Mega Malbec: Franse wijndruif werd Argentijns succesverhaal

Zijn er nog ongelovige thomassen die ontkennen dat de variëteit Malbec, historisch origineel wortelend in het Franse Zuidwesten, tegenwoordig een quasi-puur Argentijnse succes story is geworden?

 Deze populaire druivenmigrant domineert er zelfs alle nieuwe aanplant qua blauwe druiven, waardoor Argentinië als wijnproducerende natie wel haar grootste troef dreigt kwijt te spelen: een onvoorstelbaar rijke portfolio van vooral Europese druivensoorten waaronder Bonarda, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Sémillon, Vionier, Torrontès, Cabernet Franc, Chenin Blanc, Pinot Gris of Sangiovese. Roept u maar als u nog een druif mist, want de kans is groot dat deze variëteit ook op Argentijnse bodem gedijt.

Maar: Malbec blijft heer en meester. Op basis van de meest recente cijfers, werd vorig jaar deze grafiek samengesteld, die duidelijk illustreert hoe de Argentijnse wijnindustrie van Malbec haar paradepaardje heeft gemaakt, zeker qua aanplant. Het druivenareaal in oppervlakte in Argentinië is immers 6 tot bijna 7 keer groter dan de aanplant in (oorspronkelijk) thuisland Frankrijk.

De grafiek toont nog een andere trend. 

Ook al is de verbouwde oppervlakte Malbec-wijngaard niet te vergelijken met het dominante Argentinië, tikt de druif toch ook aan in Chili, de Verenigde Staten, Australië, Zuid-Afrika & C°. Blijkbaar kan de Malbec ook vlotjes in diverse terroirs en microklimaten aarden, zij het dat het wereldwijd nog wachten is op de commerciële fall-out die met de Argentijnse wijnindustrie kan wedijveren.

Argentina rules the Malbec waves, en het land is blijkbaar nog niet zinnens deze koppositie prijs te geven.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20