Maggie De Block fluit Marc Van Ranst terug: ‘Experten moeten hun plaats kennen’

De frustratie over de constante communicatie van de virologen, met Marc Van Ranst op kop, wordt steeds groter. Zeker de laatste clash, over verplichte mondmaskers in winkels, blijft nazinderen.

De Nationale Veiligheidsraad besliste om zo’n gebod niet in te voeren, ondanks druk en publieke verklaringen van verschillende virologen en microbiologen. Maar in de GEES, de raad van experten die de exit begeleidt, haalden die virologen als Van Ranst bakzeil: de aanbevelingen van het comité naar de politici bevatten geen vraag om zo’n gebod over mondmaskers in te voeren.

Maar Van Ranst liet het daar niet bij, hij bleef maar op die nagel kloppen. Nu krijgt hij lik op stuk van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) in Het Laatste Nieuws. ‘Er was geen echt onderbouwde wetenschappelijke uitleg om het te verplichten. En je moet er ook geen symbool van maken’, zegt ze. Ze wijst erop dat in winkels en supermarkten al erg strenge regels gelden.

‘Lever rapport en wacht af’

‘Het is niet de eerste keer dat de virologen zich in de media roeren. Als je het mij vraagt, is een adviesorgaan een adviesorgaan en dan moet je je plaats kennen. Dan lever je je rapport af en wacht je de bespreking af’, zo zet ze Van Ranst en co. op hun plek.

De Block waarschuwt overigens nog eens over de maskers: die beschermen immers niet de drager, maar de omgeving. ‘Je beschermt anderen, omdat er, als je niest of hoest, geen druppels op hen vallen. Maar jij bent niet beter beschermd. Dat is het valse gevoel van veiligheid waarvoor ik altijd al waarschuwde.’

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20