Macron verplicht coronavaccinatie voor verzorgend personeel in Frankrijk

Frankrijk verplicht vaccinatie tegen het coronavirus voor mensen die in de zorgsector werken. Dat kondigde de Franse president Emmanuel Macron maandagavond in een televisietoespraak aan. Vaccinatie is een “kwestie van individuele verantwoordelijkheid, maar ook een kwestie van onze vrijheid”.

Waarom is dit belangrijk?

De Delta-variant van het coronavirus rukt op in Frankrijk. Om de verspreiding van de meer besmettelijke variant af te remmen wil het land onder meer vaccinatie verplicht maken voor gezondheidswerkers.

Macron begon zijn toespraak met te spreken over een toename van infecties van de Covid-19 Delta-variant op het Franse vasteland en zijn overzeese gebieden, en drong er bij de Franse burgers op aan zich te laten vaccineren.

“Het vaccin beschermt ons tegen de Delta-variant. Als iedereen gevaccineerd is, kunnen we opnieuw leven zoals voor de uitbraak van de coronapandemie”, zei de president. “Als we vandaag niet handelen, zal het aantal besmettingen blijven toenemen.”

Geen salaris meer

Vanaf 15 september zou verzorgend personeel sancties of boetes krijgen, indien ze dan nog niet gevaccineerd zijn. Niet-gevaccineerde gezondheidswerkers zullen geen salaris meer ontvangen en niet meer mogen werken, zei de Franse minister van Volksgezondheid Olivier Véran.

Zaterdag had de Franse Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS) al aangeraden om de verplichting zo snel mogelijk in te voeren.

De Franse regering streeft naar een vaccinatiegraad van 100 procent in het hele land. Maar de vaccinatie loopt er momenteel vrij stroef.

Frankrijk is van een gemiddelde van meer dan 400.000 prikken per dag eind mei naar ongeveer 165.000 prikken per dag gegaan. Zo’n 40 procent van de bevolking heeft twee doses van een Covid-19-vaccin gekregen, terwijl 53,1 procent één dosis heeft gekregen.

Gezondheidspaspoort

Macron sprak over meerdere strenge maatregelen. “Deze zomer wordt een zomer van economisch herstel”, verklaarde hij, eraan toevoegend dat het ‘gezondheidspaspoort’ vanaf augustus verplicht zal zijn in verschillende etablissementen in Frankrijk, waaronder bars, restaurants, cafés en winkelcentra. Zo’n gezondheidspaspoort, of “pass sanitaire”, is een QR-code of certificaat dat bewijst dat de houder een negatieve Covid-19-test heeft, volledig gevaccineerd is of onlangs hersteld is van Covid-19.

Nog een maatregel is de herinvoering van de avondklok op de Franse grondgebieden Martinique en Réunion.

Ook in ons land zijn er voorstanders van die verplichte vaccinatie voor zorgpersoneel. “We willen de verplichting nog in orde krijgen voor het zomerreces”, zei Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro aan Het Nieuwsblad.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20