Vaccinatiegraad in Vlaanderen moet naar 90 procent, volgens Wouter Beke

Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) wil de vaccinatiegraad bij volwassenen in Vlaanderen optrekken van 70 naar 90 procent. Dat gaf de minister mee in een persmededeling.

“2021 is het jaar van de vaccinatie, maar we moeten voorzichtig blijven”, zei Beke. “In Vlaanderen is de vaccinatiegraad zeer hoog, maar dat is niet overal in Europa het geval. Waarom niet streven naar die 90 procent? Hoe meer we gevaccineerd zijn, hoe beter we onszelf en elkaar beschermen.”

Vakantiegangers

“Ik doe een oproep aan iedereen om te kiezen voor het vaccin. Het heeft de voorbije maanden ook duidelijk zijn werking bewezen. Als mensen nog vragen hebben over het vaccin kunnen zij terecht bij de huisarts of apotheker. Ook op laatjevaccineren.be staat nuttige informatie”, aldus de minister.

Beke verwijst verder naar de Delta-variant, die ervoor zorgde dat verschillende Europese landen opnieuw coronamaatregelen moesten invoeren. Nederland meldde zaterdag meer dan 10.000 nieuwe coronabesmettingen, negen keer zoveel als een week eerder. De noorderburen schroeven daarom en reeks versoepelingen terug.

“De Delta-variant is veel besmettelijker, dat mogen we niet vergeten”, reageerde Beke op Radio 1. Hij verwees ook naar de jongeren die de laatste dagen besmet uit Spanje terugkeerden. Terugkerende vakantiegangers vormen in het algemeen een risico, waarschuwt de minister.

Herkansing

Wie niet is ingegaan op zijn eerste uitnodiging tot vaccinatie of die zelfs weigerde, krijgt een herkansing en kan zich nog altijd laten vaccineren. Ze kunnen zich via QVAX (onlinetool voor de reservelijst voor vaccinatie) opnieuw inschrijven. Tot nu toe zouden al zo’n 2.000 van de bijna 90.000 oorspronkelijke weigeraars ingegaan op deze herkansing.

Lees ook:

Meer