Siemens is een Duits technologiebedrijf met een divers aanbod producten en diensten. De oorsprong van de firma ligt bij Werner von Siemens, die in 1847 een verbeterde versie van de telegraaf ontwierp. De huidige vorm van de onderneming is terug te brengen naar 1966. Op dat moment smolten drie gespecialiseerde ‘Siemens-bedrijven’ samen tot één bedrijf of ‘Aktiengesellschaft’.
Consumenten herkennen de merknaam misschien van huishoudproducten in de keuken of wasruimte, maar laat dat nu net niet een activiteit van Siemens zelf zijn. In één van de vele reorganisaties van het bedrijf besloot Siemens namelijk in 2015 de divisie met huishoudproducten te verkopen. De huidige eigenaar ‘BSH Appliances’ mag wel de merknaam ‘Siemens’ blijven gebruiken.
Waar de onderneming wel actief mee bezig is, is ‘digitalisering en automatisering’. De verzamelterm moet een enorme lading dekken, bestaande uit diverse diensten en producten. De focus ligt daarbij hoofdzakelijk op de noden van bedrijfsklanten wereldwijd. Er zijn zo’n vijf verschillende bedrijfstakken, elk met hun eigen specialisatie. Bovendien zijn ze op te delen in twee groepen: ‘Industrial Business’ en ‘Financial Services’.
Industriële activiteiten (Industrial Business)
Een eerste divisie heet ‘Digital Industries’. Voor de digitalisering en automatisering binnen de industriële sector levert Siemens allerlei mogelijkheden. Bedrijven kunnen consultants inschakelen, maar ze kunnen evengoed softwarepakketten aanschaffen voor een efficiëntere werking. Op vlak van hardware levert Siemens motoren, sensoren, controlesystemen en nog veel meer. Alles staat dus in teken van een totaaloplossing voor industriële producenten. De belangrijkste sectoren binnen de afzetmarkt zijn onder andere de autosector, farmaceutische producenten en de chemische sector.
Als tweede bedrijfstak is er ‘Smart Infrastructure’. Ook hier zijn zowel hardware- als softwareproducten verkrijgbaar, voor efficiënt beheer van gebouwen en infrastructuren. De fysieke producten zijn hoofdzakelijk componenten voor klimaatcontrole, distributie van elektriciteit en veiligheid. De software kan infrastructuur efficiënter maken, maar er zijn ook simulatiepakketten om tests uit te voeren op digitale versies van een constructie.
‘Mobility’ is de naam van een derde bedrijfstak. Een groot onderdeel van de activiteiten in het segment bestaat uit spoorwegvervoer en -infrastructuur. Siemens produceert allerlei soorten treinen en locomotieven. Daarnaast kan het ook de spoorinfrastructuur voorzien, voor een totaaloplossing of ‘Turnkey’-oplossing. Opnieuw kan software niet ontbreken. Klanten kunnen bijvoorbeeld software aankopen voor spoorwissels op afstand en automatische besturingssystemen. Een belangrijke concurrent van Siemens Mobility is het Franse ‘Alstom’.
Een laatste divisie binnen ‘Industrial Business’ noemt Siemens ‘Siemens Healthineers’. De focus ligt hier op de medische wereld. Het gamma bevat totaaloplossingen voor diagnoses en beeldvorming. Denk aan x-ray, CT-scans, diagnosesystemen voor moleculaire virologie… Daarnaast is er ‘Varian’, gespecialiseerd in oncologie. Een laatste onderdeel is ‘Advance Therapies’. Zoals de naam doet vermoeden zijn dat hoogtechnologische producten, zoals robotica voor gebruik binnen bloedvaten. Belangrijk te vermelden is dat de afdeling Healthineers een afzonderlijk beursgenoteerd bedrijf is, waarin Siemens voor 75% eigenaar is.
Financiële diensten (Financial Services)
Naast alle voorgaande activiteiten die het bedrijf klasseert als ‘Industial Business’, is er ook een financieel luik aan de onderneming. ‘Siemens Financial Services’ zorgt voor de financiering van projecten voor haar klanten, mochten ze dat wensen. Niet alleen klanten kunnen genieten van het aanbod: ook externe bedrijven kunnen financiering krijgen van Siemens. Soms in de vorm van leningen en schuldinstrumenten, maar soms koopt Siemens ook aandelen binnen bedrijven als vorm van kapitaalverschaffing.
Dat brengt ons bij een laatste onderdeel van de immense hoeveelheid bedrijfsactiviteiten: de ‘Portfolio Companies’. Portfoliobedrijven omvatten gespecialiseerde producten, diensten, systemen en software. Het doel van Siemens is om haar portfoliobedrijven verder te ontwikkelen en laten aangroeien, om ze later te verkopen aan andere bedrijven of investeerders. Het is ook mogelijk dat een portfoliobedrijf uiteindelijk wordt opgenomen in één van de eigen divisies.
Aandeelhouders
Binnen de aandeelhoudersstructuur valt op te merken dat de familie Siemens zelf nog steeds voor ongeveer 6% eigenaar is van de onderneming. In percentages klinkt dat niet meteen spectaculair, maar het gaat toch over enkele miljarden euro’s aan beurswaarde.
Verdienmodellen
- Verkoop Hardware en Software
- Consulting diensten
- Financieringsdiensten
- Participaties in bedrijven