Maersk test poolroute mogelijk gemaakt door de klimaatwijziging

De Deense rederij Maersk heeft aangekondigd dat zijn nieuwe containerschip Venta tegen eind september in de haven van Sint-Petersburg een lading vis en andere bevroren producten moet leveren. De lading en de bestemming van de reis zijn weinig opmerkelijk, maar meer bijzonder is de route die de Venta daarbij zal volgen.

Het schip vertrekt immers in de haven van Vladivostok en vaart door de Japanse Zee langsheen de noordkust van Rusland boven de noordpoolcirkel naar Scandinavië en Bremershaven in Duitsland naar Sint-Petersburg. De Venta wordt daarmee het eerste containerschip dat dankzij de klimaatverandering van de Northern Sea Route gebruik maakt.

Tijdwinst

“De Northern Sea Route kan op de handelsroutes tussen Azië en Europa een belangrijke concurrent worden voor het Suezkanaal,” aldus het magazine Fortune. “De route langs de Noordpool zou de reis met één tot twee weken kunnen inkorten.”

De stijgende temperaturen doen het poolijs steeds verder smelten. Daardoor wordt een vaarroute gecreëerd die steeds langere periodes per jaar kan worden gebruikt. Experts wijzen er daarbij wel op dat de cargoschepen tijdens hun tocht langs de Arctische route nog altijd begeleid zullen moeten worden door nucleaire ijsbrekers.

Experiment

De Venta Maersk is een nieuw type containerschip dat geschikt is voor reizen door ijszeeën. Het schip werd gebouwd door de Deense werf Odense Maritime Technology. Woordvoerders van Maersk benadrukken echter dat de reis van de Venta, die 3.600 containers kan vervoeren, tussen Vladivostok en Sint-Petersburg voorlopig een eenmalig experiment blijft.

“Bedoeling is dat de Venta een route verkent die op dit ogenblik voor de containerscheepvaart nog steeds grotendeels een onbekende blijft en daarbij ook wetenschappelijke data verzamelt,” aldus een woordvoerder van de Deense rederij.

Investeringen

“Op dit ogenblik wordt de Northern Sea Route door de rederij nog niet als een mogelijk alternatief voor de traditionele reistrajecten beschouwd,” aldus nog de woordvoerder. “Men mag ook niet vergeten dat de passage momenteel slechts ongeveer drie maanden per jaar kan worden gebruikt, al kan dat in de toekomst mogelijk veranderen.”

“Daarnaast moet er bovendien rekening mee worden gehouden dat voor de passage schepen noodzakelijk zijn die aan Arctische omstandigheden zijn aangepast. Daardoor moet ook met bijkomende investeringen rekening worden gehouden.”

Rusland maakte vorige maand voor de eerste keer van de Northern Sea Route gebruik om een scheepslading gas te transporteren. De Chinese rederij Cosco heeft diezelfde route de voorbije jaren eveneens al genomen voor het vervoer van zware industriële uitrusting.

Meer