Macrons strategie om coronavirus in Frankrijk te verslaan: “Ongevaccineerden tot op het einde pesten”

De Franse president Emmanuel Macron wil het leven van mensen die zich niet laten inenten tegen Covid-19 het leven zuur maken. Dat zei hij in de krant Le Parisien.

“Ik wil ongevaccineerden echt lastig vallen, en dat zullen we blijven doen, tot het einde toe”, zei Macron. “Ik zal ze niet naar de gevangenis sturen. Dus moeten we hen vertellen dat ze vanaf 15 januari niet meer naar het restaurant kunt gaan. Je zult geen koffie meer kunnen gaan drinken, je zult niet meer naar het theater kunnen gaan. Je zult niet meer naar de bioscoop kunnen gaan.”

“Wanneer mijn vrijheden die van anderen bedreigen, word ik iemand die onverantwoordelijk is. Iemand die onverantwoordelijk is, is geen burger”, voegde Macron nog toe.

“Macron veracht de Fransen”

Het Franse Parlement debatteert deze week over wetgeving die inhoud dat alleen mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen Covid-19 een pass sanitaire (CovidSafe) krijgen. Momenteel krijgen ok negatief geteste mensen die pas.

Frankrijk vraagt sinds vorige zomer aan een bewijs van vaccinatie of een negatieve Covid-test te laten zien, via de pass sanitaire, om toegang te krijgen tot veel openbare gelegenheden.

Macrons politieke tegenstanders beschuldigden de president van buitensporig taalgebruik.

“Geen enkele gezondheidscrisis rechtvaardigt zulke woorden. Emmanuel Macron zegt dat hij heeft geleerd om van de Fransen te houden, maar het lijkt erop dat hij ze vooral graag veracht”, zo citeerde AFP Bruno Retailleau, hoofd van de Republikeinen in de Senaat.

Marine Le Pen, voorzitter van het uiterst rechtse Rassemblement National, zei dat een president “zulke dingen niet zou mogen zeggen”, dat de taal “het ambt niet waardig” was en dat Macron “van de ongevaccineerden tweederangsburgers maakt”.

(jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.