Mahdi in de clinch met Brussels gewest over opvang voor transmigranten

De Brusselse Gewestregering zal een gebouwencomplex in Haren kopen om er transmigranten in op te vangen. De zaak zet kwaad bloed bij Sammy Mahdi (CD&V), als staatssecretaris in de federale regering bevoegd voor Asiel en Migratie. Hiermee zou de Brusselse regering een fout signaal sturen aan transmigranten.

Het gebouw, op een boogscheut van de hoofdkantoren van de NAVO en het Belgisch leger, werd op voorstel van de Brusselse minister-president, Rudi Vervoort (PS), gekocht voor twee miljoen euro. De bedoeling is er een opvang- en doorverwijscentrum in te vestigen voor transmigranten. Dat zijn migranten die niet het doel hebben zich in België te vestigen, maar ons land aan te doen op doorreis, vaak naar het Verenigd Koninkrijk. Vanuit de Brusselse politiek kwam al langer de vraag naar zo’n centrum, om de overlast in en rond het Brusselse Noordstation te verlichten.

Calais en Dover

“Deze maatregel zorgt ook voor minder overlast in de Noordwijk, doordat mensen geen beschutting meer moeten improviseren of op straat moeten slapen”, valt te horen bij minister-president Vervoort. Hoewel er zeker iets te zeggen valt voor het nieuwe centrum, is bevoegd staatssecretaris Sammy Mahdi minder verheugd. Hij ziet het als een foute boodschap naar transmigranten. Hij reageerde als door een wesp gestoken via Twitter: “Calais verplaatsen naar onze hoofdstad, begrijpen wie begrijpen kan”.

Daarna volgde echter een nieuw Twitter-draadje, waarin de staatsecretaris bovenstaande tweet beter uitlegt: “Op korte termijn klinkt het opvangen van mensen die nu in Brussel zitten en richting UK trekken voor sommigen misschien menselijk. Alleen faciliteer je hiermee onwettig gedrag dat de voorbije jaren het leven heeft gekost aan duizenden mensen tussen Calais en Dover.”

“Het signaal moet zijn dat transmigratie allesbehalve wenselijk is en bestreden dient te worden. In ieders belang. Niet het signaal dat je het VK onwettig en mogelijks levend kunt bereiken via Europese tussenstations waar je kan uitrusten”, sluit Mahdi af.

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.