Man die ooit 10.000 bitcoin voor pizza betaalde: ‘Zou er geen Tesla mee kopen’

U kan, als het van Elon Musk afhangt, binnenkort een Tesla kopen met bitcoin. Maar wil u dat ook? Laszlo Hanyecz zou het alvast niet doen.

Laszlo Hanyecz is een grote naam in de cryptowereld. Hij betaalde namelijk ooit, bij wijze van allereerste transactie, 10.000 bitcoin voor twee pizza’s. Die zijn nu omgerekend 446 miljoen dollar waard. Een bitcoin was toen minder dan een dollarcent waard. Vandaag betaalt u 47.000 dollar per stuk.

Die prijsrally kwam er na de belofte van Elon Musk om klanten in bitcoin te laten betalen voor een Tesla. En van een eigen investering van het ev-merk van 1,5 miljard dollar in bitcoin, natuurlijk. Maar is dat nu een geweldig idee, een auto kopen met bitcoin?

‘Bitcoin meer waard’

‘Persoonlijk ben ik niet geïnteresseerd in Tesla’, zegt Hanyecz aan Bloomberg. ‘Als je het vijf jaar geeft, is die bitcoinmunt meer waard dan de auto’, zegt hij. Sowieso is de doorverkoopwaarde van een auto beperkt, terwijl de bitcoinkoers nog in stijgende lijn zit, zij het met veel sprongen in alle richtingen.

Dat is meteen, op dit moment, het grote verschil met bitcoin en fiatgeld. Een euro is morgen niet meer waard dan overmorgen. Tijdens de bitcoingekte van eind 2017, toen bitcoin voor het eerst naar de 20.000 dollar reikte, kochten mensen wel al eens een Lamborghini met de opbrengst van bitcoin-investeringen. Toen viel de prijs met 80 procent. Intussen is bitcoin bijna 50.000 dollar waard.

Bitcoin is dus eerder een risicovolle investering dan een spaarcent. Hoe hoger de prijs gaat, hoe minder transacties met bitcoin er worden opgetekend. De handelsvolumes liggen dan weer substantieel hoger.

Een risico op de jaarrekening

In bitcoin betaald worden is dan ook een groter risico. Musk heeft een hele geschiedenis van risicovolle uitspraken en beleggingen. Dat dateert nog uit zijn beginperiode als co-oprichter van PayPal, een pionier in onlinebetalingen. Intussen is Musk een ‘finfluencer’: wat hij tweet, wordt massaal gevolgd, of het nu beursadvies, of dogecoingrappen zijn.

Manipuleert Elon Musk de markt? En nog twee andere vragen over de bitcoin-stunt van Tesla

Maar voor het gemiddelde bedrijf is een gok op de cryptomarkt vooral een volatiel en moeilijk in te schatten element voor pakweg kwartaalresultaten. Voorspellingen maken wordt ook al een stuk moeilijker. ‘Hetzelfde geldt voor een gewone consument en een auto’, zegt Hanyecz. ‘Het is een grote financiële beslissing en die wil je niet combineren met een andere grote financiële gok. Ik heb die pizza’s gekocht met bitcoin, maar je gebruikt waarschijnlijk beter een kredietkaart.’

Lees ook:

Meer