliveroo verkopen een deel van hun aandelen in de maaltijdbezorger om hun belastingen te kunnen betalen. Dit maakte Deliveroo woensdagavond bekend.

De verkoop van de aandelen aan institutionele beleggers zal vermoedelijk direct plaatsvinden. De verkoopprijs zal via een versnelde boekprocedure tot stand komen.

In principe geldt op de aandelenbelangen van Shu en Miller een lock-up, maar daarop kan een uitzondering worden gemaakt als de verkoop nodig is om aan belastingverplichtingen te voldoen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Brussel herstelt van volatiele rode dinsdag

(ABM FN) De Brusselse beurs is woensdag hoger gesloten en herstelde daarmee wat van een rode én volatiele dinsdag. De Bel20 index schreef vandaag 1,0 procent bij op 4.154,97 punten.

De beurzen waren afgelopen dagen behoorlijk volatiel. De stijgende besmettingscijfers en de nieuwe omikronvariant van het coronavirus vormden de belangrijkste oorzaken. De voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, deed daar dinsdag nog een schepje bovenop door te stellen dat de oplopende inflatie misschien toch niet meer zo tijdelijk is en dat er wellict meer vaart moet worden gemaakt met taperen.

Het coronavirus deed beleggers dus alweer even terugdeinzen. “Wij wachten nog even af. Het is belangrijk om wetenschappelijk onderzoek rond de vaccins af te wachten,” stelde Stephan Desplancke, directeur bij BlackRock Investment Management echter. “Wanneer de vaccins niet bestand zijn tegen de nieuwe variant kunnen we stevig blijven dalen. De economische herstart, die dit jaar voor stijgende beurzen heeft gezorgd, valt dan weg met alle lockdowns en dergelijke van dien. Als de vaccins wel effectief zijn, zal die herstart gewoon een paar weken worden uitgesteld en is er geen reden om onze strategie te veranderen, namelijk overwogen blijven in aandelen.”

“De economische groei zal volgend jaar hoog blijven, maar afzwakken tegenover dit jaar. We mogen wel meer volatiliteit verwachten. Veel hangt daar af van de centrale banken. Blijven ze op een tijdelijke inflatie wijzen, wat gaan ze doen met de rente, wat zal hun rentepad zijn?” vraagt Desplancke zich af. Volgens de econoom zal de Fed wel iets minder voortvarend zijn met het optrekken van de rente dan de markten momenteel inrekenen.  

Op macro-economisch vlak werd de ochtend gedomineerd door de inkoopmanagersindexen voor de industrie in de belangrijkste Europese economieën. De groei van de industriële bedrijvigheid is toegenomen in Frankrijk, Spanje en Italië, terwijl het groeitempo in Duitsland en Nederland iets is afgenomen. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de gehele muntunie steeg in november van 58,3 naar 58,4, terwijl de voorlopige index op 58,6 wees.

In de namiddag kregen we dan de Amerikaanse cijfers voor de kiezen. De industrie in de Verenigde Staten is in november iets harder gegroeid, zo bleek uit cijfers van Institute for Supply Management. De inkoopmanagersindex steeg van 60,8 in oktober naar 61,1 afgelopen maand. De inkoopmanagersindex van Markit daalde dan weer fractioneel van 58,4 tot 58,3, het laagste niveau in elf maanden.

De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is ook in november harder gestegen dan verwacht. Uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP bleek een banengroei in november met 534.000. Het rapport kan beschouwd worden als voorsmaakje van het officiële jobrapport van vrijdag.

De euro/dollar handelde op 1,1328. Olie werd duurder, na de prijsval op dinsdag. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Donderdag komt OPEC+ bijeen.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een stijging van 5,1 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat.
 
Ook Ageas deed het goed met een stijging van 4,8 procent. Aedifica daarentegen daalde 3,1 procent.

In de BelMid nam Biocartis de leiding met een koerswinst van 6,5 procent. Het diagnosticabedrijf heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ gekregen van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform.

Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Er wordt aan nog vier projecten in de regio Parijs gewerkt. Het aandeel daalde toch 2,2 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Deceuninck van 4,50 naar 4,20 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten hebben hun model herzien na de sterke daling van de Turkse lira. Die gaat gepaard met een daling van het consumentenvertrouwen in Turkije. En dit zal drukken op de resultaten van Deceuninck in 2022 en 2023, vreest Kepler. Het aandeel leverde 3,8 procent in.

Bij de kleinere aandelen won Accentis 5,7 procent, en verloor Bone Therapeutics 6,2 procent.

Iep Invest keert op 16 december een interimdividend van 2 euro per aandeel uit. Het aandeel steeg 11,4 procent.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Onward Medical met een koopaanbeveling en een koersdoel van 14,50 euro. De analisten zijn van mening dat Onward op schema ligt met de ontwikkeling van twee apparaten. Daarbij worden veelbelovende klinische resultaten behaald. Het aandeel schreef 20,7 procent bij.

Wall Street

De Amerikaanse beurs steeg na Europese sluitingstijd ook erg mooi, met een S&P500 index die 1,7 procent won op 4.646,77 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Amerikaanse olievoorraden gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Amerikaanse energieagentschap EIA.

In de week eindigend op 26 november daalden de voorraden ruwe olie met 0,9 miljoen vaten tot 433,1 miljoen stuks. 

De benzinevoorraden stegen met 4,0 miljoen vaten tot 215,4 miljoen vaten. De voorraden stookolie en diesel stegen ook, met 2,2 miljoen vaten tot 123,9 miljoen stuks. 

De capaciteitsbenutting van de raffinaderijen steeg van 88,6 naar 88,8 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Amerikaanse bouwuitgaven licht omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in oktober gestegen met 0,2 procent, na een lichte krimp een maand eerder. Dit bleek woensdag uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

De daling in september bedroeg 0,1 procent, wat beter is dan de oorspronkelijke afname van 0,5 procent. 

De particuliere uitgaven daalden afgelopen maand licht, hetgeen werd gecompenseerd door meer publieke uitgaven.

Op jaarbasis stegen de uitgaven in oktober met 8,6 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Amerikaanse industrie groeit iets harder - ISM

(ABM FN-Dow Jones) De industrie in de Verenigde Staten is in november iets harder gegroeid. Dit bleek woensdag uit cijfers van Institute for Supply Management.

De inkoopmanagersindex van ISM steeg van 60,8 in oktober naar 61,1 afgelopen maand. Er werd door geraadpleegde economen ook gerekend op een stijging tot 61,1.

De inkoopdata van Markit lieten eerder vanmiddag juist een kleine groeivertraging zien. Deze inkoopmanagersindex daalde tussen oktober en november van 58,4 tot 58,3, het laagste niveau in elf maanden. Een voorlopig cijfer wees juist nog op een groeiversnelling voor november.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Groei Amerikaanse industrie vertraagt verder - Markit

(ABM FN-Dow Jones) De economische activiteit in de industrie in de Verenigde Staten is in november tegen de verwachting in iets vertraagd. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit Economics.

De inkoopmanagersindex daalde fractioneel van 58,4 tot 58,3, het laagste niveau in elf maanden. Een voorlopige raming wees voor november nog op een indexcijfer van 59,1.

Econoom Chris Williamson van Markit wees op de aanhoudende zorgen over de verstoringen in de aanvoerketen, maar ook tekorten op de arbeidsmarkt. Volgens Williamson blijft de vraag nog wel sterk en waren er in november de eerste tekenen dat de problemen in de aanvoerketen wat afnemen.

Een indexstand van meer dan 50 geeft aan dat er sprake is van groei, terwijl een cijfer beneden de 50 wijst op krimp.  

Later vanmiddag volgt de index van ISM, die door beleggers vaak hoger wordt aangeslagen als indicator voor de industrie.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door justin

Nickel28 profiteert van hogere prijzen

(ABM FN) Nickel28 zag in het derde kwartaal de opbrengsten van de Ramu-mijn flink zien stijgen, terwijl de schulden werden afgebouwd. Dit bleek dinsdag uit een persbericht van de producent van nikkel en kobalt. 

Nickel28 heeft een belang van 8,56 procent in de de Ramu-mijn in Papoea-Nieuw-Guinea. 

De winst per aandeel bedroeg in het derde kwartaal 0,07 dollar per aandeel en 0,19 dollar in de eerste negen maanden van het jaar.

De opbrengsten in het derde kwartaal bedroegen meer dan 180 miljoen dollar uit de verkoop van 8.085 ton nikkel en 766 ton kobalt. De kwartaalproductie kwam uit op 8.649 ton nikkel en 841 ton kobalt.

De gemiddelde contante kosten in het afgelopen kwartaal bedroegen 1,55 dollar per pond nikkel, terwijl de nikkelprijs steeg tot 8,67 dollar. Dit was de hoogste kwartaalmarge in de geschiedenis van Nickel28 dankzij de sterk gestegen prijzen.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Update: Groeicijfers Salesforce onvoldoende

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Salesfoce.com gaat woensdag een flink lagere opening tegemoet, na het afgeven van een tegenvallende outlook.

Het aandeel lijkt 4,5 procent lager te gaan openen.

Afgelopen kwartaal steeg de omzet met 27 procent op jaarbasis naar 6,9 miljard dollar. Dit leverde een nettowinst op van 468 miljoen dollar, wat grofweg de helft was van de winst in dezelfde periode vorig jaar. 

Per aandeel verdiende Salesforce 0,47 dollar.

Voor het lopende vierde kwartaal rekent Salesforce op een omzet van 7,22 tot 7,23 miljard dollar, een groei van 24 procent. Daarmee zou de jaaromzet uitkomen op ongeveer 26,4 miljard dollar, een stijging van eveneens 24 procent. De winst per aandeel zal 1,28 of 1,29 dollar bedragen.

Eerder zei de onderneming nog voor 2022 te rekenen op een omzet van 26,25 tot 26,35 miljard dollar.

Voor volgend boekjaar rekent Salesforce nog altijd op een omzet van 31,7 tot 31,8 miljard dollar. Daaraan zal het het eerste kwartaal 7,22 tot 7,25 miljard dollar bijdragen.

Salesforce kondigde verder aan dat Bret Taylor per direct is benoemd tot co-CEO, naast Marc Benioff. Taylor was operationeel directeur sinds 2019.

Update: om meer informatie toe te voegen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groeicijfers Salesforce onvoldoende

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel Salesfoce.com gaat woensdag een flink lagere opening tegemoet, na het afgeven van een tegenvallende outlook.

Het aandeel lijkt 4,5 procent lager te gaan openen.

Afgelopen kwartaal steeg de omzet met 27 procent op jaarbasis naar 6,9 miljard dollar. Dit leverde een nettowinst op van 468 miljoen dollar, wat grofweg de helft was van de winst in dezelfde periode vorig jaar. 

Per aandeel verdiende Salesforce 0,47 dollar.

Voor het lopende vierde kwartaal rekent Salesforce op een omzet van 7,22 tot 7,23 miljard dollar, een groei van 24 procent. Daarmee zou de jaaromzet uitkomen op ongeveer 26,4 miljard dollar, een stijging van eveneens 24 procent. De winst per aandeel zal 1,28 of 1,29 dollar bedragen.

Eerder zei de onderneming nog voor 2022 te rekenen op een omzet van 26,25 tot 26,35 miljard dollar.

Voor volgend boekjaar rekent Salesforce nog altijd op een omzet van 31,7 tot 31,8 miljard dollar. Daaraan zal het het eerste kwartaal 7,22 tot 7,25 miljard dollar bijdragen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Groene opening Wall Street verwacht

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse aandelenmarkten gaan woensdag, na een paar erg volatiele dagen en een sterk banenrapport, in het groen van start.

De futures noteerden een half uur voor de openingsbel circa 0,8 procent hoger.

"We verwachten dat de markt geleidelijk zijn focus verlegt van omikron naar positieve groei- en winstcijfers, waardoor aandelen hun opwaartse trend kunnen hervatten", zei CIO Mark Haefele van UBS. Dit pakt volgens hem vooral positief uit voor Japanse en Europese aandelen, energie en financials. 

Het cijferseizoen loopt op zijn laatste benen. Dinsdagavond nabeurs kwamen Hewlett Packard en GlobalFoundries nog met cijfers en vanmiddag is het de beurt aan Constellation Brands.

Voorbeurs werd al bekend dat er afgelopen week 534.000 banen bijkwamen, aldus cijfers van loonstrookjesverwerker ADP.

Rabobank sprak van een sterk en breed gedragen banenrapport. "Met een bijdrage aan de groei uit alle sectoren zet november de trend uit oktober voort", aldus marktanalist Philip Marey.

Later vanmiddag volgen nog twee inkoopmanagersindices voor de industrie, de bouwuitgaven in oktober en de wekelijkse olievoorraden.

De inkoopdata voor Europa en Japan zagen er goed uit, maar die voor de Chinese industrie wezen weer op een kleine krimp.

De euro/dollar handelde op 1,1329 en olie wordt bijna 3 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

ExxonMobil wil de winst en kasstroom in 2027 verdubbelen ten opzichte van 2019. Daarnaast zal het jaarlijks 20 tot 25 miljard dollar investeren, ook in groene projecten. Het aandeel gaat 2 procent hoger van start.

Hewlett Packard zag de winst hard stijgen dankzij een juridische overwinning op Oracle. De omzet steeg licht. De outlook voor heel 2021 werd herhaald. Het aandeel opent 1,7 procent lager.

GlobalFoundries verraste positief, met een omzetgroei en zwarte cijfers. Het aandeel opent vermoedelijk tot 2,5 procent in het groen.

BioNTech lijkt 2 procent lager te gaan openen, ondanks dat CEO CEO Ugur Sahin tegen Reuters zei dat zijn samen met Pfizer ontwikkelde vaccin vermoedelijk goed beschermd tegen de omikronvariant.

Slotstanden

De Dow Jones-index sloot dinsdag 1,9 procent lager op 34.483,72 punten, de S&P500-index verloor 1,9 procent tot 4.567,00 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,55 procent tot 15.537,69 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: brede trend Amerikaanse banengroei intact

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse banengroei in november was, net als in oktober, breed gedragen. Dit concludeerde Rabobank woensdag naar aanleiding van het ADP-rapport, dat een groei van 534.000 banen in november liet zien.

"Met een bijdrage aan de groei uit alle sectoren zet november de trend uit oktober voort", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank woensdag tegen ABM Financial News. "Misschien dat de enige slag om de arm die te houden valt betrekking kan hebben op het gegeven dat in de cijfers nog geen eventuele effecten van de omikronvariant van het coronavirus bevatten. Dat moeten we nog even afwachten", aldus Marey.

Vrijdag volgt het officiële Amerikaanse banenrapport.

De euro noteerde woensdag kort na publicatie van de cijfers op 1,1322 dollar, een daling met 0,1 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Vaxart neemt productiefaciliteit over van KindredBio

(ABM FN) Vaxart zal KindredBio's productiefaciliteit in het Californische Burlingame overnemen. Dit bleek woensdag uit een persbericht van het Amerikaanse biotechbedrijf. 

Op die manier verkrijgt Vaxart en tweede Good Manufacturing Practices, ofwel GMP-faciliteit. 

Het overnamebedrag werd niet vermeld in het persbericht. 

De transactie werd al op dinsdag 30 november afgerond en Vaxart verwacht dat de faciliteit in het eerste kwartaal van 2022 operationeel zal zijn. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door thomas

Amerikaanse banengroei private sector sterker dan voorzien  - ADP

(ABM FN-Dow Jones) De werkgelegenheid in de private sector in de Verenigde Staten is ook in november harder gestegen dan verwacht. Dit bleek woensdag uit cijfers van loonstrookjesverwerker ADP.

Het aantal banen steeg in november met 534.000. De markt rekende vooraf op een toename met 506.000 banen.

In oktober groeide het aantal banen iets minder dan eerder gedacht, met 570.000. Aanvankelijk werd door ADP voor die maand nog een groei van 571.000 banen gemeld. In september kwamen er 526.000 banen bij.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Proximus koploper op groene beurs

(ABM FN) De Brusselse beurs zet het herstel woensdagmiddag verder. De Bel20 schreef 0,7 procent bij op 4.140,40 punten. 

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een koersstijging van 6,0 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat.
 
Sofina daarentegen daalde 2,2 procent.

In de BelMid nam Biocartis de leiding met een koerswinst van 5,3 procent. Het diagnosticabedrijf heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform gekregen.

Mithra steeg ook een flinke 4,3 procent. 

Unifiedpost gaat vandaag tijdens het beleggersdag de markt bijpraten over zijn producten. Het aandeel verloor 0,3 procent.

Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Er wordt aan nog vier projecten in de regio Parijs gewerkt. Het aandeel daalde 1,5 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Deceuninck van 4,50 naar 4,20 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten hebben hun model herzien na de sterke daling van de Turkse lira. Die gaat gepaard met een daling van het consumentenvertrouwen in Turkije. En dit zal drukken op de resultaten van Deceuninck in 2022 en 2023, vreest Kepler. Het aandeel leverde 1,5 procent in.

Bij de kleinere aandelen won Accentis 7,1 procent, en verloor Bone Therapeutics 6,2 procent.

Iep Invest keert op 16 december een interimdividend van 2 euro per aandeel uit. Het aandeel steeg 15,7 procent.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Onward Medical met een koopaanbeveling en een koersdoel van 14,50 euro. De analisten zijn van mening dat Onward op schema ligt met de ontwikkeling van twee apparaten. Daarbij worden veelbelovende klinische resultaten behaald. Het aandeel schreef 8,2 procent bij.

KBC Securities verhoogde het koersdoel voor Floridienne van 620 naar 640 euro bij een ongewijzigd Houden advies. Het aandeel won 2,3 procent.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

ExxonMobil aast op winstverdubbeling

(ABM FN-Dow Jones) ExxonMobil wil de winst en kasstroom in 2027 hebben verdubbeld ten opzichte van 2019. Dit maakte de Amerikaanse oliereus woensdag bekend.

Jaarlijks wil Exxon 20 tot 25 miljard dollar investeren.

Meer dan 90 procent van de investeringsplannen voor de tak Upstream zullen een rendement van meer dan 10 procent genereren bij een olieprijs van minder dan 35 dollar per vat.

Daarbij wil Exxon de komende jaren 15 miljard dollar steken in projecten om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Het bedrag zal over een periode van zes jaar worden geïnvesteerd. 

Overigens zal Exxon al dit jaar de doelstelling voor het verminderen van broeikasgas halen, 4 jaar eerder dan verwacht.

Bij de laatste kwartaalupdate eind oktober, meldde Exxon al dat het volgend jaar start met het inkopen van eigen aandelen. Daarvoor is 10 miljard dollar gereserveerd. De inkoop zal 12 tot 24 maanden duren.

Ook verhoogde Exxon voor het 39ste jaar op rij het dividend.

Het aandeel ExxonMobil lijkt 2 procent hoger te gaan openen. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: KBC Securities verhoogt koersdoel Floridienne

(ABM FN) KBC Securities heeft woensdag het koersdoel voor Floridienne verhoogd van 620 naar 640 euro bij een ongewijzigd Houden advies. 

Het beurshuis sleutelde aan zijn model, nadat de holding met een update kwam waaruit bleek dat de divisie Life Sciences aanzienlijk groeide, de rentabiliteit in de divisie Gourmet Food verbeterde en de recyclageactiviteiten van de chemiedivisie een uitstekende prestatie leverden.

Floridienne verwacht daarbij een voortzetting van de positieve trend in het vierde kwartaal. 

Het aandeel Floridienne steeg woensdagmiddag 2,3 procent naar 655,00 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Video: Corona deze winter minder groot risico

(ABM FN) Sterk stijgende Covid-19-besmettingen vormen deze winter een neerwaarts risico voor de Europese groei. Dit zegt beleggingsstrateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management in gesprek met ABM Financial News. 

"Gelukkig zijn er tot nu toe veel minder sterfgevallen dan bij vorige golven, maar de snelle toename van het aantal besmettingen dwingt regeringen ertoe nieuwe beperkingen in te voeren."

De nieuwe maatregelen zijn tot dusverre grotendeels beperkt gebleven tot de zwaarst getroffen regio's en zijn vaak bedoeld om vaccineren aan te moedigen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft over het algemeen onder eerdere pieken, maar verdere beperkingen van de mobiliteit zijn niet uitgesloten nu de winter ingaat, denkt Juvyns.

"Ons basisscenario gaat ervan uit dat de gevolgen voor de bedrijvigheid beter beheersbaar zullen zijn dan afgelopen winter, vooral dankzij de hogere immuniteit, hoewel nieuwe virusvarianten duidelijk een risicofactor blijven."

De gevolgen van stijgende besmettingscijfers voor de inflatie zijn minder duidelijk. Nieuwe beperkingen kunnen volgens JPMorgan de opwaartse prijsdruk in Covid-19-gevoelige dienstensectoren helpen verlichten, maar de druk op de toch al hoge goederenprijzen nog opvoeren.

Klik hier voor: Corona deze winter minder groot risico

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden woensdag hoger en lijken even op adem te willen komen na de stevige bewegingen van de afgelopen drie handelsdagen waarin het monetaire beleid en corona elkaar bestreden om de meeste aandacht.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde woensdag rond het middaguur een plus van 0,9 procent op 467,70 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,5 procent naar 15.322,80 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 1,4 procent met een stand van 6.812,25 punten. De Britse FTSE steeg woensdag 1,4 procent naar 7.155,92 punten.

Volgens ING is het negatieve sentiment onder beleggers de afgelopen dagen gezien alle onzekerheid weliswaar begrijpelijk, maar de bank denkt daarbij ook dat de kans op een harde lockdown marginaal is. Dit betekent dat de economische schade beperkt zal blijven tot enkele sectoren, die niet sterk vertegenwoordigd zijn op de mondiale effectenbeurzen.

Voorlopig lijkt de markt vandaag nog het meeste te willen reageren op de bevestigingen van de inkoopmanagersindices van de industrieën in Europa, die zonder uitzondering in november groei vertoonden, in afwachting van de banengroei in de private sector van de Verenigde Staten in november, ingeschat op 506.000.

Verder staan ook in de Verenigde Staten twee inkoopmanagersindices voor de industrie van Markit en ISM op het programma en daarnaast de bouwuitgaven in oktober en de wekelijkse olievoorraden.  

Olie noteerde woensdag hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 4,6 procent in het groen op 69,23 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 72,62 dollar werd betaald, een stijging van 4,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1328. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1321 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1311 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Sanofi heeft woensdag de outlook voor de middellange termijn herhaald en houdt vertrouwen in zijn vaccinkandidaten. Het bedrijf neemt verder voor een onbekend bedrag Origimm Biotech over. Het aandeel noteerde 0,5 procent hoger in koers.

In tegenstelling tot dinsdag kleurden de belangrijkste aandelenkoersen groen, in Parijs onder aanvoering van veertien aandelen die meer dan 2 procent konden bijschrijven. Stellantis was de blikvanger met een plus van 4,2 procent. Het aandeel Eurofins was dat in het bescheiden rode veld met een verlies van 4,9 procent.

In Frankfurt noteerden elf aandelen meer dan 2 procent hoger met een plus van 3,7 procent voor het aandeel Volkswagen. Het aandeel Hellofresh zag de koers met 5,7 procent onderuit gaan en ook die van het aandeel Sartorius zakte meer dan 5 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 1,1 procent in het groen.

De Dow Jones-index sloot dinsdag 1,9 procent lager op 34.483,72 punten, de S&P500-index verloor 1,9 procent tot 4.567,00 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,55 procent tot 15.537,69 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Proximus leidt herstel in Brussel

(ABM FN) Na een scherpe daling op dinsdag is de Brusselse beurs woensdag toch weer gestegen. Aan het eind van de ochtend stond de Bel20 0,7 procent hoger op 4.143,19 punten, aangevoerd door Proximus.

Sinds afgelopen vrijdag is de markt erg volatiel, na het opduiken van de omikron-variant van het coronavirus.

Volgens ING is het negatieve sentiment onder beleggers begrijpelijk, gezien alle onzekerheid. De bank denkt echter dat de kans op een harde lockdown marginaal is. Dit betekent dat de economische schade beperkt zal blijven tot enkele sectoren, die niet sterk vertegenwoordigd zijn op de mondiale effectenbeurzen, aldus ING.

Daarom houdt de bank ook vast aan het scenario van een gematigde economische groei in 2022.

Beleggingsspecialist Kevin Verstraete van Lynx denkt verder dat een eindejaarsrally inmiddels onwaarschijnlijk is.

Op macro-economisch vlak werd de ochtend gedomineerd door de inkoopmanagersindexen voor de industrie in de belangrijkste Europese economieën.

Het groeitempo van de industrie in de eurozone is in november toegenomen, maar bleef wel iets onder de verwachtingen. De groei van de industriële bedrijvigheid is toegenomen in Frankrijk, Spanje en Italië, terwijl het groeitempo in Duitsland en Nederland iets is afgenomen.

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de gehele muntunie steeg in november van 58,3 naar 58,4, terwijl de voorlopige index op 58,6 wees.

"Dit sterke cijfer laat zien hoe moeilijk de marktomstandigheden voor fabrikanten op dit moment zijn", aldus Chris Williamson, econoom bij Markit. De vraag is goed, maar de problemen met de bevoorradingsketen worden snel groter, aldus de econoom. Corona blijft een rookwolk boven de markt, waarschuwde Williamson.

Vanmiddag wordt de inkoopmanagersindex voor de Amerikaanse industrie gepubliceerd.

De euro/dollar handelde op 1,1331. Olie werd duurder, na de prijsval op dinsdag. Vanmiddag staan de wekelijkse Amerikaanse olievoorraden op de agenda. Donderdag komt OPEC+ bijeen.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een stijging van 5,9 procent. Het telecombedrijf is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Volgens ING zal dit de waarde van TeleSign beter zichtbaar maken, waar de markt deze nu nog onderschat.
 
Aedifica daarentegen daalde 3,8 procent.

In de BelMid nam Biocartis de leiding met een koerswinst van 5,1 procent. Het diagnosticabedrijf heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform gekregen.

Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Er wordt aan nog vier projecten in de regio Parijs gewerkt. Het aandeel daalde 1,1 procent.

Kepler Cheuvreux verlaagde het koersdoel voor Deceuninck van 4,50 naar 4,20 euro, maar handhaafde het koopadvies. De analisten hebben hun model herzien na de sterke daling van de Turkse lira. Die gaat gepaard met een daling van het consumentenvertrouwen in Turkije. En dit zal drukken op de resultaten van Deceuninck in 2022 en 2023, vreest Kepler. Het aandeel leverde 0,6 procent in.

Bij de kleinere aandelen won Nyxoah 5,2 procent, en verloor Hybrid Software 5,9 procent.

Iep Invest keert op 16 december een interimdividend van 2 euro per aandeel uit. Het aandeel steeg 11,4 procent.

Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Onward Medical met een koopaanbeveling en een koersdoel van 14,50 euro. De analisten zijn van mening dat Onward op schema ligt met de ontwikkeling van twee apparaten. Daarbij worden veelbelovende klinische resultaten behaald. Het aandeel schreef 5,5 procent bij.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Groeitempo Britse industrie bevestigd

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Britse industrie is in november definitief toegenomen, maar net iets minder dan eerder verwacht. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De index voor de Britse industrie steeg in november van 57,8 naar 58,1. De voorlopige indicatie wees voor november op 58,2.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groeitempo industrie eurozone iets omhoog

(ABM FN-Dow Jones) Het groeitempo van de industrie in de eurozone is in november gestegen, maar wel iets minder dan verwacht. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de industrie van de muntunie steeg in november van 58,3 naar 58,4. De voorlopige indicatie wees in november op 58,6.

"Een sterk cijfer maskeert hoe zwaar de marktomstandigheden op dit moment zijn voor fabrikanten", zei econoom Chris Williamson van Markit in een toelichting. De vraag is goed, maar de problemen in de aanvoerketen worden in hoog tempo groter, aldus de econoom. Corona blijft een donderwolk boven de markt, waarschuwt Williamson.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Lichte daling groeitempo Duitse industrie bevestigd

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Duitse industrie is in november definitief afgenomen en ook iets sterker dan voorzien. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De index voor de Duitse industrie daalde in november van 57,8 naar 57,4. De voorlopige indicatie wees in november op 57,6.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groeitempo Franse industrie nog iets hoger dan voorzien

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Franse industrie is in november sterker toegenomen dan verwacht. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Franse industrie steeg in november van 53,6 naar 55,9. De voorlopige indicatie wees in november op 54,6.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groei Italiaanse industrie in hogere versnelling

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Italiaanse industrie is in november toegenomen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie steeg in november van 61,1 naar een recordstand van 62,8. De verwachting van economen lag op 61,1

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursblik: notering TeleSign goed voor waarde Proximus

(ABM FN) Een notering van een minderheidsbelang in TeleSign helpt de waarde voor Proximus beter zichtbaar te worden. Dit meent analist David Vagman van ING.

Proximus bevestigde dinsdagavond, na berichtgeving in de media, dat het inleidende gesprekken is gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign.

TeleSign werd na de overname van BICS volledig eigendom van Proximus. Doelstelling is om er een 'unicorn' van te maken, dat wil zeggen een bedrijf dat meer dan 1 miljard euro waard is.

Door een notering zal de markt geholpen worden om de waarde van TeleSign beter te begrijpen, denkt Vagman. Vooralsnog schat de markt de waarde te laag in, denkt de analist.

In 2021 zal TeleSign vermoedelijk 328 miljoen euro omzet realiseren, 6 procent van de groepsomzet, denkt ING. En de EBITDA ligt naar verwachting op 26 miljoen euro, 1,5 procent van de groep.

ING heeft een verkoopadvies op Proximus met een koersdoel van 16,50 euro. Het aandeel Proximus steeg woensdag 5,3 procent naar 16,87 euro.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Beursblik: Kepler Cheuvreux verlaagt koersdoel Deceuninck

(ABM FN) Kepler Cheuvreux heeft woensdag het koersdoel voor Deceuninck verlaagd van 4,50 naar 4,20 euro, maar handhaafde het koopadvies. 

De analisten hebben hun model herzien na de sterke daling van de Turkse lira. Die gaat gepaard met een daling van het consumentenvertrouwen in Turkije. En dit zal drukken op de resultaten van Deceuninck in 2022 en 2023, vreest Kepler. 

De analisten verlaagden hun omzetverwachtingen voor 2021 met één procent, en met 4 procent voor 2022 en 2023. De ramingen voor de aangepaste EBITDA werden verlaagd met circa 6 procent voor dit jaar en de komende twee jaar.

Kepler blijft wel vertrouwen houden in Europa en de VS. 

Bovendien is het beurshuis van mening dat het aandeel ondergewaardeerd is en dat het risicoprofiel positief is. 

Het aandeel Deceuninck verloor dinsdagochtend 0,9 procent tot 3,42 euro. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Beursblik: Kepler Cheuvreux geeft koopadvies voor Onward

(ABM FN-Dow Jones) Kepler Cheuvreux is begonnen met het volgen van Onward Medical met een koopaanbeveling en een koersdoel van 14,50 euro. Dit blijkt woensdagochtend uit een rapport van de broker. 

De analisten zijn van mening dat Onward op schema ligt met de ontwikkeling van twee apparaten. Daarbij worden veelbelovende klinische resultaten behaald. 

Voor de VS en de EU verwacht Kepler vanaf 2023 omzet, die in 2031 is gestegen tot ongeveer 400 miljoen euro. Daarbij zal Onward in 2028 op het niveau van EBIT breakeven zijn.

Volgens de analisten gaan de aandelen profiteren van een sterke nieuwsstroom en een groeiend momentum op het gebied van neurostimulatie.

Het aandeel Onward reageerde woensdagochtend positief op de koopaanbeveling en steeg met 9,8 procent tot 9,99 euro.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Groeitempo Spaanse industrie in iets lagere versnelling

(ABM FN-Dow Jones) De groei van de Spaanse industrie is in november licht afgenomen. Dit bleek woensdag uit cijfers van Markit.

De index voor de Spaanse industrie daalde in november van 57,4 naar 57,1.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursupdate: Brussel hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs is woensdag zoals verwacht hoger van start gegaan. Kort na de beursbel steeg de Bel20 0,6 procent tot 4.137,31 punten. 

In de hoofdindex trok Proximus de kop met een koersstijging van 2,3 procent. Het telecombedrijf bevestigde inleidende gesprekken te hebben gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. 

WDP daarentegen daalde 0,4 procent. 

In de BelMid spoot Biocartis met liefst 5,3 procent omhoog. Het diagnosticabedrijf kreeg een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform.

Shurgard, dat een nieuwe opslagruimte in de Parijse regio opende, won 0,6 procent. 

Intervest Offices & Warehouses leverde 1,1 procent in. 

Bij de kleinere aandelen in de BelSmall won Nyxoah 2,6 procent, en daalde Nyrstar 3,9 procent. 

Iep Invest gaat een interimdividend van 2,00 euro uitbetalen. Het aandeel steeg 3,8 procent.  

Onward Medical steeg ook 9,8 procent. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Sanofi herhaalt outlook

(ABM FN-Dow Jones) Sanofi heeft woensdag de outlook voor de middellange termijn herhaald en houdt vertrouwen in zijn vaccinkandidaten. Dit maakte de Franse farmaceut voorbeurs kenbaar.

Sanofi gaat, gerekend vanaf 2018 tot en met 2025, nog altijd uit van een omzetgroei van 5 tot 10 procent voor de vaccindivisie, en houdt ook vast aan de doelstelling, gerekend vanaf 2018 in tien jaar tijd de omzet uit vaccins ruimschoots te hebben verdubbeld.

De pijplijn van Sanofi bevat momenteel tien kandidaatvaccins die in 2025 toepasbaar moeten zijn.

De Franse farmaceut organiseert vandaag een gelegenheid voor beleggers om de strategie van de onderneming verder uit te lichten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groene opening in Brussel in de maak

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat woensdag met winst van start. Een uur voor de opening noteerde de future op de Eurostoxx 50 ongeveer 1 procent hoger.

Het is vooralsnog een volatiele week gebleken, met maandag een stevig herstel na de koersval van vrijdag, op dinsdag weer gevolgd door een nieuwe verkoopgolf. 

De markt is vooral bezorgd over de nieuwe coronavariant uit Zuid-Afrika. De vraag is in hoeverre de bestaande vaccins tegen deze nieuwe variant beschermen. In dat opzicht was er goed nieuws van de topman van BioNTech. Hij meent dat het vaccin dat samen met Pfizer werd ontwikkeld vermoedelijk een sterke bescherming biedt tegen de omikron-variant.

"De recente stijging van het aantal coronabesmettingen en de opkomst van de omikron-variant zorgen voor neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid, de economie en leiden tot meer onzekerheid ten aanzien van de inflatie", zei voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve dinsdag voor de Senaat. De Fed lijkt zelf niet langer meer te geloven dat de hoge inflatie tijdelijk is.

Powell waarschuwde dat de verstoringen die de inflatie aanjagen nog tot ver in 2022 zullen aanhouden.

"Tussen de regels lezend, lijkt het erop dat Powell zich dramatisch meer zorgen is gaan maken over het risico van aanhoudend hoge inflatie, en daarom de obligatie-opkopen van de Fed sneller wil beëindigen", zei Matt Weller van Forex.com. En die gedachte deed handelaren op de verkoopknop drukken, zag Weller.

De aandacht gaat vandaag uit naar de inkoopmanagers. De Japanse industrie blijkt in november iets harder gegroeid, terwijl de Chinese industrie een fractionele krimp liet zien.  Later vandaag volgen deze cijfers van Markit nog voor de Europese landen en de VS.

Ook is er een banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat vrijdag wordt gevolgd door het officiële rapport.

De euro/dollar handelde woensdagochtend op 1,1332. Olie werd duurder, nadat de olieprijs dinsdagavond nog flink lager eindigde. Vanmiddag staan de wekelijkse voorraden in de VS op de agenda. Donderdag komt OPEC+ bijeen.

Bedrijfsnieuws

Proximus is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Dat bevestigde het Belgische telecombedrijf na berichten in de media over een mogelijke verkoop.

Biocartis heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform gekregen.

Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Er wordt aan nog vier projecten in de regio Parijs gewerkt.

Iep Invest keert op 16 december een interimdividend van 2 euro per aandeel uit.

Unifiedpost houdt vandaag een beleggersdag. "Hoewel het vierde kwartaal doorgaans sterk is, betekent dit dat Unifiedpost in het vierde kwartaal een omzetgroei van 23 procent moet boeken om aan een jaargroei van 15 procent te komen", aldus Berenberg medio vorige maand in een rapport. "Het bedrijf zal moeten uitleggen hoe de twee grote deals hieraan zullen bijdragen."

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index sloot dinsdag 1,9 procent lager op 34.483,72 punten, terwijl de breder samengestelde S&P500 index ook 1,9 procent daalde naar 4.567,00 punten. Techbeurs Nasdaq beperkte het verlies tot 1,6 procent, op 15.537,69 punten.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Vaccin BioNtech en Pfizer beschermen vermoedelijk goed tegen omikron - media

(ABM FN-Dow Jones) Farmaceuten Pfizer en BioNtech zijn er van overtuigd dat hun coronavaccins ook beschermen tegen de nieuwe omikronvariant. Dit zei BioNtech-CEO Ugur Sahin dinsdag tegen persbureau Reuters.

BioNtech heeft momenteel een kort onderzoek lopen naar de werkzaamheid van zijn vaccins tegen de nieuwe variant en de CEO gaf dinsdag aan dat het waarschijnlijk is dat gevaccineerden voldoende zijn beschermd tegen omikron.

Sahin voegde wel toe te verwachten dat er iets aan beschermingsvermogen verloren gaat tegen milde en matige vormen van omikron en dat het nu nog lastig is om in te schatten hoeveel er in deze gevallen wordt ingeleverd.

De uitspraken van de CEO lijken haaks te staan op de waarschuwing van sectorgenoot Moderna, die eerder deze week aangaf dat het vaccin van het bedrijf duidelijk minder goed beschermt tegen de nieuwste coronavariant. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Duitse detailhandelsverkopen weer onverwacht gedaald

(ABM FN-Dow Jones) De Duitse detailhandelsverkopen zijn ook in oktober tegen de verwachting in gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

Op maandbasis namen de verkopen in september, gecorrigeerd voor inflatie, met 0,3 procent af. Economen hadden echter gerekend op een stijging met 0,9 procent.

Op jaarbasis daalden de detailhandelsverkopen in oktober ook, met 2,9 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Shurgard opent deuren nieuwe opslagruimte in Parijs

(ABM FN) Shurgard heeft de deuren van een nieuwe opslagruimte in het Franse Morangis geopend. Dit liet het bedrijf dinsdagavond weten. 

Het gebouw in de buurt van Parijs omvat ongeveer 850 opslagunits. 

Verder liet Shurgard ook weten dat het nog vier projecten in dezelfde regio in de pijplijn heeft. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Amerikaanse toelating voor SeptiCyte van Biocartis

(ABM FN) Biocartis heeft een zogeheten ‘510(k) clearance’ van de Amerikaanse FDA voor een sepsistest op zijn platform gekregen. Dit kondigde het diagnistocabedrijf dinsdagavond aan. 

SeptiCyte helpt bij het vlot vaststellen van sepsis bij patiënten. Bruikbare resultaten zijn al binnen circa een uur beschikbaar.

Deze test werkt op het Idylla platform van Biocartis en werd ontwikkeld in samenwerking met Immunexpress.

“We zijn trots op onze partner die deze mijlpaal voor de Amerikaanse markt heeft bereikt. Na de commerciële lancering van deze test in Europa een jaar geleden, maakt de 510(k) clearance door de US FDA nu de volledige commerciële uitrol door Immunexpress in de VS mogelijk”, aldus CEO Herman Verrelst van Biocartis in een toelichting. 

Als SeptiCyte een succes wordt, zal dit ook positief uitpakken voor de installed base van Idylla en de vraag naar cartridges versterken, lichtte de topman toe.

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Sanofi neemt Origimm Biotech over

(ABM FN-Dow Jones) Sanofi heeft een akkoord bereikt over de overname van het Oostenrijkse biotechbedrijf Origimm Biotech. Dit maakte het Franse farmaceutische bedrijf woensdag voorbeurs bekend, zonder financiële details te melden.

Origimm is een private onderneming en is gespecialiseerd in de ontwikkeling van vaccins en medicijnen tegen huidziekten en -aandoeningen, zoals acne,  en is volgens Sanofi een goede aanvulling op de eigen activiteiten op dit gebied.

De overname wordt in de komende dagen afgerond, aldus Sanofi.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Iep Invest keert interimdividend uit

(ABM FN) Iep Invest gaat een interimdividend van 2 euro per aandeel uitkeren. Dit liet het bedrijf dinsdagavond weten. 

Het dividend zal op 16 december uitbetaald worden. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door ABM Financial News

Europese beurzen openen beduidend hoger

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan woensdag een hogere opening tegemoet, volgend op het verlies een dag eerder.

IG voorziet een openingswinst van 92 punten voor de Duitse DAX, een plus van 49 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 46 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag lager, door terugkerende zorgen over het omikron-virus, een nieuwe variant van het coronavirus, dat de wereldeconomie een nieuw tik dreigt te geven omdat de huidige vaccins er mogelijk minder goed tegen werken.

CEO Stéphane Bancel van Moderna zei tegen de Financial Times dat de bestaande vaccins vermoedelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus en dat het maanden kan duren voordat er op grote schaal nieuwe vaccins zijn.

"Iedereen vraagt zich af wat het effect van deze variant op de wereldeconomie zal zijn, nu de beperkende maatregelen al worden opgevoerd voor de vierde golf en de grenzen steeds sneller sluiten", aldus hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve Jerome waarschuwde de Amerikaanse Senaat dat de nieuwe Omikron-variant de verstoringen in de aanvoerketen kunnen verergeren. Powell zei ook dat het mogelijk nodig is om sneller te taperen, maar dat een besluit daarover afhangt van inkomende economische data over de inflatie en arbeidsmarkt in de VS. Voor beleggers waren de opmerkingen genoeg om naast virusvrees ook last te krijgen van rentevrees.

Economisch nieuws was er over de inflatie van de consumentenprijzen in de eurozone, die in november naar 4,9 procent opliep, van 4,1 procent in oktober. Economen rekenden op 4,5 procent. Hogere energieprijzen zijn de grote boosdoener. In Frankrijk bleef de inflatie beperkt tot 2,6 procent. Dit land wekt veel nucleaire energie op.

De Duitse werkloosheid daalde in november van 5,4 naar 5,3 procent.
 
Bedrijfsnieuws
 
In de EuroStoxx 50 sloten vrijwel alle aandelen lager en veruit de meeste aandelen verloren meer dan 3 procent, tot wel 12 procent voor sommige.

Vliegtuigbouwer Airbus was de grootste verliezer, met 11 procent koersverlies, samen met Safran dat bijna 3 procent verloor.

De Spaanse banken Santander en BBVA moesten het ook ontgelden en sloten 9 procent lager. Ook de Spaanse kledingreus Inditex was een gebeten hond met 9 procent koersverlies.

Technologiereuzen Adyen en ASML - beide in Amsterdam genoteerd - hielden de verliezen nog beperkt tot minder dan een half procent.

In Brussel was AB InBev de sigaar. De bierbrouwer verloor 9 procent in waarde.

Ook de grondstoffensector moest het ontgelden. Aperam daalde ruim 5 procent en Solvay bijna 6 procent.
Vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield ging ook diep in het rood en sloot 12 procent lager, terwijl autofabrikanten Stellantis en Renault 10 en 11 procent inleverden in Parijs.

EasyJet leed het afgelopen gebroken boekjaar minder verlies, maar voelde de coronacrisis nog wel. Het aandeel verloor 1,7 procent. Sowieso hadden luchtvaartmaatschappijen het dinsdag lastig, nu het luchtruim weer dreigt te sluiten door de nieuwe virusvariant. Het aandeel International Airlines Group verloor 2,6 procent, Lufthansa daalde 2,5 procent en het aandeel Air France-KLM, dat nog een adviesverlaging kreeg van HSBC, sloot bijna 3 procent lager.

Het aandeel Schneider Electric, genoteerd in Parijs, won 3 procent na goed ontvangen nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn.  

Euro STOXX 50          4.063,06 (-1,13%)
STOXX Europe 600       462,96 (-0,92%)
DAX                           15.100,13 (-1,18%)
CAC 40                        6.721,16 (-0,81%)
FTSE 100                    7.059,45 (-0,71%)
SMI                              12.159,69 (-0,50%)
AEX                                 777,39 (-1,22%)
BEL 20                        4.113,40 (-0,63%)
FTSE MIB                 25.814,34 (-0,87%)
IBEX 35                       8.305,10 (-1,78%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag flink in het groen.

De Amerikaanse beurzen sloten dinsdag fors lager, nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve de markt schrik aanjoeg door te waarschuwen dat de omicronvariant van het coronavirus reden kan zijn om de stimulering sneller af te bouwen.

"De recente stijging van het aantal coronabesmettingen en de opkomst van de Omikron-variant zorgen voor neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid, de economie en leiden tot meer onzekerheid ten aanzien van de inflatie", aldus Powell. "Toenemende zorgen over het virus kunnen ertoe leiden dat werknemers minder geneigd zijn om naar het werk te gaan, hetgeen het herstel van de arbeidsmarkt zal vertragen en de verstoringen in de aanvoerketen zal verergeren." Powell zei ook dat het woordje "voorbijgaand" bij de inflatie echt niet meer zou moeten worden gebruikt.

"Tussen de regels lezend, lijkt het erop dat Powell zich dramatisch meer zorgen is gaan maken over het risico van aanhoudend hoge inflatie, en daarom de obligatie-opkopen van de Fed sneller wil beëindigen", zei Matt Weller van Forex.com. De uitspraken hebben een storm door de grote markten gejaagd. "Amerikaanse indices, vrezend voor een versnelde stop van de trein van het gemakkelijke geld, testen de laagste niveaus van de maand."

De handel zag er eerder dinsdag zelfs paniekachtig uit, met een zeer grote meerderheid van de aandelen in het rood. Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zitten beleggers momenteel in een achtbaan. "De grootste zorg onder beleggers en handelaren is of de huidige vaccins effectief zijn en hoe gevaarlijk de nieuwe variant is", aldus Aslam.

Maandag herstelden de beurzen nog deels van de klap van vrijdag, nadat de Amerikaanse president Joe Biden zei er geen reden tot paniek is met betrekking tot de omikron-variant en dat hij geen nieuwe lockdowns voorziet.

Topman Stéphane Bancel van vaccinmaker Moderna waarschuwde echter dat bestaande vaccins wellicht niet voldoende beschermen tegen omikron. "Er was maar één opmerking van de topman van Moderna voor nodig om de markten te laten ontsporen. De markten haten onzekerheid en dat is precies wat we nu hebben", aldus Russ Mould van AJ Bell.

Op economisch vlak bleek de index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen in november te zijn gedaald van 111,6 naar 109,5, meldde Conference Board. De inkoopmanagersindex van Chicago over november liet een sterker dan verwachte vertraging zien in november en de Amerikaanse huizenprijzen stegen in september minder hard, maar nog altijd met 18 procent op jaarbasis in de tien grootste stedelijke regio's.

Bedrijfsnieuws

Moderna verloor 4,4 procent, na de uitspraken van de CEO. Het bedrijf liet dit weekend nog weten dat het binnen anderhalve maand een vaccin tegen omikron zou kunnen ontwikkelen. Het aandeel steeg maandag dan ook 12 procent. Regeneron waarschuwde dinsdag ook dat zijn antlichamenbehandeling mogelijk minder effectief is tegen omikron. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Concurrerende vaccinfabrikant Pfizer, die maandag nog 3 procent daalde, sloot dinsdag juist 2,5 procent hoger.

Ook Apple was een opvallende winnaar. de iPhone-fabrikant werd dik 3 procent meer waard.
 
Facebook, inmiddels bekend als Meta Platforms, moet zijn social mediabedrijf Giphy weer verkopen, omdat de overname uit 2020 de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk schaadt. Dit heeft de Britse Competition and Markets Authority vastgesteld. Ook stapt bestuurder David Marcus op bij Meta Platforms. De voormalige Paypal-manager leidde Facebook Messenger en ging toen de inzet op blockchain-technologie bij het socialemediabedrijf leiden. Het grote project met de cryptomunt Libra werd bedolven onder kritiek, van toezichthouders en overheden, omdat het witwassen zou vergemakkelijken en een aanval zou zijn op nationale munten. Marcus zette het project toch door maar vertrekt nu.
Het aandeel Meta verloor 4 procent.

AT&T en andere telecombedrijven verloren terrein nadat AT&T aankondigde meer dan zijn marktaandeel te willen nemen door te groeien in de markt voor mobiele telefonie. Dit voedde vrees bij beleggers dat de overnameplannen van het telecombedrijf ten koste kunnen gaan van de winstgevendheid. "AT&T begrijpt blijkbaar niet, dat het niet mogelijk is om duurzaam marktaandeel te winnen en tegelijk de premie in de omzet per gebruiker vasthouden, of het kan ze niets schelen", stelde analist Peter Supino van Bernstein botweg. Het aandeel sloot 4,4 procent lager. Verizon verloor 3 procent en T-Mobile US 4 procent.

Dinsdag nabeurs openden Hewlett Packard en GlobalFoundries de boeken. Hewlett Packard daalde nabeurs ondanks een miljardenwinst op een claim tegen Oracle. GlobalFoundries steeg nabeurs 1 procent nadat het eerste beursgenoteerde kwartaalrapport geen tegenvallers liet zien.
 
S&P 500 index                   4.567,00 (-1,90%)
Dow Jones index            34.483,72 (-1,86%)
Nasdaq Composite           15.537,69 (-1,55%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie hoger. De Japanse industrie liet een groeiversnelling zien, maar de Chinese industrie toonde een heel kleine krimp.

Nikkei 225                     28.011,06 (+0,7%)
Shanghai Composite      3.566,70 (+0,1%)
Hang Seng                    23.726,83 (+1,1%)
 
VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1333. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1341 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1268 op de borden.

USD/JPY Yen   113,44
EUR/USD Euro  1,1333
EUR/JPY Yen   128,56

MACRO-AGENDA:

00:30 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (Jap)
03:45 Inkoopmanagersindex industrie Caixin - November (Chi)
08:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (Dld)
09:00 Inkoopmanagersindex industrie - November (NL)
09:15 Inkoopmanagersindex industrie - November (Spa)
09:45 Inkoopmanagersindex industrie - November (Ita)
09:50 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (Fra)
09:55 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (Dld)
10:00 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (eur)
10:30 Inkoopmanagersindex industrie - November def. (VK)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:15 Banenrapport ADP  November (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex industrie Markit - November def. (VS)
16:00 Inkoopmanagersindex industrie ISM - November (VS)
16:00 Bouwuitgaven - Oktober (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
BEDRIJFSNIEUWS:
13:00 Constellation Brands - Cijfers derde kwartaal (VS)

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Fractionele krimp Chinese industrie

(ABM FN-Dow Jones) De Chinese industrie is in november fractioneel gekrompen. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De index voor de Chinese industrie daalde in november van 50,6 naar 49,9.

De inkoopmanagersindex berekend door de Chinese overheid wees dinsdag voor de industrie juist nog wel op groei. Deze inkoopindex steeg van 49,2 naar 50,1.

Aanstaande vrijdag volgt bij Markit de definitieve inkoopmanagersindex voor de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Bijna 263 miljoen coronabesmettingen wereldwijd

(ABM FN-Dow Jones) Het aantal geregistreerde Covid-19 besmettingen wereldwijd is opgelopen tot bijna 262,8 miljoen. Dit blijkt woensdag uit actuele data verzameld door Johns Hopkins CSSE.

In de Verenigde Staten zijn nog altijd de meeste Covid-19 gevallen geregistreerd met 48,55 miljoen. Het aantal sterfgevallen ligt daar nu op 780.140.

Het totaal aantal officiële besmettingen in India is ruim 34,59 miljoen. Het aantal sterfgevallen staat nu officieel op 468.980. Brazilië is het derde land wereldwijd qua besmettingen met volgens de meest recente telling 22,09 miljoen gevallen en 614.681 overledenen.

In West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk het hoogste aantal besmettingen met inmiddels 10,29 miljoen. Frankrijk zit op 7,78 miljoen gevallen. Duitsland volgt met 5,92 miljoen, Spanje telt 5,16 miljoen besmettingen en Italië 5,03 miljoen.

In Oostenrijk, dat sinds maandag vier weken in volledige lockdown is gegaan, staat het aantal covid-gevallen nu op 1.159.995 tegen 1.151.809 gisteren.

In Nederland staat het officieel aantal besmettingen staat nu op 2.684.457 tegen 2.662.247 een dag eerder. Het aantal sterfgevallen als gevolg van de coronapandemie ligt op 19.863. In België staat het aantal gevallen van besmetting volgens Johns Hopkins CSSE op 1.766.035 tegen 1.749.469 een dag eerder.

In China, eind 2019 het eerste land dat coronagevallen meldde, zijn nu 111.337 besmettingen geregistreerd, tegen 111.218 een dag eerder. De laatste dagen vertonen de toenames van het aantal besmettingen een stijgende lijn.

Volgens de data van Johns Hopkins zijn er wereldwijd 5,22 miljoen mensen aan het virus overleden. Er zijn verder ruim 7,99 miljard vaccinaties toegediend.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Groeitempo Japanse industrie duidelijk omhoog

(ABM FN-Dow Jones) De Japanse industrie is in november in een hoger tempo gegroeid. Dit bleek woensdag uit definitieve cijfers van Markit.

De inkoopmanagersindex voor de Japanse industrie steeg van 53,2 in oktober naar 54,5 in november. De voorlopige indicatie wees in november op 54,2. Het betreft de sterkste verbetering sinds januari 2018.

Aanstaande vrijdag volgt de definitieve inkoopmanagersindex van de dienstensector.

Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door andre

Beursagenda: Belgische bedrijven

(ABM FN) Hieronder volgen de belangrijkste items op de financiële agenda voor België tot en met woensdag 8 december 2021

WOENSDAG 01 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

DONDERDAG 02 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

VRIJDAG 03 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

MAANDAG 06 DECEMBER 2021

10:00 Recticel - BAVA

DINSDAG 07 DECEMBER 2021

- Geen agendapunten

WOENSDAG 08 DECEMBER 2021

09:00 Proximus - Ex-dividend

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door Redactie ABM Financial News

Proximus bevestigt gesprekken over TeleSign

(ABM FN) Proximus is inleidende gesprekken gestart over een mogelijke strategische transactie met betrekking tot zijn Amerikaanse onderdeel TeleSign. Dat bevestigde het bedrijf na berichten over een mogelijke verkoop.

TeleSign, uit Californië, is geheel eigendom van Proximus en is een vooraanstaande speler in mobiele digitale identiteitsdiensten, dubbele authenticatie en beveiligde communicatieplatforms.

TeleSign werd na de overname van BICS volledig eigendom van Proximus. De CEO heeft gezegd er een 'unicorn' van te willen maken, dat wil zeggen een bedrijf dat meer dan 1 miljard euro waard is. 

Door: ABM Financial News.
pers@abmfn.be
Redactie: +32(0)78 486 481

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

GlobalFoundries boekt winst

(ABM FN-Dow Jones) Het aandeel van GlobalFoundries stond hoger in de handel nabeurs op dinsdag, nadat de maker van siliconenwafers voor andere bedrijven positief verraste met zijn eerste kwartaalrapport als beursgenoteerd bedrijf. 

De aandelen stegen 2 procent, na een daling van 1,8 procent in de reguliere handel. Het aandeel ging een maand geleden voor 47 dollar naar de beurs en staat nu op een koerswinst van 47 procent. 

Het bedrijf meldde een nettowinst van 5 miljoen dollar in het derde kwartaal, tegen een verlies van 293 miljoen dollar een jaar eerder. De aangepaste winst was 0,07 dollar per aandeel. 

De omzet steeg naar 1,7 miljard dollar, van 1,1 miljard een jaar eerder.
Analisten hadden vooraf gerekend op een klein verlies en een omzet van 1,7 miljard, dus de meevaller was niet zo heel groot.

Het bedrijf, gevestigd in de staat New York, draait op volle toeren door de mondiale tekorten aan microchips. "We verwachten meer omzet- en winstgroei in het vierde kwartaal", zei CEO Thomas Caulfield.

Outlook

GlobalFoundries rekent op een aangepaste winst per aandeel van 0,09 tot 0,13 dollar, op een omzet van 1,8 miljard tot 1,83 miljard dollar in het vierde kwartaal. Analisten zitten gemiddeld op 0,09 dollar winst en 1,8 miljard dollar omzet.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Hewlett Packard profiteert van claim tegen Oracle

(ABM FN-Dow Jones) Hewlett Packard Enterprise heeft in het vierde kwartaal een miljardenwinst geboekt dankzij meevallende resultaten en een gewonnen rechtszaak tegen Oracle.

De winst steeg van 157 miljoen dollar naar 2,55 miljard dollar, dankzij de uitspraak in de zaak tegen Oracle. De zaak ging om de schade die Hewlett Packard leed omdat Oracle stopte met het ondersteunen van Itanium-processoren.

De winst per aandeel was 1,91 dollar. Aangepast voor bijzondere posten was dit 0,52 dollar. De claim droeg 1,76 dollar per aandeel bij aan de winst.

De omzet steeg van 7,21 miljard naar 7,35 miljard dollar. CEO Antonio Neri wees op een sterk orderboek. De uitdagingen in de aanvoerketens zullen zeker nog tot de tweede helft van het nieuwe boekjaar duren, zei hij. "De digitale transformatie is duidelijk versneld. We leven in een digitale economie en data is het nieuwe vermogen."

Analisten rekenden vooraf op een iets sterkere omzet van 7,38 miljard dollar. De winst was wel hoger dan verwacht.

Het jaarresultaat kwam uit op 3,43 miljard dollar winst op een omzet van 27,8 miljard dollar. Een jaar eerder leed Hewlett-Packard nog 322 miljoen dollar verlies op een omzet van 27,0 miljard dollar.

Outlook

Hewlett Packard bevestigde zijn winst- en omzetverwachtingen voor het jaar. Het bedrijf wil het komende jaar voor 500 miljoen dollar aandelen inkopen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Stevig verlies voor Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen zijn dinsdag fors lager gesloten, nadat voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve de markt schrik aanjoeg door te waarschuwen dat de omicronvariant van het coronavirus reden kan zijn om de stimulering sneller af te bouwen.
 
De Dow Jones-index sloot 1,9 procent lager op 34.483,72 punten, de S&P500-index verloor 1,9 procent tot 4.567,00 punten en technologie-index Nasdaq daalde 1,55 procent tot 15.537,69 punten.

"De recente stijging van het aantal coronabesmettingen en de opkomst van de Omikron-variant zorgen voor neerwaartse risico's voor de werkgelegenheid, de economie en leiden tot meer onzekerheid ten aanzien van de inflatie", aldus Powell. "Toenemende zorgen over het virus kunnen ertoe leiden dat werknemers minder geneigd zijn om naar het werk te gaan, hetgeen het herstel van de arbeidsmarkt zal vertragen en de verstoringen in de aanvoerketen zal verergeren." Powell zei ook dat het woordje "voorbijgaand" bij de inflatie echt niet meer zou moeten worden gebruikt. 

"Tussen de regels lezend, lijkt het erop dat Powell zich dramatisch meer zorgen is gaan maken over het risico van aanhoudend hoge inflatie, en daarom de obligatie-opkopen van de Fed sneller wil beëindigen", zei Matt Weller van Forex.com. De uitspraken hebben een storm door de grote markten gejaagd. "Amerikaanse indices, vrezend voor een versnelde stop van de trein van het gemakkelijke geld, testen de laagste niveaus van de maand."

De handel zag er eerder dinsdag zelfs paniekachtig uit, met een zeer grote meerderheid van de aandelen in het rood. Volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade zitten beleggers momenteel in een achtbaan. "De grootste zorg onder beleggers en handelaren is of de huidige vaccins effectief zijn en hoe gevaarlijk de nieuwe variant is", aldus Aslam.

Maandag herstelden de beurzen nog deels van de klap van vrijdag, nadat de Amerikaanse president Joe Biden zei er geen reden tot paniek is met betrekking tot de omikron-variant en dat hij geen nieuwe lockdowns voorziet.

Topman Stéphane Bancel van vaccinmaker Moderna waarschuwde echter dat bestaande vaccins wellicht niet voldoende beschermen tegen omikron. "Er was maar één opmerking van de topman van Moderna voor nodig om de markten te laten ontsporen. De markten haten onzekerheid en dat is precies wat we nu hebben", aldus Russ Mould van AJ Bell.

Op economisch vlak bleek de index voor het Amerikaanse consumentenvertrouwen in november te zijn gedaald van 111,6 naar 109,5, meldde Conference Board. De inkoopmanagersindex van Chicago over november liet een sterker dan verwachte vertraging zien in november en de Amerikaanse huizenprijzen stegen in september minder hard, maar nog altijd met 18 procent op jaarbasis in de tien grootste stedelijke regio's.

De olieprijs daalde fors. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 5,3 procent tot 65,90 dollar. Brent-olie werd 5,2 procent goedkoper op 68,98 dollar.  De aardgasprijs daalde 4 procent.
 
De euro/dollar bleef sterk op 1,1311. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1327 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1280 op de borden. Sinds de ontdekking van de nieuwe virusvariant is de euro hersteld tegenover de dollar, omdat de verwachte renteverhogingen van de Fed deels werden uitgeprijsd.

Bedrijfsnieuws

Moderna verloor 4,4 procent, na de uitspraken van de CEO. Het bedrijf liet dit weekend nog weten dat het binnen anderhalve maand een vaccin tegen omikron zou kunnen ontwikkelen. Het aandeel steeg maandag dan ook 12 procent. Regeneron waarschuwde dinsdag ook dat zijn antlichamenbehandeling mogelijk minder effectief is tegen omikron. Het aandeel verloor 1,7 procent.

Concurrerende vaccinfabrikant Pfizer, die maandag nog 3 procent daalde, sloot dinsdag juist 2,5 procent hoger.

Ook Apple was een opvallende winnaar. de iPhone-fabrikant werd dik 3 procent meer waard.
 
Facebook, inmiddels bekend als Meta Platforms, moet zijn social mediabedrijf Giphy weer verkopen, omdat de overname uit 2020 de concurrentie in het Verenigd Koninkrijk schaadt. Dit heeft de Britse Competition and Markets Authority vastgesteld. Ook stapt bestuurder David Marcus op bij Meta Platforms. De voormalige Paypal-manager leidde Facebook Messenger en ging toen de inzet op blockchain-technologie bij het socialemediabedrijf leiden. Het grote project met de cryptomunt Libra werd bedolven onder kritiek, van toezichthouders en overheden, omdat het witwassen zou vergemakkelijken en een aanval zou zijn op nationale munten. Marcus zette het project toch door maar vertrekt nu.
Het aandeel Meta verloor 4 procent. 

AT&T en andere telecombedrijven verloren terrein nadat AT&T aankondigde meer dan zijn marktaandeel te willen nemen door te groeien in de markt voor mobiele telefonie. Dit voedde vrees bij beleggers dat de overnameplannen van het telecombedrijf ten koste kunnen gaan van de winstgevendheid. "AT&T begrijpt blijkbaar niet, dat het niet mogelijk is om duurzaam marktaandeel te winnen en tegelijk de premie in de omzet per gebruiker vasthouden, of het kan ze niets schelen", stelde analist Peter Supino van Bernstein botweg. Het aandeel sloot 4,4 procent lager. Verizon verloor 3 procent en T-Mobile US 4 procent. 

Dinsdag nabeurs openen Hewlett Packard en GlobalFoundries de boeken.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Olieprijs keldert verder

(ABM FN-Dow Jones) De olieprijs is dinsdag opnieuw fors lager gesloten, op zorgen over een economische vertraging door de nieuwe coronavirusvariant omikron. 

Inmiddels kan men spreken van een 'bear market', of een markt die is omgeslagen van een stijgende naar een dalende trend, nu de olieprijs in enkele dagen tijd met meer dan 20 procent is gedaald. 

De januarifuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 5,4 procent lager op 66,18 dollar op de New York Mercantile Exchange. Ook Brent-olie voor februari daalde ruim 5 procent tot 69,34 dollar.

"De olieprijs kreeg een dubbele stoot te verwerken, van de zorgen van de CEO van Moderna over de effectiviteit van de huidige vaccins bij de Omikron-variant en van de Fed, die de verwachting van renteverhogingen naar voren haalde en zo de dollar omhoog joeg", zei Edward Moya van Oanda. "Energiehandelaren zitten waarschijnlijk de komende weken een afwachtende houding aannemen, tot er een duidelijker beeld is van hoe erg de lockdowns en reisbeperkingen zullen worden met deze nieuwe variant van het coronavirus. De vraag naar olie op de korte termijn is een gigantisch vraagteken."

Robbie Fraser van Schneider Electric merkte op dat de oliemarkt maandenlang de risico's van de pandemie naast zich heeft neergelegd. "De reactie op Omicron is een sterk herinnering dat varianten en regionale trends in besmettingen een grote bron van potentiële neerwaarts risico voor de olieprijs blijven."

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie

Europese beurzen sluiten lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, door terugkerende zorgen over het omikron-virus, een nieuwe variant van het coronavirus, dat de wereldeconomie een nieuw tik dreigt te geven omdat de huidige vaccins er mogelijk minder goed tegen werken.

De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 462,96 punten, de Duitse DAX verloor 1,2 procent tot 15.100,13 punten en de Franse CAC 40 eindigde 0,8 procent lager op 6.721,16 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.059,45 punten.
 
CEO Stéphane Bancel van Moderna zei tegen de Financial Times dat de bestaande vaccins vermoedelijk minder effectief zijn tegen de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus en dat het maanden kan duren voordat er op grote schaal nieuwe vaccins zijn.

"Iedereen vraagt zich af wat het effect van deze variant op de wereldeconomie zal zijn, nu de beperkende maatregelen al worden opgevoerd voor de vierde golf en de grenzen steeds sneller sluiten", aldus hoofdeconoom Bernard Keppenne van CBC Banque.

Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve Jerome waarschuwde de Amerikaanse Senaat dat de nieuwe Omikron-variant de verstoringen in de aanvoerketen kunnen verergeren. Deze verstoringen droegen al bij aan een forse stijging van de inflatie. Verder stijgende inflatie en loondruk kan de Fed in een moeilijke positie brengen, zei Powell. Volgens hem moet de Fed niet meer spreken van een "tijdelijk" hoge inflatie, aangezien de prijsstijgingen nog tot ver in 2022 kunnen aanhouden.

Powell zei ook dat het mogelijk nodig is om sneller te taperen, maar dat een besluit daarover afhangt van inkomende economische data over de inflatie en arbeidsmarkt in de VS. Voor beleggers waren de opmerkingen genoeg om naast virusvrees ook last te krijgen van rentevrees.

Economisch nieuws was er over de inflatie van de consumentenprijzen in de eurozone, die in november naar 4,9 procent opliep, van 4,1 procent in oktober. Economen rekenden op 4,5 procent. Hogere energieprijzen zijn de grote boosdoener. In Frankrijk bleef de inflatie beperkt tot 2,6 procent. Dit land wekt veel nucleaire energie op.

De Duitse werkloosheid daalde in november van 5,4 naar 5,3 procent.

Het Amerikaanse consumentenvertrouwen daalde van 111,6 naar 109,5 in november, meldde Conference Board. De inkoopmanagersindex van Chicago over november liet een sterker dan verwachte vertraging zien in november. De Amerikaanse huizenprijzen stegen in september minder hard, maar nog altijd met 18 procent op jaarbasis in de tien grootste stedelijke regio's.

De olieprijs daalde fors. Een januari-future West Texas Intermediate daalde 4,3 procent tot 67,00 dollar. Brent-olie werd 3,9 procent goedkoper op 70,33 dollar.  De aardgasprijs daalde 7 procent.
 
De euro/dollar leverde de eerdere stijging deels in op 1,1268. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1327 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1280 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
In de EuroStoxx 50 sloten vrijwel alle aandelen lager en veruit de meeste aandelen verloren meer dan 3 procent, tot wel 12 procent voor sommige.

Vliegtuigbouwer Airbus was de grootste verliezer, met 11 procent koersverlies, samen met Safran dat bijna 3 procent verloor.

De Spaanse banken Santander en BBVA moesten het ook ontgelden en sloten 9 procent lager. Ook de Spaanse kledingreus Inditex was een gebeten hond met 9 procent koersverlies.

Technologiereuzen Adyen en ASML - beide in Amsterdam genoteerd - hielden de verliezen nog beperkt tot minder dan een half procent.

In Brussel was AB InBev de sigaar. De bierbrouwer verloor 9 procent in waarde.

Ook de grondstoffensector moest het ontgelden. Aperam daalde ruim 5 procent en Solvay bijna 6 procent.

Vastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield ging ook diep in het rood en sloot 12 procent lager, terwijl autofabrikanten Stellantis en Renault 10 en 11 procent inleverden in Parijs.

In Frankfurt waren Delivery Hero - maaltijdbezorgers profiteren van lockdowns - en internetkledingverkoper Zalando zeldzame winnaars op deze bloedrode beursdag.

EasyJet leed het afgelopen gebroken boekjaar minder verlies, maar voelde de coronacrisis nog wel. Het aandeel verloor 1,7 procent. Sowieso hadden luchtvaartmaatschappijen het dinsdag lastig, nu het luchtruim weer dreigt te sluiten door de nieuwe virusvariant. Het aandeel International Airlines Group verloor 2,6 procent, Lufthansa daalde 2,5 procent en het aandeel Air France-KLM, dat nog een adviesverlaging kreeg van HSBC, sloot bijna 3 procent lager.

In Parijs en Frankfurt stond het gros van de koersen van de hoofdaandelen onder de slotnoteringen van maandag, met in Parijs tien plussen en in Frankfurt zes. Het aandeel Schneider Electric, genoteerd in Parijs, was de enige die met een winst van ruim 3 procent een plus van meer dan twee procent kon laten zien. Schneider kwam met nieuwe doelstellingen voor de middellange termijn en die werden goed ontvangen. Michelin won ruim 1,5 procent.
 
Tussenstanden Wall Street

Wall Street noteerde flink lager. De S&P 500, Dow Jones index en Nasdaq verloren zo'n 2 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

door archie
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20