Carrefour Group

De ‘Carrefour Group’ is een Frans bedrijf dat velen kennen door haar activiteiten als supermarktuitbater. Hoewel dat een belangrijk aspect is van de onderneming, heeft ze nog vele andere bezigheden. Sinds haar ontstaan in 1959 heeft de groep haar territorium enorm uitgebreid via strategische overnames en partnerschappen. Op een gegeven moment in de geschiedenis was Carrefour zelfs de wereldwijde nummer twee van de grootste supermarktketens, na een overname van ‘Promodès’ in 1999.

Carrefour-winkels

Het winkelnetwerk van de groep bestaat uit meer dan 13.000 vestigingen, verspreid over de wereld. Vele van die locaties dragen de naam ‘Carrefour’ in al haar varianten, maar er zijn ook nog andere merken.

Er zijn acht landen waar Carrefour zelf actief winkels uitbaat. In de overige landen werkt het bedrijf enkel via franchise-partners. De eigen winkels zijn te vinden in Europa (Frankrijk, België, Spanje, Italië, Polen en Roemenië) en Zuid-Amerika (Argentinië en Brazilië). Die verzameling krijgt de naam ‘Integrated Countries’. Interessant om te weten is dat drie van de ‘geïntegreerde landen’ goed zijn voor 77% van de omzet. Het gaat over Frankrijk, Spanje en Brazilië.

Een speciale vermelding gaat naar de Carrefour Hypermarkten. De grote warenhuizen bieden naast voedingsproducten ook allerlei andere consumentengoederen aan, zoals kledij en huishoudtoestellen. Voor de verkoop van sommige producten bestaan partnerschappen, zoals die met Fnac-Darty en Mediamarkt, in het geval van elektrische apparaten. In de winkels bestaan soms ook afzonderlijke ruimtes die Carrefour verhuurt aan kleine handelaars, voor hun diensten en specialiteitsgoederen.

Andere merken

Naast Carrefour-winkels, zijn er ook andere merknamen binnen de groep . Een voorbeeld is ‘Supeco’: een winkelketen die zich profileert als discount-supermarkt. Recent kwam ’Bio c’ Bon’ in de merkenportefeuille, met een biologisch assortiment. Voor zakelijke klanten is er ‘Promocash’, een groothandelaar gericht op horecazaken.

Om een graantje mee te pikken bij innovatieve ideeën van startups, investeert Carrefour ook in veelbelovende, beginnende bedrijven. In de recentste jaren ging de groep bijvoorbeeld in zee met ‘Quitoque’: een bezorger van maaltijdboxen, vergelijkbaar met concurrent ‘Hellofresh’.

Diensten

Als commerciële duizendpoot ontwikkelde de winkelketen een aanbod van aanvullende diensten en producten. Het gamma past heel goed in het kader van een supermarkt. Zo kan je via Carrefour sleutels laten bijmaken, foto’s ontwikkelen, je kledij naar de droogkuis brengen en zelfs reizen boeken bij ‘Carrefour Voyages’.

Het houdt daar niet bij op: via dochterbedrijven baat Carrefour vijf banken uit in haar geïntegreerde landen. Je kan dus kredieten en verzekeringen afsluiten bij de onderneming. Ook een VISA-kaart is te verkrijgen.

Vastgoed

Het spreekt voor zich dat het beheer van een enorm winkelnetwerk heel wat inspanning vergt, daarom heeft Carrefour een gespecialiseerd team. De groep ontwikkelt ook zelf nieuwe commerciële vastgoedprojecten en heeft een participatie in ‘Carmila’. Carmila is een Europees winkelcentrumbedrijf. Het doel van de participatie is om klanten een totaalervaring te kunnen brengen bij het shoppen. De combinatie van een hypermarkt en een shoppingcentrum zou volgens Carrefour namelijk extra aantrekkelijk moeten zijn voor klanten.

Aandeelhouders

Bij de grote aandeelhouders tenslotte, zijn drie namen te vinden:

  1. Galfa: een holding, indirect in handen van de Franse familie Moulin, bekend als oprichter van winkelketen ‘Galeries Lafayette’ (13,14%)
  2. Peninsula Europe: een privaat investeringsfonds (8,05%)
  3. Bank of America Merrill Lynch (6.25%)

Verdienmodellen

  • Detailhandel
  • Groothandel (o.a. voor horeca)
  • Dienstverlening (sleutels slijpen, foto-ontwikkeling, brandstoflevering…)
  • Verkoop financiële producten (kredieten, kredietkaarten, verzekeringen…)
  • Franchiseopbrengsten
  • Leasecontracten met handelaars
  • Participatie in winkelcentrumbedrijf ‘Carmila’
Meer