Magnum of jeroboam champagne? Dit zijn de 11 grootste flessen die bestaan

Een klassieke fles champagne bevat 75 centiliter, maar er bestaan uiteraard grotere flessen. Veel grotere zelfs, want de na de magnum zijn er nog tien flessen die meer champagne kunnen bevatten. Enkel voor de superrijken of een fles die u één keer in uw leven wil kraken?

Flessen van drie liter en meer zijn natuurlijk niet zomaar in elke winkel te koop. Bovendien zijn ze proportioneel duurder dan wanneer je het equivalent in normale flessen zou kopen. Wie koopt deze flessen dan? Grote flessen zijn vooral populair bij gelegenheden zoals een huwelijk, een verjaardag of andere belangrijke momenten in het privé- en professionele leven. En op sommige plaatsen zijn de flessen ook meer in trek. In Saint-Tropez bijvoorbeeld, aan de Franse zuidkust, vormen grote formaten tot 15 procent van het aanbod.

Op bestelling

Ook wijn wordt soms in grote flessen verkocht, maar dan gaat het meestal over de hele dure wijnen. Champagne is veel populairder in flessen van meerdere liters. Bij champagnehuis Mumm worden flessen tot zes liter aangeboden. Wie een grotere fles wil, kan deze op bestelling verkrijgen. Ze gebruiken klassieke flessen om de grotere formaten te maken, waardoor het meestal acht tot veertien weken duurt voor de bestelling kan worden geleverd.

Het champagnehuis Drappier heeft wel grote flessen in de aanbieding. De grootste zelfs, want jaarlijks worden in Italië zo’n twintig flessen van 30 liter voor Drappier geblazen. Dat is het grootste formaat op de markt. De fles bestaat al sinds het begin van de jaren 80, omdat sommige klanten de andere flessen te klein vonden. Michel Drappier beseft dat de flessen economisch niet interessant zijn, maar ze bieden ook voordelen. Zo zou champagne of wijn in een magnum twee keer langer vers blijven dan in een klassieke fles. In een jeroboam zou wijn zelfs vier keer trager verouderen.

Maar voor de gemiddelde liefhebber van champagne heeft zo’n fles toch meer nadelen. Het duurt veel langer om zo’n volume wijn te koelen. En daarna moet de fles nog worden uitgeschonken, wat eveneens niet simpel is. Volgens champagnehuizen hebben de meeste klanten specialisten die zich over het schenken bekommeren.

Een overzicht van de elf grootste flessen champagne die u kunt kopen:

1. Magnum

*1,5 liter – 2x een klassieke fles – 12 glazen

Deze fles is in de gemiddelde supermarkt te koop, en ze wordt ook steeds populairder. Britse supermarkten zoals Waitrose, Sainsbury’s en Tesco merkten vorig jaar zelfs een toename van 20% tot 50% in de verkoop. In dit formaat zou wijn ook heel populair zijn, vooral omdat een magnum wijn aanzienlijk minder duur is dan een magnum champagne. Voor veel mensen is het waarschijnlijk de bedoeling om met de grote fles te kunnen uitpakken.

De term ‘magnum’ is een Latijns woord, dat ‘groot’ betekent. Maar de allergrootste is deze fles zeker niet …

2. Jeroboam

*3 liter – 4x een klassieke fles – 24 glazen

Verschillende flessen hebben een Bijbelse naam gekregen. Jeroboam verwijst naar de eerste koning van Israël, die Salomon in 931 voor Christus heeft opgevolgd. Hij wordt beschouwd als de oprichter van het koninkrijk Israël. In de wijnstreek van Bordeaux is een fles van vier liter gewoon een ‘double magnum’. Een jeroboam bevat daar nog meer wijn, namelijk het equivalent van zeven flessen, 5 liter.

3. Rehoboam

*4,5 liter – 6x een klassieke fles – 36 glazen

Deze naam verwijst naar een andere koning, Rechabeam. Hij was een nakomeling van Salomon en heerste over het koninkrijk Juda. Letterlijk betekent de naam ‘hij die zijn volk uitbreidt’, wat de keuze voor de benaming van deze flessen kan verklaren.

Het formaat is heel zeldzaam en wordt bijna uitsluitend voor champagne gebruikt. De flessen worden met de hand gevuld, en klanten betalen gemakkelijk zes keer meer dan voor het equivalent in een normaal formaat. In Bordeaux is de benaming verwarrend, want daar noemen ze een fles van 4,5 liter een jeroboam.

4. Mathusalem

*6 liter – 8x een klassieke fles – 48 glazen

De naam van deze fles is afkomstig van Methusalem, de oudste persoon die in het Oude Testament van de Bijbel wordt vermeld. Zijn nakomeling was Noah, en hij zou liefst 969 jaar oud geworden zijn voor de zondvloed hem fataal werd. Hij zou volgens de verhalen ook de eerste wijnranken geplant hebben, dus is het logisch dat een fles naar hem vernoemd is.

Er bestaat nog een andere fles van zes liter, die ‘imperial’ heet. Het verschil zit in de vorm en de inhoud. Een imperial heeft dezelfde vorm als een klassieke fles en wordt vooral voor witte of rode wijn gebruikt. En mathusalem is dan weer gereserveerd voor champagne of bruisende wijnen. Het is andermaal in Bordeaux dat imperial vaker gebruikt wordt.

5. Salmanazar

*9 liter – 12x een klassieke fles – 72 glazen

Vijf Assyrische koningen hebben de naam Salmanazar gedragen. De bekendste is Salmanazar III, die van 858 tot 824 voor Christus leefde. Hij wordt als een belangrijke koning beschouwd, die voorts ook heel veel bouwde.

De flessen worden in Bordeaux en Bourgondië voor wijn gebruikt, en natuurlijk ook voor champagne. Klanten betalen tot twaalf keer meer voor de zeldzame flessen.

6. Balthazar

*12 liter – 16x een klassieke fles – 96 glazen

Deze naam lijkt te verwijzen naar één van de drie wijzen die de pasgeboren Jezus Christus kwamen bezoeken. Een nog grote fles is naar een andere wijze genoemd. Maar de namen zijn pas na het schrijven van de Bijbel in gebruik genomen, dus het zou ook kunnen dat de fles naar een andere figuur genoemd is. Zo was er ook een koning in Babylon die Balthazar (of Belsazar) heette en rond 539 voor Christus leefde. Hij was bekend voor zijn feesten, die hem de overwinning tegen de Perzische troepen kostten.

7. Nabuchodonosor

*15 liter – 20x een klassieke fles – 120 glazen

Ook deze fles is genoemd naar een beroemde Babylonische koning. Nebukadnezar II regeerde tussen 605 en 562 voor Christus. Hoewel het een moeilijke naam is, kan je hem ook kennen van een opera van Verdi. Nabucco vertelt immers het verhaal van deze koning. Hij maakte  Babylon tot het culturele centrum van de wereld en veroverde Jeruzalem. Hij werd ook Nebukadnezar de Grote genoemd, wat uiteraard de benaming van deze fles kan verklaren.

8. Salomon

*18 liter – 24x een klassieke fles – 144 glazen

De naam werd al een paar keer genoemd in verband met andere flessen, maar Salomon is dan ook een figuur naar wie vaak verwezen wordt in het Oude Testament. Hij was de zoon van David en wordt als de meest wijze van alle Israëlische koningen beschouwd. In Bordeaux wordt deze fles ook melchior genoemd, naar één van de drie wijzen.

9. Souverain

*26,25 liter – 35x een klassieke fles – 210 glazen

Deze fles is een creatie van het champagnehuis Taittinger, in 1988 ontworpen voor de doop van het grootste oceaanschip ter wereld, de Sovereign of the Sea.

10. Primat

*27 liter – 36x een klassieke fles – 216 glazen

De op één na grootste fles die sommige wijnhuizen gebruiken is de primat. Ze is iets groter dan de souverain en weegt liefst 65 kilo. De fles is bovendien één meter hoog.

11. Melchizedek

*30 liter – 40x een klassieke fles – 240 glazen

Deze Bijbelse figuur leent z’n naam aan de grootste fles ter wereld. Bekend is Melchisedek niet, maar volgens de uitvinder van de fles, Michel Drappier, is zijn naam de meest complexe van de Bijbel en iedereen schrijft de naam op een andere manier. Een fles van zijn wijnhuis leverde voor het goede doel van de Leonardo DiCaprio Foundation liefst 126.000 euro op. De fles was 1,10 meter hoog en woog 54 kilo.

In principe bestaat er een nog zeldzamere grotere fles, want Beringer liet ooit een fles van 130 liter maken, de maximus. Ze gebruikten de fles om hun 2001 Reserve Cabernet voor het goede doel te veilen.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20