Trendy hotel komt naast Maximiliaanpark, de Brusselse tussenstop voor transmigranten

De hippe Amerikaanse hotelketen The Standard kondigt haar komst naar Brussel aan. Ze kiest voor een opvallende locatie: het herontwikkelingsproject ZIN, tegenover het Noordstation en naast het beruchte Maximiliaanpark.

Het ZIN-project komt op de plaats van de grotendeels afgebroken torens WTC I en WTC II. Het vastgoedbedrijf Befimmo wil de site herontwikkelen tot een hippe plaats met zowel kantoren, winkels, vrijetijdsruimtes als horeca.

The Standard komt aan boord als de hotelpartner en gaat er een hotel van 180 kamers en 20 appartementen uitbaten. Er komt ook “een weelderige serre op de begane grond en een spectaculair dakterras met bars en restaurants”.

De geplande serre van ZIN, met zicht op de Proximus-torens – bron: ZIN

“Jungle”

ZIN bevindt zich in de zich snel transformerende buurt tussen het Noordstation en Tour & Taxis en ook nabij de bekende Proximus-torens en het Belgische hoofdkwartier van energiereus Engie. Maar middenin die buurt is er een vreemde eend in de bijt: het Maximiliaanpark.

Dat park werd in de periode 2017-2018 een symbolische plaats in het debat rond asiel en migratie, wegens de toevloed aan transmigranten. De toestroom leidde tot onhygiënische toestanden en een gevoel van onveiligheid in het Noordstation en de buurt. De internationale pers sprak van een “nieuwe jungle”.

Hoewel de media-aandacht verdwenen is, is het park vandaag nog altijd een tussenstop voor transmigranten uit landen als Somalië en Eritrea, die dromen van een toekomst over het Kanaal in het Verenigd Koninkrijk.

“Buurt transformeren”

Volgens Befimmo is The Standard “bekend om zijn succesvolle placemaking” en zal het boutique hotel als motor dienen voor de heropleving van de buurt. De hotelketen opende eerder onder meer in het Meatpacking District in New York en de Londense wijk King’s Cross.

“Dit iconisch merk past perfect in de visie die we hebben voor ZIN en zal de herdynamisering van de Brusselse Noordwijk versterken”, zegt CEO Jean-Philip Vroninks in een mededeling. “Eens te meer gaan we een pand volledig en onverwacht opnieuw uitvinden en een buurt transformeren”, zegt Amer Lalvani, de CEO van Standard International.

Het Brusselse hotel van The Standard opent in 2025. Of het naburige Maximiliaanpark dan nog steeds als ‘hub’ voor Afrikaanse transmigranten zal fungeren, kan niemand voorspellen.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20