Door Marc Coucke gefinancierde energiebedrijf pakt uit met groene vaste energiecontracten voor tien jaar

EnergyVision, een onderneming gespecialiseerd in zonnepanelen, gaat nu ook energiecontracten aan de man brengen. Het energiebedrijf dat door Marc Coucke wordt gefinancierd lanceert een nieuwe formule op de Belgische markt: een contract waarbij een deel van het tarief voor tien jaar wordt vastgeklikt.

In het nieuws: EnergyVision brengt voortaan ook energiecontracten aan de man. Het bedrijf werkt met wat het zelf een vast-variabelmodel noemt. Wat betekent dat juist?

  • Voor een deel van het verbruik – de eerste schijf van 1.000 kilowattuur – werkt het energiebedrijf met een vast tarief. Dat bedraagt 0,095 cent per kilowattuur. Je moet daarop wel nog kosten en belastingen betalen, waardoor het uiteindelijke bedrag uitkomt op zo’n 0,3 cent per kilowattuur.
    • Die energie is afkomstig van zonepanelen uit de eigen portefeuille van EnergyVision.
  • Het is de bedoeling om op de daken van de klanten ook zonnepanelen te leggen. EnergyVision wil die plaatsing zelf betalen. “EnergyVision neemt de financiering en het onderhoud over voor de klant”, zei Coucke tijdens een persconferentie. Dat betekent wel dat de klanten moeten betalen voor de energie die ze halen uit die panelen. Daarvoor rekent de leverancier een vergoeding van 20 eurocent per kilowattuur aan. Die wordt voor dertig jaar gegarandeerd.
  • Het overige energieverbruik wordt gekoppeld aan een variabele prijs.
  • Ter verduidelijking: dat tarief is pas van toepassing nadat je de eerste 1.000 kilowattuur hebt verbruikt.
  • HLN.be merkt op dat de variabele vergoeding van EnergyVision onder de actuele marktprijzen ligt. Volgens de meest recente boordtabel van de federale energieregulator CREG bedraagt de kilowattuurprijs inclusief heffingen, taksen en btw gemiddeld 29,37 eurocent. Het voordeel bedraagt dus 9,37 eurocent per kilowattuur.
  • Opgelet: Je kunt de zonnepanelen van EnergyVision niet installeren als uitbreiding op een bestaande installatie. De combinatie met een thuisbatterij kan enkel na toestemming. Dit type energiecontract is daarom in de eerste plaats interessant voor wie nog geen zonnepanelen bezit.

Wat als je verhuist?

Details: Wat met de zonnepanelen als je verhuist?

  • Zoals je hierboven al kon lezen, sluit je voor het segment zonnepanelen (op eigen dak) een contract van 30 jaar af. Bij een verhuis kan de verkoper de installatie overnemen of gaat die via een notariële akte naar de koper.

Ook dit nog: En als je het contract stopzet?

  • “In zo’n geval kan je de zonnepanelen overkopen of de geproduceerde stroom blijven afnemen tegen de vaste prijs”, klinkt het.

Duiding: Wie is EnergyVision?

  • Het bedrijf werd tien jaar geleden opgericht door de huidige CEO Maarten Michielssens en enkele andere managers. Toen was het onder de naam Brusol voornamelijk actief in Brussel als installateur van zonnepanelen, een uitbater van laadpleinen voor elektrische wagens en een energieleverancier.
  • Twee jaar geleden kreeg EnergyVision ook in Vlaanderen een leveranciersvergunning.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.