Mark Rutte is een stap dichter bij de job van NAVO-secretaris-generaal na steun van Biden

Het is geen geheim dat de Nederlandse premier Mark Rutte op de topjob van secretaris-generaal van de NAVO aast. En hij is bijzonder dicht bij die positie: Rutte krijgt steun van de Amerikanen, wat onontbeerlijk is.

Waarom is dit belangrijk?

Door de oorlog in Oekraïne is de leiding van de NAVO een uiterst belangrijke positie. Voor het militair bondgenootschap is het zaak om Oekraïne zoveel mogelijk te ondersteunen en weerstand te kunnen blijven bieden aan de Russische president Vladimir Poetin. Daardoor zijn investeringen in defensie onontbeerlijk.

In het nieuws: Volgens een anonieme Amerikaanse functionaris steunt president Joe Biden de kandidatuur van Rutte.

  • De NAVO wil graag een opvolger aanduiden voor de vertrekkende Jens Stoltenberg, vóór de volgende top van het militair bondgenootschap in juli. Naast Mark Rutte sprak ook de Estse premier Kaja Kallas haar wens uit om de nieuwe secretaris-generaal te worden, maar zij stelde zich uiteindelijk niet officieel kandidaat.
  • Het wordt waarschijnlijk dan toch Rutte, die een zekere
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer