Immobel

Immobel is een Belgische projectontwikkelaar in de Europese vastgoedmarkt. Het bedrijf heeft al een aanzienlijke geschiedenis achter zich, met een oprichting die dateert van 1863.

De corebusiness van de firma is het ‘ontwikkelen’ van projecten, met als doel het afgewerkte product te verkopen. Soms gaat het over de bouw van een volledig nieuwe infrastructuur, maar in andere gevallen transformeert het bedrijf een bestaand pand. Een voorbeeld van zo’n herontwikkeling is het hoofdkantoor van Proximus in Brussel. Kantoorruimtes zouden daarbij plaats maken voor wooneenheden. De focus van Immobel ligt dan ook op gebouwen met een gemengd gebruik: zowel commercieel als residentieel.

Momenteel zijn er ongeveer 85 projecten in ontwikkeling. Je vindt ze voornamelijk terug in België, Luxemburg en Frankrijk. In mindere mate zijn er ook nog ontwikkelingen in Polen, Spanje en Duitsland. Klanten voor de verkoop van projecten bestaan zowel uit consumenten, bedrijven als overheden. Soms gebeurt de bouw al specifiek in opdracht van een klant, zoals de bouw van het ‘Four Seasons Resort’ in Marbella. In andere gevallen ontwerpt Immobel eerst een project om het daarna te commercialiseren bij potentiële kopers.

Zeker interessant om te weten is dat het bedrijf ook panden verhuurt aan klanten, vaak in afwachting van een ontwikkeling. Het ‘MULTI’ Project in Brussel is zo’n gebouw dat in 2021 aan TotalEnergies en bpost verhuurd werd. Immobel zit momenteel ook zelf in het pand met zijn hoofdzetel.

Voor de financiering van projecten werkt de vastgoedontwikkelaar via verschillende methoden. Als eerste is er de dochteronderneming ‘Immobel Capital Partners’ die investeringen onderzoekt en verwezenlijkt met het eigen bedrijfskapitaal en kredieten. Een tweede mogelijkheid bestaat uit joint-ventures, waarbij met een andere geldschieter een samenwerking ontstaat.

Wie over Immobel praat, praat vooral over Marnix Galle. De Uitvoerend bestuurder is via zijn eigen vennootschappen ‘A³Management BV’ en ‘A³Capital NV’ hoofdaandeelhouder van het bedrijf, samen met medevennoot Hilde De Valck. De vennootschappen bezitten maar liefst 59 % van de Immobel-stemrechten.

Verdienmodellen

  • Ontwikkelen en verkopen van vastgoedprojecten
  • Huurinkomsten uit vastgoedprojecten
Meer