Magnette: “Stop onderhandelingen met Engie over de kerncentrales. Ze spelen met de voeten van de regering”

Paul Magnette, voorzitter van de grootste regeringspartij PS, vindt dat de federale regering de onderhandelingen met Engie over de verlenging van twee of meer kernreactoren moet afbreken en de prijszetting in eigen handen moet nemen.

Na maanden onderhandelingen tussen de federale regering en uitbater Engie is het nog steeds niet duidelijk of en aan welke voorwaarden twee of misschien wel vier kernreactoren in Doel en Tihange langer open kunnen blijven dan volgens de planning van de kernuitstap.

PS-voorzitter Paul Magnette vindt het welletjes geweest, zo zegt hij in een interview met LN24. De socialistische voorman pleit voor een stopzetting van de gesprekken. “Het heeft lang genoeg geduurd. Ze spelen met de voeten van de regering. Dit duurt nu al maanden en maanden.”

Voor Magnette kan er ook geen sprake van zijn dat de Belgische overheid de kosten voor de berging van het nucleaire afval en de denuclearisatie – een van de gevoeligste onderwerpen in die aanslepende onderhandelingen – op zich zal nemen.

“Overheid moet stroomprijs bepalen”

Magnette gaat voor de onmiddellijke toekomst nog een stap verder en vindt dat de overheid de prijszetting moet overnemen. “We zeggen aan Engie: we verplichten u te produceren, in naam van de bevoorradingszekerheid en kopen uw elektriciteit aan een prijs die door de overheid bepaald wordt. Die prijs zal veel lager liggen dan de huidige marktprijs.”

Juridisch is dat perfect mogelijk, maak hij zich sterk. “Want de bevoorradingszekerheid is een imperatief. Op een bepaald moment moet de publieke autoriteit de zaken weer in handen nemen.”

Op langere termijn bekeken is kernenergie volgens Magnette niet de energie van de toekomst, maar eerder “een noodzakelijke stap in de overgang van olie en gas van gisteren naar de hernieuwbare energie en energiesoberheid van morgen.”

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20