Brederode

Brederode is een investeringsmaatschappij, gevestigd in Luxemburg. De huidige vorm van de onderneming is het resultaat van een serie samensmeltingen van kleinere bedrijven. De geschiedenis van de firma gaat op die manier terug tot het jaar 1804.

Wat Brederode enigszins speciaal maakt, is dat het naast beursgenoteerde bedrijven ook investeert in de sector van ‘Private Equity’. Private Equity omvat allerlei soorten investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven: gaande van participaties in piepjonge startups tot overnames van enorme bedrijven.

Het aantrekkelijke aan Private Equity is de opbrengst die vaak hoger ligt dan investeringen in aandelen op de beurs. De projecten waar Brederode voornamelijk in investeert zijn bedrijven die zich al bewezen hebben, maar nog een aanzienlijke groei voor zich hebben. De naam die Brederode geeft aan de beleggingsstijl is ‘Buyout’.

Een veelgebruikte structuur voor die investeringen is een ‘Limited partnership’, een soort fonds. Het combineert een ‘general partner’ met één of meerdere ‘limited partners’. De general partner is de partij die de beslissingen zal maken over de investeringen, de partij met de expertise. De kapitaalinbreng van de general partner in het fonds is echter miniem. Het grote geld komt van de limited partners. Brederode is zo’n limited partner die samenwerkt met externe general partners. Als alles goed gaat is het een win-win voor beide partijen: de limited partners halen mooie rendementen op hun investering en de general partner wordt beloond voor de goede prestaties. De partnerships bestaan meestal voor de looptijd van zo’n 10 jaar en investeren in projecten met een investeringshorizon van ongeveer 5 jaar. In die tijd moeten projecten hun potentieel waarmaken.

Naast haar investeringen in private ondernemingen heeft Brederode ook posities in aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Hoewel de investeringen gespreid zijn over verschillende sectoren, weegt de technologiesector iets zwaarder door in de portefeuille.

Een kort overzicht van de huidige beleggingen:

Een laatste, speciale categorie van publieke aandelen is de sector van investeringsmaatschappijen. Zo belegt Brederode in Sofina, maar het heeft ook eigen aandelen in portefeuille.

Verdienmodellen

  • Investeringen in ‘Private Equity’
  • Participaties in beursgenoteerde bedrijven
Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20